Babina roláda

babav - fotkababav, 10. apríla 2010
Babina roláda
Foto: babav

Recept na tento zakusok mam uz od nepamati. Patri medzi najoblubenejsie u mojich "sladkojazycnikov".

12
porcií
40 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
4 ks
16 dkg
12 dkg
2 PL
Plnka:
500 ml
10 dkg
2 PL
10 dkg




Postup

  1. 1

    Cesto: Bielka zo 4 vajicok vyslahame s 2 lyzicami studenej vody a krystalovym cukrom na tuhy sneh ,do ktoreho postupne zaslahame po jednom 4 zltky.Nakoniec primiesame muku. Piskotove cesto rozotrieme na pripraveny plech vystlany pomastenym a mukou posypanym papierom .Pecieme v miernej rure.Ked je piskota upecena ,hned za tepla ju stocime do rolady , s papierom na ktorom sa piekla.Papier ztiahneme a vychladnutu roladu plnime pripravenym kremom.

  2. 2

    Krem: Slahackovu smotanu uvarime s cukrom a cokoladou ,za neustaleho miesania,lebo po dosiahnuti bodu varu sa jej objem zacne prudko zvacsovat.Maslo nakrajame na male kusky a zmiesame s uvarenou cokoladovou slahackou .Po vychladnuti a opakovanom premiesani odlozime do chladnicky ,najlepsie od vecera do rana.Pred plnenim rolady vychladenu zmes vyslahame do tuha elektrickym slahacom.Treba slahat opatrne , aby sa krem sa nezrazil !

  3. 3

    Polovicou kremu natrieme rozvinutu piskotu ,zrolujeme a zvysok parizskeho kremu nanesieme na vonkajsiu plochu rolady.Vidlickou ozdobime do tvaru vlniek.

Diskusia k receptu

michsamant
Zda sa i,ze takuto robievala aj moja mama a je fakt strasne dobra. Rolady mam rada take dost plnkove a ta vasa nema chybu.
veronika353
Ten krém mi připomíná pařížský,ale šlehačku s čokoládou a cukrem uvařím jeden den a na druhý den to ušlehám s máslem.Do rolády jsem to ještě nedávala, vyzkouším,díky.
babav
Je to obdoba parizskeho kremu.Je lahky ,lebo neobsahuje prilis vela masla, mozno ho urobit tmavsi pridanim cokolady,alebo vynechat cukor( piskota je dost sladka sama o sebe).
honestka
Vyzera vznesene na tej prekrasnej cibulke!

Uz som niekde spominala, ze tento krasny servis tu nema ziadnu cenu, comu nerozumiem. Nielenze pripomina krasu starodavnych kuchyn a ma dlhu klasiku, ale vsetko co na modrom porcelane podavame vyzera ozaj skvostne, aj ked v restauraciach sa najviac podava vsetko na bielom porcelane kvoli efektu.

Tu ked niekde do rodiny pridete a vidite kusky tohto porcelanu, tak viete, ze ste u europanov...
babav
Tesim sa ,ze sa vam vsetkym paci rolada ,aj cibulka ;-)
Vyskusajte ,nebudete lutovat!
orchidea
Nemám skúsenosť s takým krémom, prosím ťa keď sa tá šľahačková smotana začne variť treba už odstaviť a potom pridať maslo alebo aj to sa má ešte povariť? Ďakujem za vysvetlenie.
Rada by som tú krásne vyzerajúcu roládičku vyskúšala.
babav
@orchidea , maslo pridas az po odstaveni uvarenej slahacky.Ja to robim tak,ze maslo pokrajam na male kusky do misky ,v ktorej budem dobre vychladenu plnku slahat a vylejem nan horucu , uz cokoladovu slahacku.Opakovane premiesavam az do vychladnutia,aby sa maslo neusadilo na povrchu a az potom vlozim do chladnicky .
marianne
Aj tato vyzera absolutne vynikajuco s parizskym kremom,urcite vyskusam aj tuto.Budeme mat deduskovu aj babinu pokope:-D
mesiar50
Skvelo vyzerajuca rolada a ten krem ma zaujal.Recept je uz v kk.Dakujem ti pekne.
1x babav
uhlopriecka
mnam, na druhy den je najlepsia!! zalizovali sme sa za usami :) krem je fantasticky, nadychany - robila som ho z necelych 2 kelimkov smotany a aj tak super. piskot pekne vybehol a ani moc nesplasol, len nabuduce ho zabalim aj do vlhkej utierky, kedze som plnila na druhy den. vdaka za recept! budem casto robit!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia