Francúzsky dedinský chlieb fotorecept

tizian1cat - fotkatizian1cat, 4. februára 2011

Už som asi 5 dní nepiekla žiaden chlieb ani pečivo. Musela som pomíňať zamrazené zásoby, lebo v mrazáku máme pomaly iba chlieb a rožky. Zobraziť celý popisUž som asi 5 dní nepiekla žiaden chlieb ani pečivo. Musela som pomíňať zamrazené zásoby, lebo v mrazáku máme pomaly iba chlieb a rožky. Išiel už na mňa abstinenčný syndróm z nepečenia chleba (tak to nazval môj muž). Tak som upiekla tento voňavý chrumkavý chlebík. Vlastne 2...:-)))

Suroviny

750 g
200 g
600 ml, teplá
2 KL
1 KL
2 balíčky
4 ks




Postup

  1. 1

    Zmiešame múku, droždie, vodu, pridáme med, sušené oregáno, soľ a na pásiky nakrájané sušené paradajky. Všetko dobre premiešame - ale nemiesime. Cesto je dosť vlhké, pri pracovaní s ním si namočme ruky, nepodsypávajme múkou.

    Francúzsky dedinský chlieb (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto dáme do vymastenej veľkej misy, zavrieme vrchnákom a necháme pri izbovej teplote 2 hodiny stáť.

    Francúzsky dedinský chlieb (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po 2 hodinách chcelo cesto utiecť z misy. Znovu zavrieme a dáme aj s misou do chladničky, pred pečením by sa malo aspoň 3 hodiny chladiť. V chladničke vydrží až 10 dní.

    Francúzsky dedinský chlieb (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pred pečením z neho odtrhneme 1/4 a ostatné cesto vrátime nazad do chladničky. Z odobratého cesta vyformujeme vlhkými rukami bochník, v strede spravíme dieru, položíme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme prikrytý 30 minút odpočívať. Aby sa nám diera v bochníku nestratila, vložíme tam okrúkly pohár.

    Francúzsky dedinský chlieb (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Medzitým si rozohrejeme rúru na 180 st.C. Na spodok rúry dáme malý prázdny pekáčik. Odstránime pohár zo stredu bochníka.

    Francúzsky dedinský chlieb (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Bochník posypeme hladkou múkou a urobíme ostrým nožom zárezy.

    Francúzsky dedinský chlieb (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Dáme do rúry, do malého pekáčika pod plech nalejeme 200ml studenej vody. Pečieme asi 30 minút - kým nie je dozlata upečený.

    Francúzsky dedinský chlieb (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Necháme na mriežke vychladnúť. Krájame alebo si z neho len tak odlamujeme.

    Francúzsky dedinský chlieb (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Kedže som v pekárničke medzitým urobila cesnakové škvarky, my sme nečakali, kým vychladne...:-)))

    Francúzsky dedinský chlieb (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

andys
Už viem, čo urobím na neskoré neskoré raňajky ;) Ukladám do KK.
lyali
Na vareche opäť krásny chlebík. Len otváram ústa od údivu. A ako vidím, dá sa to zvládnuť aj bez pekárničky na chlieb.
sjuz
mňam, so sušenými paradajkami...ukladám do KK:)
dajanca
nádhera- len zahryznúť...mať absťáky z nepečenia chleba, tak to som ešte nepočula... :-)))
Tento chlebík je len z 1/4 cesta? Z celej dávky by boli štyri? Musím to vyskúšať, tie ďalšie sú potom už hračka... :-)
frezia68
Ty pridávaš fantastické veci....zajtra budem tiež piecť,ale s orechami,ten máme radi,ale niekedy vyskúšam aj Tvoj.
slavka11
hmmm zaujimavy recept ja robim iba klasicky rucne hladka muka, voda, sol, olej, ocot, kvasnice, zemiaky a cukor do kvasku ale tento sa mi tiez paci. Obzvlast to, ze moze v chladnicke byt az 10 dni a postupne sa pecie. Manzel domaci chleba nepoznal a ked som ho teraz zacala pekavat ja tak je schopny zjest 1,5 kg bochnisko za 3 dni a tak tento by som mohla priebezne dopekat.
Otazka na zaver kolko kvasnic mam dat ked mam cerstve a po dalsie co sa stane ak nedam bylinky a tie susene rajciny. Da sa to piect aj bez toho alebo to ma vplyv na vysledok nemyslim chut ci strukturu?
Dakujem za odpovede
tothka
Keď vynechám paradajky a pridám nejaké semienka- tekvicu alebo slnečnicu mohol by byť tiež dobrý. Ukladám si.
tizian1cat
@slavka11 : miesto 2 balickov susenych kvasnic das jednu kocku cerstvých. Bylinky a susene rajciny nemusis dat, to len ja som taky bylinkar, vsade ich pcham a rovnako to je aj so susenymi rajcinami. O tom, kolko chleba mi pojeme teraz , ked ho peciem, by som ti mohla pisat romany. Ja uz kupujem muku v celych baloch ako kedysi dedincania, ked prisli na nakup do mesta. Minule som v obchode brala celu krabicu s cerstvym drozdím a jedna starsia pani na mna velmi podozrivo pozerala...:-)))
sovka62
Zasmiala som sa na tej krabici droždia. Stará pani sa zachovala divne. Mala schopiť pre seba druhú krabicu, veď keď berieš celú do zásoby, tak asi nebude! Ale inak nakupujeme rovnako, múku po desiatich kilách, ryžu po desiatich kilách, olej celé balenie a kvasnice mi nosí známy do daru (a teraz mi môžete závidieť) originálne Trenčianske droždie v pol kilových tehlách, vždy štyri naraz. Kým ho nezačal nosiť, ani som netušila, že sa ešte vyrába. Je naozaj najlepšie z tých, ktoré som vyskúšala.
babidka
dnes som chcela piect chlieb -tiez sme museli "podojedat" z mraznicky- a tak idem na to ! velmi sa mi chlebik paci :-)
porzellanka
Tiez peciem chlieb takmer vyhradne doma, ale takyto nepoznam. Urcite vyskusam. Otazka: aka je chlebova muka? Ja pouzivam zmes raznej celozrnnej, psenicnej celozrnnej psenicnej a spaldovej muky.
tizian1cat
kočky, díky za komentáre!!! @porzellanka :na tento typ južanského sedliackého chlebíka je najvhodnejšia biela múka, ja som použila ešte pšeničnú chlebovú múku - kúpenú v Tesco, značka Penem tušim. Celozrnné múky sa tu nehodia, ani špaldová, sú dosť ťažké a nie sú také pružné.
sportak
Rád pečiem chlieb. Myslím že hodne úspešne súdiac podľa reakcií členov rodiny. Tento recept je veľmi zaujímavý, v blízkom časovom období ho určite zrealizujem.
janger
Dalsi tvoj chlebik putuje do mojej kucharskej knihy :-)!!!! A tie cesnakove skvarky, to je aka dobrotka :-)?
tizian1cat
@janger :skvarky robim v pekarnicke na chlieb, 2x necham prejst program marmelade. Pocas druhého cyklu pridám trosku soli a susený cesnak - mám tým ochutenú mast a aj skvarky maju cesnakovú príchut. V tej zamastenej nádobe z pekárnicky potom este vymiesim cesto na chlieb -aj to vonia bájecne domácou mastou a cesnakom.
porzellanka
Takze mozem pouzit len hladku psenicnu? U nas tiez nie su dostat take muky ako na Slovensku. Je hladka muka a spaldova hladka. A potom tie celozrnne. A este som si naposledy doniesla zo Slovenska hrubu muku, tak mam hadam pol kila.. mam zmiesat? Zajtra to chcem bezpodmienecne vyskusat.
marienka44
@Tizian1cat ,v tej pekarnicke vyskusam vytapat slaninu. Len neviem, kolko pokrajanej slaniny sa tam zmestí. Potom vytopenu mast precedis cez sitko? Ja davam aj ku koncu , ked je zliata mast z vacsej casti, trochu mlieka, aby oskvarky mali peknu mast. Moze sa to tak robit aj v pekarnicke? Neviem si to vytapanie masti v pekarnicke predstavit.
tizian1cat
@marienka44 : nakrájala som takmer kilo slaniny na malé kocky, nahádzala len tak do pekárnicky, dala som program na prípravu dzemu a nechala som ho prejst 2x. Solila som trosku pred koncom 2.programu, s mliekom som nikdy nerobila, ale kludne ho tam ku koncu mozes dat. Potom som ich scedila, mast isla do chladnicky a odkvapkané skvarky som polovicu zamrazila a z druhej polovice budu pagaciky a pomazánka. Výhoda je, ze sa o to vobec nemusis starat. Robím to uz dlho, asi pre 3 rokmi som ten recept nasla v ceskom Apetite.
pivonka
Krásny chlebík, chcem ho skúsiť. Viem, že ženy dávali hrnček s vodou do plynovej rúry a niektoré aj do horkovzdušnej. Treba aj do elektrickej?
klaura
Páči sa mi, veľmi ... a hlavne, že sa nemusí miesiť ... :) zajtra upečiem
wegar
Mňam, tak tento si určite upečiem! Mám aj vlastné sušené paradajky :-)
maartina
ďalší výborný recept na chlieb :) ...kde na ne chodíš? ...a ja len stále ukladám a ukladám, akosi nemám stále odvahu sa do toho pustiť :(
flos8
Tento chlebík sme si zamilovali...Ďakujeme! Je fantastický!
tizian1cat
@flos8 :tesim sa, je naozaj skvely, chcela som do receptu dopísat, ze ked som po 10 dnoch piekla z cesta, co bolo v chladnicke, ten chlebik bol este lepsí ako prvé chlebíky, naozaj tomu cestu pomohlo byt viac dní v chladnicke.
maartina
predsa som sa odhodlala ...robila som len z polovičnej dávky, no musím naň znova zamiesiť, bol totiž zjedený skôr, než stihol vychladnúť :)
tizian1cat
@maartina :velmi sa tesim, ze sa ti podaril a si spokojná!!!!! Zajtra idem piect nový, dám ho potom na varechu...:-*
forneta
vyzerá úžasne... hlavne sa mi páčia tie paradajky v tom ceste... užasný nápad... ;)) a je to naozaj francúzska kuchyna....?? =))
hannah22
fantastický recept... už sa teším na hotový chlebík.... :))
elantra
@lucylee ja som ho robila uz viackrat s drozdim a vzdy bez kvasku, len som drozdie rozdrobila a vsetko zmiesala. vzdy bol rovnako vyborny :)

