Francúzska roláda z kuraťa fotorecept

pusta - fotkapusta, 3. apríla 2011
Francúzska roláda z kuraťa (fotorecept)
Foto: pusta

Potrebovala som slávnostné jedlo na narodeniny môjho miláčika, ktoré by bolo chutné, výdatné, ale pestré a svieže zároveň. Tento recept mi dal môj priateľ, Zobraziť celý popisPotrebovala som slávnostné jedlo na narodeniny môjho miláčika, ktoré by bolo chutné, výdatné, ale pestré a svieže zároveň. Tento recept mi dal môj priateľ, šéfkuchár, ktorého špecializáciou je práve francúzska kuchyňa a my sme včera "ochkali" blahom a zostalo aj na studeno - na dnes. Vrelo odporúčam.

8-10
porcií
60 minút
príprava
120+20 minút
na 170/200 °C

Suroviny

1800-2000 g najlepšie domáce
p.p
200 g stredne veľké
200 g malé
200 g
200 g
3 -4 PL
podľa chuti
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Ešte potrebujeme: potravinový povrázok alebo pečiaci papier. Kura som vykostila ostrým nožom, stehenné a krídelné kosti som vybrala a kopírovala som spredu od prsnej kosti hrudný kôš tak, aby som neprerezala kožu a dostala súvislý pás mäsa aj s kožou, ktorý som rozprestrela na podnos. Mäsíčko na prsiach som zrezala horizontálne a položila som ho na miesta, kde bolo mäska len málo alebo bola iba koža.

    Francúzska roláda z kuraťa (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Syr som mala v celku, pokrájala som ho na tenké pásiky, čo vôbec nevadí, lebo pri pečení sa pásiky syra roztečú a spoja do jednoliateho plátu. Pohodlnejšie je mať plátkový syr.

    Francúzska roláda z kuraťa (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Sampiony som pokrájala na plátky.

    Francúzska roláda z kuraťa (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Paradajky som umyla a pokrájala na tenké plátky.

    Francúzska roláda z kuraťa (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Od hlávky ľadového šalátu som oddelila listy, dobre som ich umyla pod tečúcou vodou a nechala som ich poriadne odkvapkať.

    Francúzska roláda z kuraťa (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Miesto kuchynského povrázku som použila pečiaci papier, na ktorý som rozložila plátky masla.

    Francúzska roláda z kuraťa (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Plát z kuracieho mäsa som z oboch strán osolila a okorenila,potom som ho položila na plátky masla na pečiacom papieri.

    Francúzska roláda z kuraťa (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Mäsko som natrela horčicou.

    Francúzska roláda z kuraťa (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na mäsko s horčicou som rozložila šalátové listy.

    Francúzska roláda z kuraťa (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Na šalátové listy som položila plátky paradajok v jednej vrstve.

    Francúzska roláda z kuraťa (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Na plátky paradajok som pokládla plátky šampionov a každú zeleninku som ešte jemne osolila a okorenila.

    Francúzska roláda z kuraťa (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Na šampiňony som rozložila pásiky syra.

    Francúzska roláda z kuraťa (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Vrstvu syra som pokryla plátkami morčacej šunky, čím som aj ukončila vrstvenie surovín. Na vrch som ešte dala plátky masla.

    Francúzska roláda z kuraťa (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Po dlžke som celé zarolovala pomocou pečiaceho papiera do rolády a oba konce som utiahla ako na salonke.

    Francúzska roláda z kuraťa (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Zabalenú roládu - "salonku" som vložila do pekáča, trocha podliala vodou a piekla som v trúbe na 170 stupňoch 2 hodiny. 20 minút pred koncom som ju vybrala z trúby, hore som prerezala pečiaci papier, dookola som ho pouvoľňovala od rolády, vrátila som pekáč do trúby a teplotu som zvýšila na 200 stupňov a piekla som ešte 20 minút, aby sa kožička upiekla do chrumkava. Po chvíli som roládu pokrájala na 2 cm pláty a podávala som s dusenou ryžou.

    Francúzska roláda z kuraťa (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

tatranka
Ozaj to je lákavá dobrota.Pekne spracovaný recept.Určite veľmi chutný.
ursula4
@pusta obdivujem tvoju zručnosť pri vykosťovaní kuraťa,ja som to už raz skúšala,ale nedopadlo to dobre,tak som tieto jedla vypustila z jedálníčku
ivkagal
ja mam to stastie,ze moj manzel vie vykostit kura,podobne som robila,len bez salatu a paradajok,urcite skusim aj podla tvojho receptu
katka82
Je to krásne a vyzerá to aj veľmi chutne,dávam do kk a určite vyskúšam!:-)
julica
nuž, nedá mi to - to z ktorej časti Francúzska je tento recept, keď doň ide eidam a plnotučná horčica?
pusta
julica, nie je to krajová špecialita, takže ti neodpoviem z ktorej časti Francie toje, ojrem toho aj vo Francii konzumujú Eidam a používajú plnotučnú horčicu, aj iné - a nielen krajovú špecialitu ako dijonskú. písala som hned v úvode, kto mi ten recept dal a iste súhlasíš, že použité ingrediencie sú prevažne typicky francúzske, ale potom kam zaradíš kura?
pusta
k vykosteniu kuraťa - nie je to taký veľký problém, ako sa zdá. 1.základom je veľmi ostrý nôž, ktorým sa dá dobre kopírovať hrudný kôš 2. kura nesmie byť namrzlé, ale úplne rozmrzlé - už som sa pri namrzlom porezala, aj ked som mala výborný nôž 3. kura musí byť dostatočne veľké - nad 1800 g, aby sa neprerezala pri vykosťovaní koža, to je rada šéfkuchára a dobrá rada. 3. treba sa sústrediť na vykostenie stehien a krídelnej kosti - to ostatné už ide 4.treba sa rozhodnúť, či bude pre Vás šikovnejšie začať spredu od prsnej kosti alebo zozadu od stredu - a to je už len na Vás, čomu dáte prednosť.
kuchticka
K voli tomu vykostovaniu bych to asi vzdala a urobila roladu iba z kuracich prs (nastavovanych). Inak to mas dobre spracovane a nafotene. Obdivujem tvoju trpezlivost s vykostovanim.
pusta
kuchtička, určite to ide spraviť aj z kuracích prs, ale... úplne to stratí podstatu francúzskej rolády z kuraťa, a to - nebude šťavnatá, ale suchá - lebo budú cýbať: 1. kurací tuk 2. koža, ktorá tiež obsahuje tuk 3. rôzne druhy mäska z kuraťa, ktoré zaisťujú jeho šťavnatosť, napr. stehno, chrbát... dalej bude chýbať a veľmi chrumkavá kožička - ako obal francúzskej rolády z kuraťa. nuž a predovšetkým stratí charakteristickú chuť - lebopráve ten kurací tuk je nositeľom pre všetky chute použitých surovín. ako vidíš, všetko v nej má svoj osobitný význam. tí Francúzi teda vedia variť, však?
1x ivy3
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Poznám dobre kuracie rolády. Ozaj sú vynikajúce a hlavne dobré z vykosteného kurčaťa a nie z kuracích pŕs. Jedno však neviem, čo tam urobí ten šalát a rajčiny v tej roláde. Myslím ani chuťovo ani na vzhľad. Ten šalát a rajčiny beriem však na prílohu.
1x ivy3
julica
To vykosťovanie kuraťa je fakt ťažké, ja by som to nikdy nedokázala. a k tým francúzskym surovinám - nuž, nevidím ich tu, to však neznevažuje chuť tochto jedla, len mi pripadá viac stredoeurópske alebo varenie zo života 4. ako francúzske :)
eraserhead
vykostenie kuraťa alebo inej hydiny je jednoduché napríklad takto:




nie je tam čo pokaziť, mäso sa predsa neznehodnotí
osobne si vždy kupujem hydinu v celku a doma to rozoberiem
K tomu receptu, pravdepodobne sa to dá podávať aj studené...
evusik
@eraserhead perfektné video... ten spôsob stiahnutia z trupu sa mi veľmi páči, nabudúce vyskúšam, osobne ma potešilo že nohy robím úplne rovnako... najbližšie si tvoje video pustím spolu s kuraťom na stole :-) čo sa mi ale najviac páčilo sú tie paličky z krídelok to je perfektný nápad .... super .-)
pusta
eraserhead, dakujem, skutočne názorné video a súhlasím s tebou, že vykosťovanie kuraťa nie je ťažké. áno , dá sa podávať aj na studeno, tak som podávala včera a bolo to tiež výborné.
pusta
julica, naozaj neviem, o čo ti v skutočnosti naozaj ide. k tebe snád len toľko, že ty sa budeš musieť v živote ešte veľa učiť a aj všeličo iné naučiť.
pusta
pozorovateľ, videla som julicine recepty, sú dobré a je šikovná, takže nie je odkázaná na advokátov tvojho typu. ale nevidela som tvoje...asi na čo si sa registroval na vareche práve dnes, netreba komentovať...
remcula
No, myslím, že taky nevidím nějaké francouské ingredience, nazvala bych recept třeba "sváteční roláda" a byl by klid. Jinak je to hezký recept. Já taky kuře nevykostím, jsem na to docela tele! :-))
jerica
paličky z krídielok robievam a vykostenie kuraťa je to najľachšie z varenia,stačí grif a je to.
julica
@pusta , mne vôbec o nič nejde, len rada pátram po pravdivých informácikách a keď sa mi niečo nezdá, opýtam sa príp. napíšem svoj názor, to je celé. Myslím, že učiť sa má každý z nás, a to celý život, ja sa o to snažím. :)
pusta
julica, to je ok. regionálna špecialita to nie je, ani tradičná, ale pozri sa, od koho recept mám. vezmi to ako recept z reštaurácie vo Francii, v kucárskej knihe ho nenájdeš. remčulka, nemám dôvod zmeniť názov, tiež si všimni, ako som k rp prišla, napokon som autorovi vdačná, pretože je to skvostné jedlo a ja mu ako špecialistovi na francúzsku kuchyňu absolútne verím.
pusta
esi, vyskúšaj a zistíš, mojim hosťom táto kombinácia veľmi šmakovala.
jody
Rolada ma laka, ale asi to naozaj chcelo iny nazov, lebo ta horcica s eidamom maju od Francuzska skutocne hodne daleko...
kuchticka
Mne sa do toho receptu naprosto nehodi ten ladovy salat, nahradila bych ho spenatom, na miesto cerstvych rajcin bych dala tie susene na slnku co su nalozene v oliv. oleji. Ale mam respekt pred kazdym, kto nieco skusi a uvari a este sa s nami podeli o vysledok. Kazda z nas mame svoj napad a svoju skusenost.
pusta
dakujem za každý názor a komentár.
pusta
eraserhead, zvlášť teba sa chcem podakovať za pridané video, som presvedčená, že mnohým pomôže. podstatné je nebáť sa a skúsiť.
foto53
Roláda vyzerá krásne a musí aj skvele chutiť. Určite ju vyskúšam. A okrem iného mám rada prezentáciu formou fotoreceptov. Námety z varechy využívam pri výuke svojich žiakov a s obrázkami sa im lepšie pracuje.
cica2
krásny recept a už dlhšie sa chystám urobiť roládu z kuracieho mäsa ale neviem kura vykostiť a neviem či si aj trúfnem (pozriem si ešte to video)....a mohla by som som to pripraviť aj z kuracích pŕs?
zmmm
to video je fakt skvelé :))
pusta
@foto53 , vyskúšaj a verím, že nebudeš ľutovať. dakujem ti za pochvalu.
pusta
@cica2 , myslím, že by to iško urobiť aj z kuracích prs...ale, bolo by to suché a stratilo by veľmi na chuti. roláda má byť šťavnatá, čo zaisťuje práve to iné mäsko z kuraťa a roláda má mať na povrchu ten chrumkavý obal z kožičky, ktorá mimochodom mäsko premastí a bráni jeho vysušeniu. toto je moja 3. roláda, vykosťovanie mi nikto predtým neukázal, nevidela som nijaký názorný obrázok ani video k tomu, len som o tom čítala, ako sa má postupovať. Neboj sa toho, len treba skúsiť, ved už pri tomto rp máš spústu pomôcok, ktoré môžeš využiť a uvidíš, akú radosť budeš mať. držím ti palce. Pamätaj si však: 1. ostrý nôž 2. dostatočne veľké kura - aspoň cca 2000 g 3. nesmie byť ani trošku namrzlé
cica2
@pusta , velmi pekne ďakujem za odpoveď a radu a @eraserhead , aj tebe za to video. Tak ostrý nôž by bol a či také veľké kura zoženiem to neviem ale tak ma to láka vyskúšať a určite rovnako ako píše @evusik , budem mať kura pri pc a video pustené :)) Podľa toho videa to vyzerá také jednoduché ale či ho aj ja vykostím za 10 minút? Takže radšej začnem hneď ráno aby ma nikto nevidel a hádam na obed už bude aj roláda...jemineee a ešte ten špagát, však si ja prsty dohrčkám, nedá sa niečo iné použiť? Teda ak už to kura zvládnem vykostiť, špagát by už mal byť hračka....hmm si fandím...ale raz sa to musím naučiť;-)...tak ešte raz vďaka:))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia