Foto: stacy77777
Kúpila som si v stánku malý časopis z českej edície VAŘENÍ,pod názvom Recepty s vôňou čokolády. Hneď mi udrela do oka táto čokoládová torta,zaujalo Zobraziť celý popisKúpila som si v stánku malý časopis z českej edície VAŘENÍ,pod názvom Recepty s vôňou čokolády. Hneď mi udrela do oka táto čokoládová torta,zaujalo ma aj cesto,do ktorého išlo droždie,nie kypriaci prášok a nebola moc veľká,preto som sa rozhodla ju vyskúšať. Nakoľko je naozaj veľmi chutná,chcem sa o recept podeliť...
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
220 g |
|
250 ml |
|
125 g |
|
120 g |
|
0,5 kocky |
|
2 ks |
|
200 g (alebo horká) |
|
2 PL |
|
1 PL (alebo um) |
|
1 PL |
|
Plnka: | |
300 g (alebo horká) |
|
500 ml |
|
Na dozdobenie: | |
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Najskôr ponúkam náhľad na originál recept.
-
2
Plnku,alebo polevu,ako je písané v recepte je dobré pripraviť si niekoľko hodín do predu,ja som ju mala v chladničke 7hodín. V menšom kastrólku necháme smotanu prejsť varom,vypneme plameň,nalámeme čokoládu,miešame,kým sa nerozpustí,necháme vychladiť a vložíme do chladničky na spomínané hodiny.
-
3
V kastrólku nad parou roztopíme čokoládu,odstavíme,pridáme maslo,pomarančovú kôru,likér alebo um, vymiešame na hladký krém.
-
4
Z trošky cukru,droždia a mlieka prichystáme kvások, necháme vykysnúť.
- 5
Do väčšej misky dáme preosiatu múku, kakao a krupicový cukor,pridáme kvások, vajíčka a pomaly zašľahávame mlieko. Na koniec zašľaháme čokoládový krém. Hladké cesto nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy.
- 6
Pečieme na 180°c približne 25minút, vyskúšame špajlou cesto,ak sa nelepí,je upečené. Cesto prekrajujeme úplne vychladené,pozor,je veľmi krehké.
- 7
Plnku z chladničky necháme trocha otepliť a rozpustiť nad parou,toľko,aby bola vlažná a dala sa šľahať. Mixérom šľaháme asi 5-6minút,ja som pridala 1ks smeta fix,ztužovač na šľahačku, v pôvodnom recepte ale nebola.
- 8
Natrieme polovicu plnky na prekrojené cesto,prikryjeme druhým, natrieme druhú časť plnky. Na vrch nastrúhame trocha čokolády a posypeme kakaovým práškom.
- 9
Po ztuhnutí v chladničke som dozdobila už bielou šľahačkou a čokoládovými ozdobami. Z tejto dávky vyšlo 12kusov torty. A ešte foto v reze.
- 10
Dobrú chuť...:-)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 5
Vcera som skusala robit tuto tortu kedze ma velmi zaujala a pacil sa mi konecny vysledok a musim povedat, ze som zostala sklamana... Cesto vobec nenarastlo, co ma dost zarazilo kedze tam isiel kvasok... a ta sladkost torty ako hotoveho vyrobku... too much... Tuto tortu uz urcite robit nebudem.
Cakala som viac, vzhladom na to ako ste ju vychvalila.
A este poznamka na margo fotky receptu z casopisu- neuviedli ste presny zdroj odkial ste cerpali tento recept. Ta fotografia- pre nahlad na recept nie je koser s pravidlami uvadzania zdrojov.
Potom len hovorili, ze to bolo vela a prilis sladke... takze som sa citila dost neprijemne, kedze som uverila tymto chvalam.
Budem vediet nabuduce, ze tortu ci kolac s podobnym cestom robit urcite nebudem.
Nasa torta bola naozaj veeelmi sladka.Pomaranc tam citit bolo, ale sladkost prerazila aj pomaranc. Velmi som sa tesila, lebo to vyzeralo zaujimavo. Ale je tiez mozne, ze moje suroviny boli mozno inaksie. Este raz, mrzi ma ti, vybehla som.
A co sa tyka uvadzania zdroja, skuste si kuknut na nete ako sa spravne uvadza pouzity zdroj. To nic v zlom, len to nie je spravne a mohlo by sa stat, ze by ste mali kvoli tomu problem.
aby sa chut vyvazila ,ak je cesto sladsie. .
varecha.pravda.sk/recepty/babina-rolada/6362-recept.html...
spaldova,razna,pohankova atd. atd....( ale nasa klasicka polohruba nie. byvam tu uz nejaky ten rok a dosial som ju neobjavila. pokial niekto zo slovakov zijucich vo FR vie, kde sa da kupit, rada sa poucim. myslim ze ten nazov torty pochadza od kremu, slahacke s cokoladou sa tusim hovorilo francuzska slahacka alebo krem. vola sa ganache ale tam uz ide aj maslo, ako napisala babav. ty @stacy77777 za to samozrejme nemozes, udala si presne zdroj podla ktoreho si ju robila. ale verim, ye torta bola urcite chutna. myslim ze to bude naozaj tak, ako s francuzskymi zemiakmi.:-)
Mozno by bolo lepsie piskotove cesto? Uz som aj nad tym rozmyslala, lebo plnka je velmi jednoducha a vobec nie sladka., takze mozno by aj piskotove cesto bolo fajn.
@stacy77777 : este Vas sa opytam, cesto po upeceni ste mali tiez take akoby neupecene ale upecene bolo?
Teda neviem ako vy, ale toto bol moj druhy recept , kde do cesta isla cokolada a uz druhy krat to cesto bolo divne.
Takze uz urcite nebudem skusat taketo cesta na kolac :)
(nic v zlom samozrejme, ten prvy komentar som trosku prehnala)
Tak neviem ci je problem v rure, alebo to treba inak miesat...?
A dokonca, kypriaci prasom som uz prestala pouzivat, lebo mi cesto nenarastie tak pekne ako ked dam sodu bikarbonu.
Tak do pecenia