a musim potvrdit, ze ked cesto odstoji niekolko dni, chlieb je este lepsi.
lucylee
@elantra ďakujem a to ho len tak necháš v chladničke a potom iba odoberieš a pečieš?
tizian1cat
@elantra :díky za doplnenie, ja som napísala, že z cesta odoberieme 1/4 a ostatné ide do chladničky, myslela som, že už netreba písať, že je to recept na 4 chlebíky. Som rada, že chutí...:-)))
lucylee
perfektný chlebík, neviem, či som prvý raz odobrala príliš veľa, ale mne vyšli 3 chlebíky a nie 4...už nemám nijaké cesto, všetko sa cez víkend pojedlo, absolútne úžasný chlebík, s tými z obchodu sa nedá ani porovnať, budem robiť pravidelne :)
marcy
tiež som chlebová závisláčka,rodina sa teší,akým chlebíkom ich ponúknem.Tento ma veľmi zaujal,len som prekvapená z pomeru múky a droždia.Na necelé kilo múky ide dosť droždia,nedávno som jedla kysnutý koláč na návšteve a nechutil mi,lebo v recepte mali zdupľované droždie, chuť bola kyslastá....každopádne vyskúšam a dám vedieť :o)
marcy
sáčok sušeného droždia s lastovičkou je na 1 kg múky,detto oetker :)
miselka252
chlebik vyzera krasne:-) co by sa stalo, keby som namiesto drozdia davala razny kvasok? mam ho teraz viac vyrobeneho, tak by som ho rada zuzitkovala:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia