Foto: tizian1cat
Už som asi 5 dní nepiekla žiaden chlieb ani pečivo. Musela som pomíňať zamrazené zásoby, lebo v mrazáku máme pomaly iba chlieb a rožky. Zobraziť celý popisUž som asi 5 dní nepiekla žiaden chlieb ani pečivo. Musela som pomíňať zamrazené zásoby, lebo v mrazáku máme pomaly iba chlieb a rožky. Išiel už na mňa abstinenčný syndróm z nepečenia chleba (tak to nazval môj muž). Tak som upiekla tento voňavý chrumkavý chlebík. Vlastne 2...:-)))
Postup
-
1
Zmiešame múku, droždie, vodu, pridáme med, sušené oregáno, soľ a na pásiky nakrájané sušené paradajky. Všetko dobre premiešame - ale nemiesime. Cesto je dosť vlhké, pri pracovaní s ním si namočme ruky, nepodsypávajme múkou.
-
2
Cesto dáme do vymastenej veľkej misy, zavrieme vrchnákom a necháme pri izbovej teplote 2 hodiny stáť.
-
3
Po 2 hodinách chcelo cesto utiecť z misy. Znovu zavrieme a dáme aj s misou do chladničky, pred pečením by sa malo aspoň 3 hodiny chladiť. V chladničke vydrží až 10 dní.
-
4
Pred pečením z neho odtrhneme 1/4 a ostatné cesto vrátime nazad do chladničky. Z odobratého cesta vyformujeme vlhkými rukami bochník, v strede spravíme dieru, položíme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme prikrytý 30 minút odpočívať. Aby sa nám diera v bochníku nestratila, vložíme tam okrúkly pohár.
-
5
Medzitým si rozohrejeme rúru na 180 st.C. Na spodok rúry dáme malý prázdny pekáčik. Odstránime pohár zo stredu bochníka.
-
6
Bochník posypeme hladkou múkou a urobíme ostrým nožom zárezy.
-
7
Dáme do rúry, do malého pekáčika pod plech nalejeme 200ml studenej vody. Pečieme asi 30 minút - kým nie je dozlata upečený.
-
8
Necháme na mriežke vychladnúť. Krájame alebo si z neho len tak odlamujeme.
-
9
Kedže som v pekárničke medzitým urobila cesnakové škvarky, my sme nečakali, kým vychladne...:-)))
Tento chlebík je len z 1/4 cesta? Z celej dávky by boli štyri? Musím to vyskúšať, tie ďalšie sú potom už hračka... :-)
Otazka na zaver kolko kvasnic mam dat ked mam cerstve a po dalsie co sa stane ak nedam bylinky a tie susene rajciny. Da sa to piect aj bez toho alebo to ma vplyv na vysledok nemyslim chut ci strukturu?
Dakujem za odpovede
a musim potvrdit, ze ked cesto odstoji niekolko dni, chlieb je este lepsi.
Inac by som tento chlebik neokostovala. Samozrejme @Tizian1cat , tebe za recept. K paradajkam som pridala aj olivy. Len otvor v strede sa mi nejako zbehol:-)