Domáce salónky
Fondantové salónky
Autor receptu: farbuska
Včera jedna z varecháčok spomenula fondantové salónky, ktoré sme kedysi v strieborno-bielych alebo zlato-bielych (občas dokonca aj v iných farbách) zvykli vešať na stromček.* V mojom detstve sme tieto salónky už zväčša kupovali hotové, ale moja stará mama ich ešte vyrábala doma a potom ich balili do lesklého staniolu.
Recept na takéto fondantové salónky mám z klasickej knižky "Múčniky" od Márie Hájkovej, 3. doplnené vydanie z roku 1957.
Možno si to niekto bude chcieť skúsiť?
Postup
- Cukor s vodou dáme do čistej nádoby, zakryjeme pokrievkou a uvaríme na veľké bubliny.
- Emailový plech alebo rajnicu vypláchneme studenou vodou a uvarený cukor doň nalejeme. Vrch cukru pofŕkame studenou vodou a necháme vychladnúť.
- Vychladnutý cukor miešame novou nepoužitou varechou tak, že ho ťaháme zo strany na stranu, až úplne zbelie.
- Takto pripravený fondant necháme na veľmi miernom ohni za stáleho miešania zohriať (nesmie vrieť!) a pridáme ľubovoľnú príchuť.
- Nalejeme na tablu, sformujeme do štvorca a keď trochu stuhne, nakrájame na podlhovasté kvádriky. Keď sú úplne tvrdé, balíme ich do ozdobných papierov a môžeme zavesiť na stromček. Z fondantu môžeme vykrajovať formičkami aj rôzne tvary.
Krásne Vianoce vám!