Ovsená tyčinka
Ovsená tyčinka

Fit raňajkový flapjack (granola bar)

marosba - bez fotkymarosba, 16. apríla 2023
Fit raňajkový flapjack (granola bar)
Foto: marosba

Pre tých, ktorí podobne ako ja chcú jesť pravidelne ovsené vločky, no v inej forme im nechutia a zároveň sa chcú vyhnúť zbytočným prísadám Zobraziť celý popisPre tých, ktorí podobne ako ja chcú jesť pravidelne ovsené vločky, no v inej forme im nechutia a zároveň sa chcú vyhnúť zbytočným prísadám v komerčných produktoch. Výsledkom bude jednoduchá, chutná, veľmi energeticky sýta a pomerne zdravá tyčinka s minimom surovín, ktorá v chladničke vydrží dlho, nelepí ruky, dá sa jesť priamo, ale napríklad aj nalámať do jogurtu. Recept je možné variovať podľa vlastných preferencií.
Zdroj: Drobná inšpirácia s použitím čerstvého ovocia (banán) a tipom na jogurtovú polevu.

8
porcií
10 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Suché suroviny:
175-200 g
30 g
30 g mletý
40 g (cornflakes)
Na roztopenie:
40 g
20-40 g
40 g
0-20 ml
Alternatívne:
 mleté
 (namiesto arašidového masla)
 (namiesto masla)




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suché suroviny. Nahrubo rozomelieme ovsené vločky (cca 175-200 g) - stačí tak, aby neostali celé kusy, cieľom je, aby sa tyčinka dobre krájala, ale zároveň sa nerozpadala, takže nechceme celé ovsené vločky, no ani úplne jemnú múku. Mne na mletie dokonale vystačí aj elektrický mlynček na kávu. Do misky k rozomletým vločkám pridáme strúhaný kokos (cca 30 g) a mak (cca 30 g). Rozomelieme aj cornflakes (cca 40 g), na prášok. Asi dve tretiny z neho pridáme do misky k ostatným surovinám, zvyšok si necháme bokom na posypanie povrchu pred pečením.

    Fit raňajkový flapjack (granola bar) - obrázok 1
  2. 2

    Ideálne v nerezovom hrnci na slabom ohreve roztopíme maslo (cca 40 g), arašidové maslo (cca 40 g) a med (cca 40 g), miešame kým získame tekutú homogénnu zmes. Namiesto časti masla môžeme pridať aj olivový olej, spolu olej plus maslo by mali tvoriť cca tých 40 g.

  3. 3

    Do hrnca k roztopenej zmesi pridáme celý obsah misky so suchými surovinami a miešame. Vo výslednej zmesi by sa nám mali tvoriť zhluky, nemala by ostať žiadna sypká zmes, no zároveň výsledok vôbec nebude tekutý.

  4. 4

    Do formy, pekáča alebo plechu vložíme papier na pečenie. Ten posypeme polovicou zvyšku rozomletých cornflakes. Tyčinky nebudú mastné ani lepkavé, napriek tomu sú ešte lepšie, ak sú naspodu i na povrchu posypané touto cornflakes múkou. Postupne preložíme hotovú zmes rovnomerne do formy. Môj keramický pekáč má rozmery cca 14x22 cm a v ňom pripravím z týchto surovín asi 3 cm vysoké tyčinky. Príliš tenké (pod 1cm) by boli krehké. Zmes v pekáči vyrovnáme, vyhladíme, utlačíme. Stačí popritláčať polievkovou lyžicou. Keď je povrch pekne hladký, nožom si nakrájame priamo v pekáči tvar výsledných tyčiniek. Tým, že je zmes kompaktná, no nie je tekutá, nakrájanie pred pečením nám umožní, že tyčinky bude možné ulamovať podľa potreby - odporúčam. Samozrejme, dá sa to krájať aj po, no hrozí drobenie a neestetický výsledok. Po nakrájaní posypeme ešte aj na povrchu zvyškom cornflakes múky.

    Fit raňajkový flapjack (granola bar) - obrázok 4
  5. 5

    Pečieme cca 15 minút pri 180 stupňoch. Kontrolujeme opticky, aby sa okraje nespálili / príliš nestmavli, negatívne to pôsobí na chuť. Po dopečení necháme vychladnúť na izbovú teplotu, následne možno skladovať v chladničke a odoberať podľa potreby.

    Fit raňajkový flapjack (granola bar) - obrázok 5
  6. 6

    Alternatívne je možné použiť aj iné suroviny - pre vegánsku verziu nahradiť maslo kokosovým alebo iným tukom, ktorý stuhne pri izbovej teplote. Recept, ktorým som sa inšpiroval používal i banán. Viem si predstaviť pridať pomleté orechy všetkých druhov, kakao, iné orechové maslá. Neodporúčam hrozienka - napučali pri pečení a tyčinky sa drobili - ak si chcete však výsledok i tak nadrobiť do jogurtu, nebude to prekážať. Buďte kreatívny, recept je len predlohou a možno ho upravovať podľa osobných preferencií. Základ mojej inšpirácie, od ktorého som sa veľmi vzdialil nájdete v linku nižšie. Zároveň tam nájdete i tip na jogurtovú polevu - neskúšal som, no vyzerá fajn. Môj cieľ bolo použiť minimum surovín a dosiahnuť zdravšiu verziu ovsenej tyčinky, no nenechajte sa tým obmedzovať. https://multi-sport.sk/jednoduchy-a-rychly-recept-na-energeticke-tycinky-flapjack/

Diskusia k receptu

sobon
Fajne,mohol si aj odkrojit kusok, ako vyzera v reze….ale pekne si to podrobne rozpisal👍




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia