Francúzske zemiaky fotorecept

ivka774 - bez fotkyivka774, 9. septembra 2015
Francúzske zemiaky (fotorecept)
Foto: ivka774

Takéto sú u nás už celé generácie :)

4
porcie
40 minút
príprava
50 minút
na 180 °C

Suroviny

1 - 1,5 kg
3 ks
5 ks
3 ks
1 - 1,5 dcl
 na vymazanie plechu




Postup

  1. 1

    Pripravila som si potrebné suroviny, dala variť v šupke zemiaky a vajíčka . Uvarené a vychladené zemiaky a vajíčka som ošúpala. Špekačky a kyslé uhorky som si nakrájala na menšie kocky.

    Francúzske zemiaky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do vymastenej zapekacej misy som pretlačila asi 4 zemiaky(prvá vrstva).

    Francúzske zemiaky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pretlačené zemiaky som osolila. Pretlačila som aj 2 vajíčka, pridala som 1/2 nakrájaných uhoriek a 1/2 nakrájaných špekačiek.

    Francúzske zemiaky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Urobila som druhú vrstvu rovnako ako prvú, ale nechala som si asi 3 zemiaky, aby pokryli vrch. Poliala som mliekom, ešte trošku osolila a posypala paprikou. Zapekala som 30 minút s pokrievkou a ešte 20 minút bez nej pri 180°C( pred koncom som dala aj na viac ako 200°C, lebo máme rady chrumkavejší vrch).

    Francúzske zemiaky (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

ivka774
To urcite beriem :-) ja som ich tu dala preto, lebo som tu takyto recept nenasla. A beriem aj to, ze ked je 100 ludi, tak aj 100 chuti :-)
kimlo
Ja robievam podobne, len zemiaky aj vajíčka dávam na kolieska a miesto mlieka dávam kyslú smotanu s rozmiešaným vajcom...
jozka2
I ked toto vyborne jedlo je uz len spomienka pre mna,robila som ich ako kimlo,zalievku zo smotany s vajickom rozhabarkovanu,ale zasadne sa u nas pokrajane spekacky oprazili do zlata,tak ze som ich nechala po oprazeni akoby dusit pod pokrievkou,naramne zvyraznovali chut fr.zemiakov.Niekedy som pokladla tenucke platky prerastanej slaniny na vrch.Dobrota podavane s calamadou,musim skusit az pride krdel deti.Vdaka za pripomenutie.
marcel83
Ja davam presne tie iste suroviny, co do majonezoveho salatu + naspodok platky slaniny a do masy primiesam slaninku a tocenu salamu nakrajanu na kocky. Zalievam smotanou s vajcom. :)
ivka774
Ano pan Marcel videla som tu viacero receptov na franuzske, to ze ste si dali namahu poppzerat recepty s rovnakym postupom a inymi ingredienciami a dat to tu je pekne. Ved kolko receptov je tu takmer rovnakych a su tu? Pekny den :-)
ivka774
Ak je toto vase ine konto a recept- napad na urobenie vasich zemiakov, tak naozaj dakujem, urcite vyskusam. :-) ak to bolo stuchnutie ze tu uz podobne su(pardon ozaj som neporozumel) tak pardon
zinnajdha
suroviny - ako aj ja robievam, tak skúsim tie pretlačené zemiaky. Určite budú chutiť.
ivka774
Potom sa ospravedlnujem, ze som to tak napisala. Navzajom sa inspirujeme, dakujem. Pekny den ;-)
jozka2
Marcel pozeram tebou pridane francuzske zemiaky.Zaiste ste sa museli za nimi oblizovat,ale to nie su francuzske zemiaky toto co si pridal je zemiakova casserole,ktora ma mnoho obdob a kazda chutne pripravena chuti vynikajuco.
jozka2
Marcel,nenapisala som preto,aby som vyvolala hadku.Ta tvoja poznamka o hadani by som pomlcala radsej.Musis mi dat zapravdu,ze toto co si pridal nema nic s nasimi slov.francuzakmi,ktorych chut ani po rokoch nestarne.Casserole nema iba taku podobu ako si pridal,preto som aj uviedla,ze casserole ma mnoho podob.Tvoje jedlo muselo byt dobre,ale nie su to francuzaky.Sorry.Je to smutne,ze mnohi tu pridavaju pod starymi receptami nove jedla,ktore sa ani z rychlika nepodobaju na nase stare vynikajuce jedla.
1x rela
22265_1443639739 - profilový obrázok
jzv
jzv
vyskúšam a budú rýchlo urobené ukladám do KK