Francúzske zemiaky fotorecept

andy54 - fotkaandy54, 13. júla 2010
Francúzske zemiaky (fotorecept)
Foto: andy54

Recept, ktorý si viete meniť podľa svojich chutí.

6
porcií
30 minút
príprava
8/85 minút
na 200 °C

Suroviny

2,5 kg
8 ks
1 ks
10 ks
2 ks
1,5 dcl




Postup

  1. 1

    Uvaríme si vajíčka na tvrdo. Schladíme studenou vodou a očistíme.

    Francúzske zemiaky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Očistíme si zemiaky. Umyjeme a nakrájame na krúžky.

    Francúzske zemiaky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakrájame si párky, klobásu a vajíčka na krúžky.

    Francúzske zemiaky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Prichystáme si plech. Naukladáme si naň zemiaky. Osolíme. Na ne poukladáme vajíčka, párky a klobásu. Osolíme. Teraz idú znova zemiaky. Takto postupujeme, až kým nenaplníme celý plech. Posledná vrstva sú zemiaky. Osolíme a polejeme smotanou rozmiešanou v mlieku. Zakryjeme alobalom a dáme do trúby.

    Francúzske zemiaky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pečieme v trúbe 75 min. pri 200 C. Potom dáme dole alobal a necháme zemiaky trocha zapiecť na cca 10 min.

    Francúzske zemiaky (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

evusik
waw to pre aký regiment si varila? u nás by sme to jedli týždeň .... pekný recept aj foto :-)
jezibabka1
ďalšia mňamka našej rodinky a takýto plech máme na 1 deň + raňajky druhý deň:)))) len ja robím zo zemiakov uvarených v šupke a pekáč poolejujem a poosypujem strúhankou:) zajtra robím na obed:)
celka
Já si takové jídlo dělám jen sama pro sebe na pánvičce a ze zbytků
a to je pro mně ta nejlepší bašta. Možná nebudu sobecká a někdy
udělám francouzské brambory pro celou rodinu a samozřejmě
že ne ze zbytků ( tolik zbytků nemáme ).
evanaaa
Desať vajec? Ja dávam vajcia aj do smotany, väčšinou kyslej, šľahačka je drahšia.( aj tučnejšia).Skúšala som aj z varenými aj zo surových zemiakov, dobré je oboje, len tie druhé dlhšie trvajú, dobré sú "C - ka ", lebo A-čka sú tvrdšie.
alexdidi
tiež by sme to množstvo nezjedli ani za týždeň...ja dávam tiež kyslú smotanu s rozhabarkovanými vajíčkami...
andy54
vajíčka boli malé, preto je ich toľko. My toto jedlo máme na večeru + obed. Ono sa to zdá, že je toho veľa.
sovka62
Že pre regiment? Ja robím z rovnakého množstva pre nás dvoch a veru sa musím priznať, že dve tretiny zjeme naraz. Toho sa si ani nedá zjesť málo.
jody
A ja si hovorím, že som megaloman na porcie! :-))) Super recept, super dávka! Podľa môjho gusta!
branoj
....nno,priznám sa,pozeral som iba na suroviny a nie na množstvo,takže neviem čo mi z toho vyjde,ale mám asi kilo zemiakov a štyri vajcia,dve klobásy a tri obyčajné párky a iba jednu smotanu...no dám asi viac mlieka,čo už....ale slinky mi tečú už teraz.....neviem či vydržím tú pol hodinu.....
andy54
Ani ja nerobím za každým takto. Tiež to obmieňam, aby to nebolo stále to isté. To s tým mliekom je dobrý nápad. Ja stále hovorím, že z jedlom treba experimentovať :-D. Určite zachvíľu ucítim tú vôňu z tvojej kuchyne....mňam
jitulka
vyzkoušela jsem,jen jsem dala mín vajec,ale stejně to bylo vynikající.
qaroh
Francúzom o francúzskych zemiakoch nerozprávajte, nevedia o čom je reč. Viem, že ľudia už do francuzákov dávajú všeličo, klobásu aj pokrájanú kyslú uhorku som videl a tak, ale originál je z točenej, varených zemiakov a varených vajec a zaliatych počas pečenia smotanou. Samozrejme si tam môžete, ako vravím dať hocičo, ale originál je originál...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia