Filet zo sviečkovej Black Angus

Ján Dics
Šéfkuchár reštaurácie TOWERS v Bratislave, 29. októbra 2009
Filet zo sviečkovej Black Angus
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

800 g
400 g
150 g
1 ks
2 dl
50 g
0,5 cl




Postup

  1. 1

    Očistenú a osušenú sviečkovú nakrájame na asi 200-gramové steaky, ktoré pripravíme na vonkajšom grile alebo na panvici. Medium steak opekáme rovnomerne zo všetkých strán asi 6 minút.

  2. 2

    Oravskú slaninu nakrájame na malé kocky, ktoré opečieme spolu s kukuričným klasom na panvici, neskôr pridáme fazuľové struky a nakoniec koňak a zapálime.

  3. 3

    Z nasekanej vňate a olivového oleja pripravíme zmes, ktorou ozdobíme tanier. Podávame.

  4. 4

    Náš tip: Keď steaky narežeme na menšie, 100-gramové porcie, čas prípravy sa o polovicu skráti.

Diskusia k receptu

používateľ nemá avatar
dry
dry
Varím 40 rokov, ale s írskou ani s argentínskou sviečkovou som sa nestretol. Je to niečo marinované? Dá sa to kúpiť?
redakcia
Je to normálne surové mäso dovezené z Argentíny, resp. z Írska. Chuť aj konzistencia je dosť odlišná od slovenského mäsa. Je to lepšie, oni jednoducho vedia, ako chovať býkov na mäso, u nás sa skôr orientujú na chov kráv na mlieko. Ale zase slovenská hydina je podstatne lepšia ako americká či anglická :-) V bežnom obchode argentínsku až vôbec nie írsku hovädzinu nekúpite, iba ak vo firmách zameraných na dodávky pre reštaurácie.
ivica
Keď pre obyčajného človeka nie je možné dostať sa k takému mäsu tak nechápem načo je niekomu taký recept. Žena pracujúca v redakcii napíše recept a jej kolega napíše že to mäso sa nedá kúpiť...hmm
elmer
ivica ja skor nechapem naco je niekomu takyto koment...argentinska svieckovica sa da kludne zohnat, napr v metre...a preco by tu taketo recepty nemali byt? mna zaujimaju skor "exoticke" recepty ako recepty na vyprazany rezen, alebo plnenu papriku :)
ivica
Nemyslím že "kľudne" si ísť kúpiť niečo do metra môže čo i len polovica obyvateľstva tohoto štátu...Nevravím že tu majú byť len obyčajné recepty, ale ingrediencie ktoré uvediem do receptu by sa mali dať dostať v bežných(!!!) obchodoch, ak nie stále, aspoň občas. Ale viď komentár redakcie:" v bežných obchodoch argentínsku a už vôbec nie írsku hovädzinu nekúpite". To ako by som poslala recept na bryndzové halušky do americkej kulinárskej debaty hoc viem že tam bryndzu nekúpia...
sjuz
Myslím, že je fajn, keď sú tu nielen "obyčajné" klasické recepty, ale aj gurmánske, zložitejšie, náročnejšie na suroviny. Obyčajných receptov je plný net. A suroviny - kto má záujem, zoženie si. V Metre majú takéto mäso stále. Ja osobne som veľmi rada, keď redakcia pridá takéto krásne recepty, a keď ma niektorý osloví, urobím všetko pre to, aby som si suroviny zohnala.
A kto chce, si recept prispôsobí podľa svojich možností - teda nedá argentínsku sviečkovicu, ale našu napr.
evanaaa
Neviem isto, ale nenakupujú v Metre len podnikatelia so zvláštnym preukazom? A vo veľkých baleniach? Určite by mi tam len tak nepredali napr. kilo argentínskej hovädziny, aj keď netajím, že by som ju chcela ochutnať.Jedine ak tam chodieva niekto známy, čo by mi ju priniesol. Lenže, čo cena? Nie je to drahšie ako naša sviečková?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia