Fazuľový prívarok zo suchej fazule

bojar - bez fotkybojar, 20. mája 2010
6
porcií
10 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

1  hrnček
1  pár
200 ml
2 - 3 pol. lyžice
2 - 3 pol. lyžice
4 - 5  strúčkov
3 ks
5 - 6 ks
na špičku noža
1 pol.lyžica
2 - 3  pol.lyžice




Postup

  1. 1

    Do vody z uvarenej klobásky večer namočíme fazulu. Na druhý deň fazulu varíme spolu s novým korením, celým korením a bobkovým listom (korenie zaviažeme do gázy). soľ pridáme keď je polomäká.

  2. 2

    Keď je fazula hotová, na omacku pripravíme z múky zápražku, pridáme do nej cesnak a hneď zalejeme vodou alebo mliekom a rozvaríme - pridáme k fazuli. Chviľku povaríme.

  3. 3

    Zatiaľ si zo smotany a muky pripravíme zátrepku, ňou prívarok zahustíme, pridáme ocot a cukor podávame s chlebom a nakrájanou klobáskou.

Diskusia k receptu

používateľ nemá avatar
dry
dry
Ak je prívarok dosť hustý od zápražky načo pridávať i zátrepku? Zátrepku pridávam iba ak je prívarok riedky. Cesnak, celý strúčik varím s fazuľou. Miesto klobásky do taniera pridávam na kocky pokrájanú, údenú, varenú krkovičku. Cukor nedávam a ocot si pridá každý podľa chuti.
frezia68
Robím celkom ako Ty bojar,len ten prívarok oklamem a nedám smotanu a údeninu,čo špajza dá-klobásu,párok......
chorvatka
Ja varim fazulu podla talianského receptu, bez zatrepky ci zaprazky. Miesto vody z klobasy, varim fazulu s kostami z udeného bravcového, ktoré si obvykle po objedeni odlozim do mraznicky; Dodava to vybornu vônu i chut ale bez tych kalorii. Do tohoto zakladu dam i vsetku polievkovu zeleninu pokrajanu na kocky : petrzlen celer, mrkvu, ci pasternak a pomimo obvyklého korenia nezabudnem nikdy na ocot, tymian ci salviu, alebo vetvicku saturejky, ktora vlastne pomaha fazulu stravit a zamedzuje nadymanie (plyny v crevach).
Ked je fazula mäkka, osolim ju, polovicu privarku roztlacim na kasu a pridam k ostatnému a premiesam, cim vznikne husta omacka. Kto chce, môze si pridat smotanu, alebo viacej octa. Dobru chut vam zela Chorvatka
veronka8
každá kuchyňa iná gazdiná, variácii je neskutočne veľa...
evanaaa
Veru,bojarka, buď sa urobí zásmažka alebo len zátrepka, ale oboje - to je úplne zbytočné.Celkom stačí do omáčok zátrepka so smotanou. A nebolo by lepšie tú klobásovú vodu použiť až na druhý deň? Veď cäčšinou sa voda, v ktorej bola fazuľa namočená, vylieva, už aj kvôli nadúvaniu. A pre chorvatku.: nie je to polievka? Trochu veľa na obyčajnú faz. omáčku,tá zelenina, bylinky,atď. Potom už to nie je omáčka (prívarok) ale niečo iné.Aj to inak chutí. A-dry, troška cukru nezaškodí aby to nebolo moc príkre,treba to ochutiť, potom si to môže každý ešte dochutiť. Ak som sa vám zdala príliš poučujúca, prepáčte mi, nakoniec kdo si čo navarí to si aj zje.
dobryhrncekvar
chorvatka, veľmi sa mi páči tvoje korenie do fazuľového prívarku i zelenina, aj ten spôsob zahustenia ....ponorný mixer môže dobre pomôcť.Do polievky pridávam tiež trochu nadrobno nakrájanú zeleninu, prečo nie ja do prívarku, dodá lepšiu chuť. A semená saturejky už mám objednané doma, keď dopestujem, budem pridávať tiež.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia