Feniklové pesto

safran - fotkasafran, 2. júna 2014
Feniklové pesto
Foto: safran

Žiadne iné pesto nie je také ľahké, svieže a chrumkavé zároveň. Je skvelé ku akémukoľvek jedlu, ale najmä ku fazuli, zemiakom, kukurici, alebo ryži. Zobraziť celý popisŽiadne iné pesto nie je také ľahké, svieže a chrumkavé zároveň. Je skvelé ku akémukoľvek jedlu, ale najmä ku fazuli, zemiakom, kukurici, alebo ryži. Môžete ho podávať ku všetkým grilovaným pochúťkam: mäsovým, rybacím, syrovým aj zeleninovým alebo ním ochutiť zeleninové polievky, podať ku studeným nárezom zo šunky, syra, najlepšie v kombinácii s paradajkou alebo orechmi. Hotové za 5 minút. Užite si to!

5 minút
príprava

Suroviny

100 g
1 hrsť
1 zatvorená hrsť
0,5 dl
1 čl
1 čl




Postup

  1. 1

    Z hlavičky feniklu som odobrala 2 vonkajšie "listy" tie aj s rúčkami. Pre tých, čo potrebujú presné recepty, bolo to 100g. Nakrájala som ich na hrubo. (Kto pozná svoj mixér, vloží naraz alebo postupne fenikel, semienka, soľ, koriander, olej a ocot, zmixuje a je hotovo.)

    Feniklové pesto - obrázok 1
  2. 2

    Menšiu hrsť olúpaných tekvicových semien (50g), ale môžete dať s feniklom až 1:1 som ako prvú vložila do mixéra, lebo mám nový a ešte nepoznám všetky jeho finty. Na hrubo v pulzoch umelieme. Vybrala som na tanier.

    Feniklové pesto - obrázok 2
  3. 3

    Teraz príde do mixéra hrubo krájaný fenikel, mixujeme asi to takej istej štruktúry ako tekvicové semienka. Prisypeme hrubozrnnú, ja dám himalájsku ružovú soľ, malú hrsť koriandra, kto nemôže petržlenovú vňať, cca pol deci olivového oleja a čajovú lyžičku bieleho jablkového octu (s octom opatrne! ak preženiete - už nenapravíte), prisypeme tekvicové semienka a na nízkych otáčkach spolu ešte pomelieme. Nízke otáčky môjho mixéra vracali masu, čo sa dvíhala po krajoch späť pod nože. Z tohto množstva vznikla masa asi za 2 - 2,5 dl poháriik.

  4. 4

    A to je celé :-) Toto je základné pesto. Prirodzene môžete pridať aj cesnak alebo syr.

    Feniklové pesto - obrázok 4
  5. 5

    Zdravotné benefity: Tekvicové semienka, fenikel, koriander sú všetko diuretiká, ktoré odstránia prebytočne zadržiavanú vodu v tele a fenikel svojou miernou horkosťou chráni pečeň, čím detoxikuje krv. Fenikel a lístky koriandra sú prirodzene chladiace byliny pre organizmus.

Diskusia k receptu

kukulienka71
Nádherné fotky, také vidiecke, si profík ! Ja nemám v láske fenikel, ale na grilované mäso by som ochutnala kúštik toho pesta. Keď natrafím, kúpim.
safran
Ďakujem, snažila som sa :-) @Kukulienka , ani ja nemám rada fenikel, teda čerstvý, semienka áno, preto si na seba vymýšľam, ako si ho obľúbiť - toto je cesta. Mne je veľmi aromatický, keď je sám. V tejto kompozícii Ti vadiť asi nebude, neskúšala som si ho natierať na chlieb, ale ku grilovačke fajn :-) Celá hlavička ma vyška na 50 centov, tak som si povedala, že veľa nestratím a keďže sme čakali hostí, tak som dúfala, že sa niekto obetuje, ak mne chutiť nebude :-) ale myslím, že nebolo naposledy.
frezia
Feniklove pesto som este nerobila, ale urcite vyskusam. U nas fenikel mozeme na vsetky sposoby. Vyborny recept.
ampara
Tá úvodná fotka ma dostala! Z feniklu som ešte nič nerobila,ale toto určite urobím.
marikafil
Vyzerá to pekne a znie zaujímavo, až budeme mať hostí, tiež vyskúšam (keby mne nechutilo...). Len ma zarazil ten úvod: "Z hlavičky feniklu som odobrala 2 vonkajšie "listy" tie aj s rúčkami. Nakrájala som ich na hrubo."
V tom peste sú teda len vrchné dva listy fenikla aj s rúčkami, alebo tie si vyhodila a zmixovala si ten "stred"???
safran
Ďakujem @marikafil , presne ako čítaš, použila som 2 vonkajšie "listy s rúčkami" ale keďže som chcela pre iných používatešov receptu, hlavy feniklu sú rôzne veľké, aj som zvážila. Keby sme mali hostí viac a istotu, že mi to bude chutiť, urobím z polovičky. No netušila som, či tú chuť, na ktorú nie som zvyknutá, nebudem musieť prebiť cesnakom a slaným syrom :-) Mohla som urobiť viac fotiek a celý fotopostup, máš pravdu. Rovnako ako stonkový zeler aj z tejto zeleniny odoberám vrchné vrstvy a používam po častiach.
safran
@ampara ďakujem, snažím sa fotky vylepšovať, keď vidím, ako tu na tom ľuďom záleží :-) dôležité je, či Ti fenikel vonia, mne veľmi nie, preto som ho potrebovala skombinovať s inými dobrými vecami, aby som mohla vyskúšať inak ako samotný.
safran
@frezia , ak máte radi, máte výhodu. Dala som polovičnú dávku tekvicových semien voči odporúčaniu, aby som cítila chuť feniklu. Verím, že si nájdem aj ďalšie recepty, ako si ho obľúbiť. Ku grilovanému mäsu určite na budúce pridám aj strúčik cesnaku a ak bude ku zelenine, tak nejaký z tvrdých syrov. Ďakujem za pochvalu.
pusta
veľmi pekný recept, nádherné foto (y)
5*
denyany
Profi foto! Až sa odhodlám, vyskúšam. Jedla som len fialový fenikel a ten bol desne horký, ešte teraz sa z toho spametávam. No ale leto je pred nami, tak hádam dôjde aj na pesto z fenikla:-)
srnkas
tak toto je bombove! ukladam a urcite skusim!
safran
ďakujem @Pusta :-) @denyany od profi je to ďaleko, ale robím, čo môžem :-) možno ku nám vozia málo horké :-) som čakala väčší záber, preto som urobila na skúšku len z dvoch "listov" ale mierne horké to je, samé by som nejedla, no s olejom a semienkami výborný kondiment, ku grilovanému zvlášť... robím aspoň 5 rôznych mištičiek, toto mi zapasovalo farbou, štruktúrou aj úplne osobitou chuťou voči všetkým iným.
safran
@srnkas podobne ako s vínom, chutí s jedlom inak :-) potom daj vedieť, môžeš aj svoje vylepšenia
alena45
uvidím, ako sa bude dariť môjmu feniklu v záhrade, dve rastlinky vyzerajú lepšie ako tie ostatné, určite vyskúšam. A úvodné foto nemá chybu. Nádherné.
safran
@Alenka doma sa asi nepodarí vypestovať "žiarovku fenikla", či?... ten náš bude vyzerať skoro ako kôpor, až na tú krásnu sladkú vôňu, ale 2cm kúsky vňate vyzerajú na vrchu v šalátoch ako dekorácia noblesne... rada fotím rastliny, asi je to vidieť :-)
alena45
@safran , to mi nehovor, tie dve rastlinky už majú dvojcentimetrové "žiarovky", ja dúfam, že sa podarí. Ak by ešte aj trochu popršalo, počítam, že do mesiaca by niečo narástli. Vieš, ani pór nemám taký veľký ako v obchodoch, ale je môj. Siala som fenikel prvýkrát, budem Ťa informovať.
safran
to fakt? Tak držím palce so žiarovkami, nech aspoň dajaké 200W narastú @Alenka :-) mala som vlastný pór, viem, ale nestačil mi ani pod 2 zuby, len také hrubšie fúzy sa mi podarili, tak som to vzdala...
eviana
@safran , toto sa mi veľmi páči, musím pochváliť... tiež akosi neviem prísť feniklu na chuť a v tejto forme by to mohlo ísť aj mne :) Skúsim niekedy ku grilovačke, vďaka za inšpiráciu :)
safran
ďakujem za pochvalu @Eviana , aj keby si ho nikdy neurobila... netreba sa nútiť, človek mení chute vekom, ale na niečo možno nikdy nenájde dosť dobrej vôle :-) je tu veľa receptov na chutné pesto, ja som chcela priniesť, taká je moja ambícia, niečo nové a zdravé zároveň... pekný deň!
deria
@safran díki za zaujímavý rcp, vyskúšam, zaujímalo by ma ako dlho to možno skladovať...máš s tým skúsenosť?
garanco
Vďaka "rôznym" komentárom pod niektorými receptami, som sa dostala k Tvojmu profilu a vybrala som si z Tvojich receptov toto pesto. V lete som dostala na presadenie fenikel, vňať som použila asi dvakrát veľmi opatrne, lebo doteraz som používala iba semená feniklu pri nakladaní cvikly. Dnes som zo záhrady doniesla (ešte stále veľmi pekné zelené, ale nevysoké) stopky a na hrubo som ich nesekala do paradajkovej omáčky - veľmi nám to chutilo, príjemne chrumkalo pod zubami. Nevieš mi, prosím, poradiť, ako postupovať na jar s tým feniklom, ten náš asi nie je buľvový, ale iba vňaťový, dá sa aj z takého urobiť pesto? Recept si ukladám, aby som ho potom nemusela vyhľadávať. :-))
safran
ďakujem za uloženie, aj keď človek zvyčajne zabudne na uložené recepty, ak ich hneď neodskúša .-) @garanco , vďaka došlých notifikácií k iným receptom som sa dostala aj ku tomuto (bol v spamoch), naozaj neviem odpoveď na Tvoju otázku, robila som tento recept prvý a jeden jedinýkrát na špeciálnu akciu, z nestopkového by som si ja netrúfla (pre iných), ale ak odskúšaš, podeľ sa o skúsenosť... feniklové semienka majú mnoho zdravotných benefitov, keď nič iné, 2-3 zrnká požuvať po jedle, skús - uvidíš :-)
nephilim
Mám rada túto rubriku. Pred chvíľou mi udrelo do očí tvoje feniklové pesto. Pestá aj pestvá som pestovala a pestujem, ja ich žeriem i samotné. O feniklovom som ešte nepočula. Dnes už trh nestíham, ale zajtra ráno nech ho na trhu majú. Koriander vynechám. Smrdí mi. Fenikel milujem. Zdokumentujem výsledok.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia