Francúzska roláda z kuraťa (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Potrebovala som slávnostné jedlo na narodeniny môjho miláčika, ktoré by bolo chutné, výdatné, ale pestré a svieže zároveň. Tento recept mi dal môj priateľ, šéfkuchár, ktorého špecializáciou je práve francúzska kuchyňa a my sme včera "ochkali" blahom a zostalo aj na studeno - na dnes. Vrelo odporúčam.
8-10 porcií |
60 minút príprava |
120+20 minút na 170/200 °C |
Postup
- Ešte potrebujeme: potravinový povrázok alebo pečiaci papier.
Kura som vykostila ostrým nožom, stehenné a krídelné kosti som vybrala a kopírovala som spredu od prsnej kosti hrudný kôš tak, aby som neprerezala kožu a dostala súvislý pás mäsa aj s kožou, ktorý som rozprestrela na podnos. Mäsíčko na prsiach som zrezala horizontálne a položila som ho na miesta, kde bolo mäska len málo alebo bola iba koža.
- Syr som mala v celku, pokrájala som ho na tenké pásiky, čo vôbec nevadí, lebo pri pečení sa pásiky syra roztečú a spoja do jednoliateho plátu. Pohodlnejšie je mať plátkový syr.
- Sampiony som pokrájala na plátky.
- Paradajky som umyla a pokrájala na tenké plátky.
- Od hlávky ľadového šalátu som oddelila listy, dobre som ich umyla pod tečúcou vodou a nechala som ich poriadne odkvapkať.
- Miesto kuchynského povrázku som použila pečiaci papier, na ktorý som rozložila plátky masla.
- Plát z kuracieho mäsa som z oboch strán osolila a okorenila,potom som ho položila na plátky masla na pečiacom papieri.
- Mäsko som natrela horčicou.
- Na mäsko s horčicou som rozložila šalátové listy.
- Na šalátové listy som položila plátky paradajok v jednej vrstve.
- Na plátky paradajok som pokládla plátky šampionov a každú zeleninku som ešte jemne osolila a okorenila.
- Na šampiňony som rozložila pásiky syra.
- Vrstvu syra som pokryla plátkami morčacej šunky, čím som aj ukončila vrstvenie surovín. Na vrch som ešte dala plátky masla.
- Po dlžke som celé zarolovala pomocou pečiaceho papiera do rolády a oba konce som utiahla ako na salonke.
- Zabalenú roládu - "salonku" som vložila do pekáča, trocha podliala vodou a piekla som v trúbe na 170 stupňoch 2 hodiny. 20 minút pred koncom som ju vybrala z trúby, hore som prerezala pečiaci papier, dookola som ho pouvoľňovala od rolády, vrátila som pekáč do trúby a teplotu som zvýšila na 200 stupňov a piekla som ešte 20 minút, aby sa kožička upiekla do chrumkava. Po chvíli som roládu pokrájala na 2 cm pláty a podávala som s dusenou ryžou.