Francúzska čokoládová torta (fotorecept)

Autor receptu: stacy77777

Kúpila som si v stánku malý časopis z českej edície VAŘENÍ,pod názvom Recepty s vôňou čokolády. Hneď mi udrela do oka táto čokoládová torta,zaujalo ma aj cesto,do ktorého išlo droždie,nie kypriaci prášok a nebola moc veľká,preto som sa rozhodla ju vyskúšať. Nakoľko je naozaj veľmi chutná,chcem sa o recept podeliť...

12
porcií
60 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Postup

  1. Najskôr ponúkam náhľad na originál recept.
  2. Plnku,alebo polevu,ako je písané v recepte je dobré pripraviť si niekoľko hodín do predu,ja som ju mala v chladničke 7hodín. V menšom kastrólku necháme smotanu prejsť varom,vypneme plameň,nalámeme čokoládu,miešame,kým sa nerozpustí,necháme vychladiť a vložíme do chladničky na spomínané hodiny.
  3. V kastrólku nad parou roztopíme čokoládu,odstavíme,pridáme maslo,pomarančovú kôru,likér alebo um, vymiešame na hladký krém.
  4. Z trošky cukru,droždia a mlieka prichystáme kvások, necháme vykysnúť.
  5. Do väčšej misky dáme preosiatu múku, kakao a krupicový cukor,pridáme kvások, vajíčka a pomaly zašľahávame mlieko. Na koniec zašľaháme čokoládový krém. Hladké cesto nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy.
  6. Pečieme na 180°c približne 25minút, vyskúšame špajlou cesto,ak sa nelepí,je upečené. Cesto prekrajujeme úplne vychladené,pozor,je veľmi krehké.
  7. Plnku z chladničky necháme trocha otepliť a rozpustiť nad parou,toľko,aby bola vlažná a dala sa šľahať. Mixérom šľaháme asi 5-6minút,ja som pridala 1ks smeta fix,ztužovač na šľahačku, v pôvodnom recepte ale nebola.
  8. Natrieme polovicu plnky na prekrojené cesto,prikryjeme druhým, natrieme druhú časť plnky. Na vrch nastrúhame trocha čokolády a posypeme kakaovým práškom.
  9. Po ztuhnutí v chladničke som dozdobila už bielou šľahačkou a čokoládovými ozdobami. Z tejto dávky vyšlo 12kusov torty. A ešte foto v reze.
  10. Dobrú chuť...:-)