Francúzska roláda z kuraťa (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Potrebovala som slávnostné jedlo na narodeniny môjho miláčika, ktoré by bolo chutné, výdatné, ale pestré a svieže zároveň. Tento recept mi dal môj priateľ, šéfkuchár, ktorého špecializáciou je práve francúzska kuchyňa a my sme včera "ochkali" blahom a zostalo aj na studeno - na dnes. Vrelo odporúčam.

8-10
porcií
60 minút
príprava
120+20 minút
na 170/200 °C

Suroviny

Postup

  1. Ešte potrebujeme: potravinový povrázok alebo pečiaci papier. Kura som vykostila ostrým nožom, stehenné a krídelné kosti som vybrala a kopírovala som spredu od prsnej kosti hrudný kôš tak, aby som neprerezala kožu a dostala súvislý pás mäsa aj s kožou, ktorý som rozprestrela na podnos. Mäsíčko na prsiach som zrezala horizontálne a položila som ho na miesta, kde bolo mäska len málo alebo bola iba koža.
  2. Syr som mala v celku, pokrájala som ho na tenké pásiky, čo vôbec nevadí, lebo pri pečení sa pásiky syra roztečú a spoja do jednoliateho plátu. Pohodlnejšie je mať plátkový syr.
  3. Sampiony som pokrájala na plátky.
  4. Paradajky som umyla a pokrájala na tenké plátky.
  5. Od hlávky ľadového šalátu som oddelila listy, dobre som ich umyla pod tečúcou vodou a nechala som ich poriadne odkvapkať.
  6. Miesto kuchynského povrázku som použila pečiaci papier, na ktorý som rozložila plátky masla.
  7. Plát z kuracieho mäsa som z oboch strán osolila a okorenila,potom som ho položila na plátky masla na pečiacom papieri.
  8. Mäsko som natrela horčicou.
  9. Na mäsko s horčicou som rozložila šalátové listy.
  10. Na šalátové listy som položila plátky paradajok v jednej vrstve.
  11. Na plátky paradajok som pokládla plátky šampionov a každú zeleninku som ešte jemne osolila a okorenila.
  12. Na šampiňony som rozložila pásiky syra.
  13. Vrstvu syra som pokryla plátkami morčacej šunky, čím som aj ukončila vrstvenie surovín. Na vrch som ešte dala plátky masla.
  14. Po dlžke som celé zarolovala pomocou pečiaceho papiera do rolády a oba konce som utiahla ako na salonke.
  15. Zabalenú roládu - "salonku" som vložila do pekáča, trocha podliala vodou a piekla som v trúbe na 170 stupňoch 2 hodiny. 20 minút pred koncom som ju vybrala z trúby, hore som prerezala pečiaci papier, dookola som ho pouvoľňovala od rolády, vrátila som pekáč do trúby a teplotu som zvýšila na 200 stupňov a piekla som ešte 20 minút, aby sa kožička upiekla do chrumkava. Po chvíli som roládu pokrájala na 2 cm pláty a podávala som s dusenou ryžou.