Francúzska čokoládová torta fotorecept

stacy77777 - fotkastacy77777, 17. novembra 2013

Kúpila som si v stánku malý časopis z českej edície VAŘENÍ,pod názvom Recepty s vôňou čokolády. Hneď mi udrela do oka táto čokoládová torta,zaujalo Zobraziť celý popisKúpila som si v stánku malý časopis z českej edície VAŘENÍ,pod názvom Recepty s vôňou čokolády. Hneď mi udrela do oka táto čokoládová torta,zaujalo ma aj cesto,do ktorého išlo droždie,nie kypriaci prášok a nebola moc veľká,preto som sa rozhodla ju vyskúšať. Nakoľko je naozaj veľmi chutná,chcem sa o recept podeliť...

12
porcií
60 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
220 g
250 ml
125 g
120 g
0,5 kocky
2 ks
200 g (alebo horká)
2 PL
1 PL (alebo um)
1 PL
Plnka:
300 g (alebo horká)
500 ml
Na dozdobenie:




Postup

  1. 1

    Najskôr ponúkam náhľad na originál recept.

    Francúzska čokoládová torta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Plnku,alebo polevu,ako je písané v recepte je dobré pripraviť si niekoľko hodín do predu,ja som ju mala v chladničke 7hodín. V menšom kastrólku necháme smotanu prejsť varom,vypneme plameň,nalámeme čokoládu,miešame,kým sa nerozpustí,necháme vychladiť a vložíme do chladničky na spomínané hodiny.

    Francúzska čokoládová torta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V kastrólku nad parou roztopíme čokoládu,odstavíme,pridáme maslo,pomarančovú kôru,likér alebo um, vymiešame na hladký krém.

    Francúzska čokoládová torta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z trošky cukru,droždia a mlieka prichystáme kvások, necháme vykysnúť.

  5. 5

    Do väčšej misky dáme preosiatu múku, kakao a krupicový cukor,pridáme kvások, vajíčka a pomaly zašľahávame mlieko. Na koniec zašľaháme čokoládový krém. Hladké cesto nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy.

    Francúzska čokoládová torta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pečieme na 180°c približne 25minút, vyskúšame špajlou cesto,ak sa nelepí,je upečené. Cesto prekrajujeme úplne vychladené,pozor,je veľmi krehké.

  7. 7

    Plnku z chladničky necháme trocha otepliť a rozpustiť nad parou,toľko,aby bola vlažná a dala sa šľahať. Mixérom šľaháme asi 5-6minút,ja som pridala 1ks smeta fix,ztužovač na šľahačku, v pôvodnom recepte ale nebola.

  8. 8

    Natrieme polovicu plnky na prekrojené cesto,prikryjeme druhým, natrieme druhú časť plnky. Na vrch nastrúhame trocha čokolády a posypeme kakaovým práškom.

    Francúzska čokoládová torta (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Po ztuhnutí v chladničke som dozdobila už bielou šľahačkou a čokoládovými ozdobami. Z tejto dávky vyšlo 12kusov torty. A ešte foto v reze.

    Francúzska čokoládová torta (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Dobrú chuť...:-)

Diskusia k receptu

izabella929
@stacy77777...prizn ám sa bez mučenia, že s týmto receptom som sa už viac krát rozprávala)...chcela som tortu upiecť v podobe rezov...úžasné zloženie a mám to aj uložené medzi plánovanými zákuskami...len preto, že ja som veľmi čokoládová...ale tvoja torta mi úplne vyrazila dych...znova som sa pozerala na to niečo úžasne chutné s mojim mlsným očkom..)) museli ste mať z nej nádherný čoko zážitok...chválim a hodnotím *5
mesiar50
Jednoduché zdobenie,krásna torta a super plnka.Šikulka si jednoznačne.
luss44
ja keď čítam že čokoláda a pomarančová kôra, už to musí byť dobré... krásna tortička, kysnutá je pre mňa novinka
danda3
Nádherná tortička, tak s droždím som ešte tortu nepiekla, ale si ma navnadila veľmi, vďaka.♥
jamarlen
vééľmi lákavé…nové….krásna torta...krásne foto...
sany11
Zaujimavé,skvelý recept,urcite vyskusam,vdaka ze si ho sem dala :-)
afataga
dalsia cokoladova bomba :-), ja kremove torty nemam rada, ale toto by som kusok neodmietla
alex37
vyzerá bombovo, a čokoládové môžeme :-) 5*
salinka
Koľko čokolády! Hotová čoko-žúrka:-) To sa mi páči.
stacy77777
ďakujem všetkým za milé pochvaly a komentáre....:-)), veru už je po torte,zmizla expresne rýchlo
elysa
to musí byť lahoda- toľko čokolády...kk
evanaaa
Netypická kysnutá torta, ale s iste úžasným výsledkom, tá čokoláda robí veľa v nej.
babav
@stacy77777 , krasna torta ,velmi zaujimavy recept a postup.Prekvapilo ma,ze si vychladenu plnku pred slahanim dala oteplit.Urcite by si ju vyslahala taku studenu bez stuzovaca ...mam to overene , je to moja oblubena plnka do zakuskov.5* ,ukladam do KK.Vdaka za recept!
stacy77777
@babav - presne toho istého som sa aj ja bála,keď som čítala postup receptu,to oteplenie plnky,ale nechala som ju len chvíľku,aby trocha povolila,keď som ju vytiahla z chladničky, bola naozaj moc tuhá,možno to bolo aj tým pomerom čokolády,ale určite to vyskúšam aj za studena,sama som na to zvedavá
gabirusi
Zdravim.
Vcera som skusala robit tuto tortu kedze ma velmi zaujala a pacil sa mi konecny vysledok a musim povedat, ze som zostala sklamana... Cesto vobec nenarastlo, co ma dost zarazilo kedze tam isiel kvasok... a ta sladkost torty ako hotoveho vyrobku... too much... Tuto tortu uz urcite robit nebudem.
Cakala som viac, vzhladom na to ako ste ju vychvalila.

A este poznamka na margo fotky receptu z casopisu- neuviedli ste presny zdroj odkial ste cerpali tento recept. Ta fotografia- pre nahlad na recept nie je koser s pravidlami uvadzania zdrojov.
root
@gabirusi : To nevzídené cesto je určite receptom a nie kváskom. Torta je možno pekná, ale nie všetko je zlato, čo sa blyští.
gabirusi
@root : Urobila som vsetko presne podla receptu... vyzeralo to velmi vaabne a tym, ze to pani vychvalila, tak som sa rozhodla urobit to ako B-day tortu pre priatela... mali sme aj hosti a kedze sme ju jedli vsetci naraz... no , nikto sa neodvazil polozit tanierik naspat na stol s nezjedenym kuskom torty...
Potom len hovorili, ze to bolo vela a prilis sladke... takze som sa citila dost neprijemne, kedze som uverila tymto chvalam.
Budem vediet nabuduce, ze tortu ci kolac s podobnym cestom robit urcite nebudem.
ankabanka
vidim, ze cukor /12 dkg/ je iba v ceste. Moze byt tak velmi presladena z tej horkej cokolady?
stacy77777
@gabirusi - ak sa ti torta nevydarila,to ma naozaj veľmi mrzí,len nechápem ten nevraživý prístup..., píšem v úvode,že ma zaujalo cesto,do ktorého išlo droždie,nie kypriaci prášok,ale nie to,že by ho mala byť plná forma...veď keď si pozrieš obrázok, vidno jasne, že nie je vysoká,nám sa vôbec nezdala presladená,tá pomarančová kôra to prekrývala.A už vôbec neviem,kde som ju tak vychválila, ako popisuješ niekoľko krát,ja píšem,že NÁM všetkým chutila,respektíve v úvode,že je veľmi chutná, to je jediná veta,ktorú tu uvádzam a ty píšeš,že si uverila mojim chválam. Každému nám predsa chutí niečo iné,tiež som tu vyskúšala dosť receptov a veru nie všetko nám doma chutilo.Ale nikdy som to nikomu nenapísala a nehanobila,to čo v dobrej viere uverejnil. Ďalej píšeš,že som neuviedla presný zdroj,len fotku. Zdroj som uviedla hneď na začiatku,ak dobre pozrieš, časopis z edície Vaření, s podnázvom Recepty s vôňou čokolády. Či môžem,alebo nemôžem uverejniť aj samotný časopis ako taký-netuším,aby to nebolo brané ako nežiadúca reklama. To by som sa musela spýtať adminky. Tortu som piekla podľa návodu, nevyhodil sa ani kúsok, takže ma až zaráža,že všetkým členom tvojej návštevy nechutilo... opakujem,mrzí ma,ak ti nechutila,alebo ak si sa cítila zle pred návštevou,ak by nechutila nám, ver,že NIKDY by som ju sem nedala, ale či už bude chutiť ďalším ľuďom,to už naozaj neovplyvním.
gabirusi
Velmi sa ospravedlnujem. Reagovala som nie tak ako som chcela.
Nasa torta bola naozaj veeelmi sladka.Pomaranc tam citit bolo, ale sladkost prerazila aj pomaranc. Velmi som sa tesila, lebo to vyzeralo zaujimavo. Ale je tiez mozne, ze moje suroviny boli mozno inaksie. Este raz, mrzi ma ti, vybehla som.

A co sa tyka uvadzania zdroja, skuste si kuknut na nete ako sa spravne uvadza pouzity zdroj. To nic v zlom, len to nie je spravne a mohlo by sa stat, ze by ste mali kvoli tomu problem.
ywett
mne sa torta veľmi páči, čokoládové milujem...5*
stacy77777
@gabirusi - vážim si tvoje ospravedlnenie. Akosi dnes celý deň nad tým dumám....skúsim napísať @babav ,tá hore vyššie uviedla,že je to jej obľúbená plnka do zákuskov, či ju má takúto, alebo či nemá náhodou iný pomer čokolády. To cesto myslím ani iné byť nemôže,myslím to nakysnutie, nakoľko je liate.Aj rozmýšľam,že ho vyskúšam znova,ale na menší plech,ale s kypriacim práškom,aký bude v tom rozdiel. Ani tam nepíšu,či je to originál francúzsky recept, vieš,aby to nebolo ako s tými francúzskymi zemiakmi, o ktorých francúzi nikdy nepočuli...:-). Pozriem si aj to uvádzanie zdroja, vidíš,ja som bola v tom,že akurát vtedy by to bolo zle,keby som uviedla trebárs titulnú fotku časopisu. Naozaj veľmi ma mrzí,že vám torta nechutila,pri predstave, že by to tak dopadlo pri viacerých členoch Varechy, mi nie je moc dobre....určite ju budem ale piecť znova, ale vyskúšam,ako som písala to cesto s kypriacim práškom a uvidím, ak mi odpíše babav niečo o tej plnke. Možno by pre niekoho,komu chutí menej sladké stačilo dať menej čokolády. Prajem pekný víkend...:-)
babav
Mne sa vobec nezda ,ze je v torte pouzite prilis vela cukru , urcite recept vyskusam ,paci sa mi postup aj ingrediencie .Plnku na krem pouzivam najcastejsie podla receptu z prilozeneho linku ,ale chut sa da regulovat pridanim viacej cokolady ( tmavsia plnka),alebo pouzitim menej cukru,
aby sa chut vyvazila ,ak je cesto sladsie. .
 varecha.pravda.sk/recepty/babina-rolada/6362-recept.html...
levandula
priznam sa, tento recept som si otvorila v den jeho zverejnenia iba koli tomu nazvu - francuzska torta-, bola som naozaj velmi zvedava, co za dobrotu objavim... , ale stacilo mi precitat prvy riadok zo surovin a hned som pochopila, zaroven bola uz v uvode sklamana, ze recept urcite nebude original francuzsky. polohruba muka vo FR proste neexistuje, su rozne hladke ( T 45, T 55, T 65, rozne specialne ako
spaldova,razna,pohankova atd. atd....( ale nasa klasicka polohruba nie. byvam tu uz nejaky ten rok a dosial som ju neobjavila. pokial niekto zo slovakov zijucich vo FR vie, kde sa da kupit, rada sa poucim. myslim ze ten nazov torty pochadza od kremu, slahacke s cokoladou sa tusim hovorilo francuzska slahacka alebo krem. vola sa ganache ale tam uz ide aj maslo, ako napisala babav. ty @stacy77777 za to samozrejme nemozes, udala si presne zdroj podla ktoreho si ju robila. ale verim, ye torta bola urcite chutna. myslim ze to bude naozaj tak, ako s francuzskymi zemiakmi.:-)
levandula
a este jedna rada pre @gabirusi , nikdy !!! nevarte alebo nepecte pre navstevu jedlo, ktore nemate odskusane aspon raz. v opacnom pripade to dopadne tak, ako sa stalo, budete nadavat na autora receptu aby ste sa trochu rehabilitovali, myslim ze prave v tom bol problem, proste ked navsteve nieco nechuti, to co pripravime, tak sa naozaj citime hlupo. ked chcete byt pochvalena, servirujte osvedcene a odskusane jedla a dezerty
stacy77777
@levandula - ďakujem za info, priznám sa,že som nemala potuchu,že vo Francúzsku sa nevyrába polohrubá múka, na budúce budem vedieť
gabirusi
@levandula : kedze som robila presne podla receptu a samotny recept nie je zlozity na pripavu, a fotografie autorky su veeelmi lakave, tak som chcela skusit inu tortu nez tie, ktore sa u nas robia ... preto som to riskla... Vzhladom k tomu, ze cukru tam neide vela, nepocitala som s tym, ze konecny vysledok bude taaaaak sladky. A do vsetkeho som davala horku cokoladu na varenie.
Mozno by bolo lepsie piskotove cesto? Uz som aj nad tym rozmyslala, lebo plnka je velmi jednoducha a vobec nie sladka., takze mozno by aj piskotove cesto bolo fajn.
@stacy77777 : este Vas sa opytam, cesto po upeceni ste mali tiez take akoby neupecene ale upecene bolo?
Teda neviem ako vy, ale toto bol moj druhy recept , kde do cesta isla cokolada a uz druhy krat to cesto bolo divne.
Takze uz urcite nebudem skusat taketo cesta na kolac :)
(nic v zlom samozrejme, ten prvy komentar som trosku prehnala)
stacy77777
@gabirusi - áno, to cesto bolo iné, než keď robievam bežne piškótové...,aj som to v popise uviedla ako upozornenie,že ho treba prekrajovať úplne vychladené, lebo bolo veľmi také krehké. Nemám ani ja skúsenosť s takýmto cestom,nie,že by nebolo upečené,to určite bolo,skúšala som aj špajlou, ale skrátka bolo oveľa krehkejšie,než piškótové,preto by som ho chcela ešte raz vyskúšať s kypriacim práškom, aby som zistila, či tú krehkosť robí to droždie,alebo samotná čokoláda...Na pravej strane ponúka Varecha podobné recepty, je tam tiež pod týmto názvom torta,pozerala som,že tam je použitý kypriaci prášok,ale tiež nie je veľmi nakysnutá, tak počítam,že to je tou čokoládou, predsa len to cesto,také liate, je asi ťažšie.
gabirusi
@stacy77777- tak s kypriacim praskom som aj ja skusala ale iny recept, a to cesto bolo podobne. A skusala som preto, lebo na tom obrazku bol kolac kraasne nadychany... samozrejme, mne to nevyrastlo ani trosku.
Tak neviem ci je problem v rure, alebo to treba inak miesat...?
A dokonca, kypriaci prasom som uz prestala pouzivat, lebo mi cesto nenarastie tak pekne ako ked dam sodu bikarbonu.

Tak do pecenia
stacy77777
poradíme si, síce sem tam čosi nevýjde, ale my sa nedáme....naposledy som mala najväčší prúser, keď som skúšala veterníky a 4šľahačky s karamelom sa mi zrazili a išli dolu kanálom...,ale na druhý krát som to zvládla, ahoj a nech sa darí
darina57
@Stacy77777 ,....moja zlata z toho si tu nic nerob co ti tu kto napise lebo to by si sa zblaznila vies dneska sa ludom nezavdacis..a hlavne tu na vareche..napises ze od kial cerpas namet ..je tam napisany presny postup..a este nedaju pokoj..torticku mas krasnu a cerim ze bola aj vyborna..vies co vsetko som ja zkazila ..a islo to do kosa..ale som sa postavila a isla dalej to ako pises o tych veternikoch ..ajjajajj ..aj kuchrkr sa vzdy nepodari napr:knedla..ani mne..ale receptik ma zaujal s tym ze do cesta ide drozdie..peciem uz dlho ale este nikdy som nedavala do zakusku drozdie..a hop sme doma a tak to musim vyskusat.ako to chuti..a.verim ze dobre..len tY aj nadalej pec tie krasy a dobroty a nedaj sa tu nikym a nicim odradit...musis si zvyknut ze existuju aj takyto ludia..nemozme byt vsetci dobri ja som si uz zvykla..tak drzim palce..a hlavicku hore..si sikulka..prajem ti pekny den..
darina57
a propo omluvam sa za tie preklepy..skoda ze sa to neda opravit ..a parizsku slahacku robim tak ako ty len s tym rozdielom ze ju nedavam uz ohrievat..robim si ju den do predu..ale ju potom dam do tepla aspon tri hodiny pred tym ako ju idem pouzit aby povolila..z balkona je moc studena..a je vybornaaaa..to je parizska slahacka..pouzivam len rastlinnu slahacku ..a ked pridas maslo mas uz parizsky krem...aj ten je vyborny..to len tak na okraj..som napisala mozno to vies..tak papa..
janger
@stacy77777 , ja ju veru asi niekedy vyskusam, som zvedava... A z toho, ze sa niekomu aj nepodarila, si nic nerob. Ved to sa stava. A okrem toho aj chute ma kazdy ine...Torta vyzera velmi dobre, ale tiez mi hned napadlo pri citani surovin, ze vo Francuzsku nemaju polohrubu muku :-). Ale ved to uz tak s tymi nazvami byva...Videla som tu uz tiez parkrat 'holandske rezy', tiez nechapem, ze preco su holandske...Hoci bezpochybne su vyborne. A to mas aj s tymi francuzskymi zemiakmi tak isto. Tu v Holandsku som zase raz videla tzv. slovensky recept ;-). Tiez mi Slovensko v nicom nepripominal...Ked tvoju tortu niekedy upeciem, tak dam vediet :-).
stacy77777
ďakujem dievčatá za povzbudivé slová, myslím,že sme to celkom kultivovane s @gabirusi zvládli....a veď vlastne o tom to aj celé je, dohodnúť sa, poradiť jedna druhej, v slušnosti a dobrým slovom,občas to tu veru aj chýba, ale dobrých ľudí sa všade veľa zmestí....:-)). nech sa darí v kuchyni




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia