Francúzske zemiaky

megdesign - fotkamegdesign, 1. septembra 2012
Francúzske zemiaky
Foto: megdesign

Dnes na obed :) 1.9.2012

8
porcií
20 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

1000 g
4 plátky
4 ks
1 malá konzerva
1 malá konzerva
1 malá konzerva
4
360 ml




Postup

  1. 1

    Zemiaky uvaríme v šupke deň vopred. Necháme vychladnúť.

  2. 2

    Zemiaky ošúpeme, pretlačíme cez sitko. Nakrájame si párky pozdĺžne na 4 kúsky a potom na "trojuholníky". Opražíme na minime oleja.

  3. 3

    Do pretlačených zemiakov pridáme precedenú sterilizovanú zeleninu, opečené nakrájané párky, soľ, korenie a premiešame.

  4. 4

    Na spodok jánskej misy naukladáme plátky slaniny, zasypeme zamiešanou zmesou. V smotane rozmiešame dve vajcia, soľ a korenie. Zalejeme zemiaky a zapečieme vo vyhriatej rúre na 180°C.

  5. 5

    Rozmiešame si dve vajcia v miske a keď nám začne smotana v rúre tuhnúť, zalejeme vrch rozšľahanými vajciami. Zapečieme do zlatista. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

evanaaa
A do zemiakov vajcia nedávaš ( uvarené)? Len nie v jánskej, ale hádam v jenskej mise zapekáš.
megdesign
Aj ked: "Správne je "jenské sklo", odvodené od významného sklárskeho mesta Jenna (Jena, Nemecko)" :) Len keby som si pytal v domacich, abo dakde v Tescome jenske sklo, tak by na mna kukali ako teliatka na nove vrata :) Janske pozna kazdy, teda aspon tu pri TT :)
haston
ja tiež žiadne "jánske" sklo nepoznám, len jánske ohne. jenské sklo je z jeny, tak ako parížsky krém dostal meno podľa hlavného mesta francúzska. ak predavačky nevedia, čo predávajú, mali by si doplniť základné vedomosti o tovare. ale jedlo môže byť chutné. odskúšam.
1x elef
kimika
zemiaky musia byť fajné, akákoľvek obmena je vítaná :) a to je jedno či jenska či jánska, každý vieme o čo ide, hádam si inak nezapečú inak len preto že niekto to volá tak, niekto inak :)
megdesign
Abo si to supnite do "zapekacej misy" (keramickej, sklenenej, plechovej, hlinenej abo akej chcete....) a mate vybavene :) Puntickari :P
alali
a aby sme uz boli dokonali puntickari, tak musim poznamenat, ze ludia co robia web pre dane domace potreby ocividne ani nevedia kedy sa pouziva predlozka "s" a kedy "z", takze by som sa nespoliehala ani na to, ze vedia ako sa nazyva tato sklena zapekacia misa :P
grandma
Neviem, podľa gustu žiadny dišputát - do francúzskych zemiakov sa nedáva ani mrkva, ani hrášok, ani kukurica. Ale ako si každý urobí tak má.
amelie
@grandma , máš pravdu, do francúzskych zemiakov sa nedáva nič okrem korenia, masla a crème fraiche. Prívlastok "francúzske" vlastne vznikol preto, že sú prekladané a najmä zo SUROVÝCH zemiakov. Recept je dobrý, ale sú to varené zemiaky so zeleninou.
amelie
takéto zemiaky sú typické pre Savojsko, ktoré akmo alpský región využíva zemiaky oveľa viac ako ostatné oblasti Francúzska. Na juhu sa zemiaky takmer vôbec nejedia. @megdesign , nájdi si na googli gratin savoyard:-) ale tvoj nápad je celkom fajn, možno ho v zime vyskúšam:-) bez párkov...
megdesign
Ked tak, skor "Zapekane zemiaky nie len so zeleninou". :))))

My ich takto robime odjakziva, aj moja mama, stara mama, takze nic menit nebudem :D

Ked sme pri tom, zemiaky su tiez zelenina, cize to je vlastne len "Zapekana zelenina" :)

megdesign
Kazdopadne, treba v zime skusit a potom dat, koment, ze ake boli :D

Ci ti tam ta zelenina vadila....



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia