Francúzsky dedinský chlieb (fotorecept)
Autor receptu: tizian1cat
Už som asi 5 dní nepiekla žiaden chlieb ani pečivo. Musela som pomíňať zamrazené zásoby, lebo v mrazáku máme pomaly iba chlieb a rožky. Išiel už na mňa abstinenčný syndróm z nepečenia chleba (tak to nazval môj muž). Tak som upiekla tento voňavý chrumkavý chlebík. Vlastne 2...:-)))
Postup
- Zmiešame múku, droždie, vodu, pridáme med, sušené oregáno, soľ a na pásiky nakrájané sušené paradajky. Všetko dobre premiešame - ale nemiesime. Cesto je dosť vlhké, pri pracovaní s ním si namočme ruky, nepodsypávajme múkou.
- Cesto dáme do vymastenej veľkej misy, zavrieme vrchnákom a necháme pri izbovej teplote 2 hodiny stáť.
- Po 2 hodinách chcelo cesto utiecť z misy. Znovu zavrieme a dáme aj s misou do chladničky, pred pečením by sa malo aspoň 3 hodiny chladiť. V chladničke vydrží až 10 dní.
- Pred pečením z neho odtrhneme 1/4 a ostatné cesto vrátime nazad do chladničky. Z odobratého cesta vyformujeme vlhkými rukami bochník, v strede spravíme dieru, položíme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme prikrytý 30 minút odpočívať. Aby sa nám diera v bochníku nestratila, vložíme tam okrúkly pohár.
- Medzitým si rozohrejeme rúru na 180 st.C. Na spodok rúry dáme malý prázdny pekáčik. Odstránime pohár zo stredu bochníka.
- Bochník posypeme hladkou múkou a urobíme ostrým nožom zárezy.
- Dáme do rúry, do malého pekáčika pod plech nalejeme 200ml studenej vody. Pečieme asi 30 minút - kým nie je dozlata upečený.
- Necháme na mriežke vychladnúť. Krájame alebo si z neho len tak odlamujeme.
- Kedže som v pekárničke medzitým urobila cesnakové škvarky, my sme nečakali, kým vychladne...:-)))