Francúzsky dedinský chlieb (fotorecept)

Autor receptu: tizian1cat

Už som asi 5 dní nepiekla žiaden chlieb ani pečivo. Musela som pomíňať zamrazené zásoby, lebo v mrazáku máme pomaly iba chlieb a rožky. Išiel už na mňa abstinenčný syndróm z nepečenia chleba (tak to nazval môj muž). Tak som upiekla tento voňavý chrumkavý chlebík. Vlastne 2...:-)))

Postup

  1. Zmiešame múku, droždie, vodu, pridáme med, sušené oregáno, soľ a na pásiky nakrájané sušené paradajky. Všetko dobre premiešame - ale nemiesime. Cesto je dosť vlhké, pri pracovaní s ním si namočme ruky, nepodsypávajme múkou.
  2. Cesto dáme do vymastenej veľkej misy, zavrieme vrchnákom a necháme pri izbovej teplote 2 hodiny stáť.
  3. Po 2 hodinách chcelo cesto utiecť z misy. Znovu zavrieme a dáme aj s misou do chladničky, pred pečením by sa malo aspoň 3 hodiny chladiť. V chladničke vydrží až 10 dní.
  4. Pred pečením z neho odtrhneme 1/4 a ostatné cesto vrátime nazad do chladničky. Z odobratého cesta vyformujeme vlhkými rukami bochník, v strede spravíme dieru, položíme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme prikrytý 30 minút odpočívať. Aby sa nám diera v bochníku nestratila, vložíme tam okrúkly pohár.
  5. Medzitým si rozohrejeme rúru na 180 st.C. Na spodok rúry dáme malý prázdny pekáčik. Odstránime pohár zo stredu bochníka.
  6. Bochník posypeme hladkou múkou a urobíme ostrým nožom zárezy.
  7. Dáme do rúry, do malého pekáčika pod plech nalejeme 200ml studenej vody. Pečieme asi 30 minút - kým nie je dozlata upečený.
  8. Necháme na mriežke vychladnúť. Krájame alebo si z neho len tak odlamujeme.
  9. Kedže som v pekárničke medzitým urobila cesnakové škvarky, my sme nečakali, kým vychladne...:-)))