Domáce salónky

Fondantové salónky

Autor receptu: farbuska

Včera jedna z varecháčok spomenula fondantové salónky, ktoré sme kedysi v strieborno-bielych alebo zlato-bielych (občas dokonca aj v iných farbách) zvykli vešať na stromček.* V mojom detstve sme tieto salónky už zväčša kupovali hotové, ale moja stará mama ich ešte vyrábala doma a potom ich balili do lesklého staniolu. Recept na takéto fondantové salónky mám z klasickej knižky "Múčniky" od Márie Hájkovej, 3. doplnené vydanie z roku 1957. Možno si to niekto bude chcieť skúsiť?

Suroviny

Postup

  1. Cukor s vodou dáme do čistej nádoby, zakryjeme pokrievkou a uvaríme na veľké bubliny.
  2. Emailový plech alebo rajnicu vypláchneme studenou vodou a uvarený cukor doň nalejeme. Vrch cukru pofŕkame studenou vodou a necháme vychladnúť.
  3. Vychladnutý cukor miešame novou nepoužitou varechou tak, že ho ťaháme zo strany na stranu, až úplne zbelie.
  4. Takto pripravený fondant necháme na veľmi miernom ohni za stáleho miešania zohriať (nesmie vrieť!) a pridáme ľubovoľnú príchuť.
  5. Nalejeme na tablu, sformujeme do štvorca a keď trochu stuhne, nakrájame na podlhovasté kvádriky. Keď sú úplne tvrdé, balíme ich do ozdobných papierov a môžeme zavesiť na stromček. Z fondantu môžeme vykrajovať formičkami aj rôzne tvary. Krásne Vianoce vám!