Feniklové pesto

Autor receptu: safran

Žiadne iné pesto nie je také ľahké, svieže a chrumkavé zároveň. Je skvelé ku akémukoľvek jedlu, ale najmä ku fazuli, zemiakom, kukurici, alebo ryži. Môžete ho podávať ku všetkým grilovaným pochúťkam: mäsovým, rybacím, syrovým aj zeleninovým alebo ním ochutiť zeleninové polievky, podať ku studeným nárezom zo šunky, syra, najlepšie v kombinácii s paradajkou alebo orechmi. Hotové za 5 minút. Užite si to!

5 minút
príprava

Postup

  1. Z hlavičky feniklu som odobrala 2 vonkajšie "listy" tie aj s rúčkami. Pre tých, čo potrebujú presné recepty, bolo to 100g. Nakrájala som ich na hrubo. (Kto pozná svoj mixér, vloží naraz alebo postupne fenikel, semienka, soľ, koriander, olej a ocot, zmixuje a je hotovo.)
  2. Menšiu hrsť olúpaných tekvicových semien (50g), ale môžete dať s feniklom až 1:1 som ako prvú vložila do mixéra, lebo mám nový a ešte nepoznám všetky jeho finty. Na hrubo v pulzoch umelieme. Vybrala som na tanier.
  3. Teraz príde do mixéra hrubo krájaný fenikel, mixujeme asi to takej istej štruktúry ako tekvicové semienka. Prisypeme hrubozrnnú, ja dám himalájsku ružovú soľ, malú hrsť koriandra, kto nemôže petržlenovú vňať, cca pol deci olivového oleja a čajovú lyžičku bieleho jablkového octu (s octom opatrne! ak preženiete - už nenapravíte), prisypeme tekvicové semienka a na nízkych otáčkach spolu ešte pomelieme. Nízke otáčky môjho mixéra vracali masu, čo sa dvíhala po krajoch späť pod nože. Z tohto množstva vznikla masa asi za 2 - 2,5 dl poháriik.
  4. A to je celé :-) Toto je základné pesto. Prirodzene môžete pridať aj cesnak alebo syr.
  5. Zdravotné benefity: Tekvicové semienka, fenikel, koriander sú všetko diuretiká, ktoré odstránia prebytočne zadržiavanú vodu v tele a fenikel svojou miernou horkosťou chráni pečeň, čím detoxikuje krv. Fenikel a lístky koriandra sú prirodzene chladiace byliny pre organizmus.