Fazuľová polievka, môj variant nežnej podľa Paľka fotorecept

sracz - fotkasracz, 21. septembra 2013
Fazuľová polievka, môj variant nežnej podľa Paľka (fotorecept)
Foto: sracz

Jedna z mojich najobľúbenejších a najviac propagovaných aj tu, ďaleko! Autor pôvodného rcp, Paľko Mikulík, skromný človek, hrdný Prešovčan_Východniar, už varí pre „nebeské teátro“ Zobraziť celý popisJedna z mojich najobľúbenejších a najviac propagovaných aj tu, ďaleko! Autor pôvodného rcp, Paľko Mikulík, skromný človek, hrdný Prešovčan_Východniar, už varí pre „nebeské teátro“ ďalekovysoko na obláčikoch. Posledný raz som sa s ním stretol na jeseň 2005, keď sme si v penzióne „Leberfinger“ pochutnali na poľovníckych špecialitách s hubami. Viem, nehneval by sa za „zmutovaný“ rcp, ochutnal by a ticho múdro poznamenal,ako som ho bol počul nie raz: „aj tak sa dá, i tak sa dá“! Ďakujem Paľko, RIP!

12÷16
porcií
12÷15 minút
príprava
150÷17 minút
tepelná úprava

Suroviny

550-600 ml (2-3 druhy)
1 ks
2 ks (maďarská)
2 ks
1 ks
5-6 ks
1 ks
1 ks
2-3 ks
3-4 strúčiky
4-6 ks
250-333 ml
10-12 ks
3-4 PL
2-3 PL
1-2 halúzka
2-3 ks (jalopeño, habaniero)
250-333 ml
podľa potreby PL




Postup

  1. 1

    … podľa zaužívaj tradície, s varením aj tejto „fazuľovice“ začneme už „včera“; potrebné množstvo aspoň troch druhov suchej fazule, starostlivo preberieme, očistíme, premyjeme, vložíme do pomocnej misy a zalejeme teplou vodou, v ktorej bude naberať na sile a kráse až do rána bieleho,

    Fazuľová polievka, môj variant nežnej podľa Paľka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    kedy som začal (kóóónečne) plniť sľub, dávno Vám už daný a avízovaný aj našej spoločnej priateľke na Vaťrecha.sk @eviana (VIII/20-2013 o 2116); poskladal som prehliadkovú „čestnú jednotku“ potrebných infrediencií

    Fazuľová polievka, môj variant nežnej podľa Paľka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    scedenú fazuľu som vysypal do hrnca s čistou vodou, nechal zovrieť a opäť ju scedil, vrátil do hrnca a opäť priviedol do varu v čistej vode, rešpektujúc radu @sovka62 som ju scedil aj po tretí raz a vsypal do čistej vody; vložil údené koleno a klobásy, pridal bobkový list, halúzku čerstvého (v zime používam suchý) ligurčeka, sušenú poprepichovanú feferónku, veľkú olúpanú cibuľu s pozapichovanými klinčekami a než sa dostala do varu,

    Fazuľová polievka, môj variant nežnej podľa Paľka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    očistil a pokrájal som mrkvu, petržlen, zelerové stonky a zemiaky (tie dva v celku, postrúham na záver a použijem na zahustenie polievky, ako náhradu za hladkú múku); takto pripravenú zeleninu som pridal, okrem zemiakov, do variacej sa polievky a ~ 30´ tam putovali aj zemiaky, spolu so sušenými hríbmi (vrelá vďaka pám Prof. Ing. Víťazoslav Krúpa, DrSC.) a sušenými slivkami

    Fazuľová polievka, môj variant nežnej podľa Paľka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    vtedy som vidličkou overil, že koleno a klobásky sú už uvarené; pomocou kuchyňských klieští som ich vybral do pomocnej misy

    Fazuľová polievka, môj variant nežnej podľa Paľka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a po krátkom „vychladnutí“ pokrájal na menšie kúsky a kolieska; skontroloval som „pripravenosť“ fazule a mrkvy na „bezproblémové“ trávenie, vybral ligurček, bobkový list i feferónku, nahradil ich lístočkami čerstvej petržlenovej i zelerovej vňate a nežne, s dôverou, vrátil pokrájané mäsové „doplnky“ do jemného „náručia“ horúcej polievky

    Fazuľová polievka, môj variant nežnej podľa Paľka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    tak a ideme do „finále“, pridal som pretlačené strúčiky cesnaku, postrúhané (ako na halušky) dva menšie zemiaky na zahustenie, vmiešal šľahačkovú smotanu a hotovo

    Fazuľová polievka, môj variant nežnej podľa Paľka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    mierne ochladenú polievku, tak ako Paľko Mikulík v TV relácii u Petra Novotného, podávam s troškou koňaku (~ 1,5 PL), ktorý nežne nakvapkám na dno prázdneho taniera. Fantasticky chutí s bielym pečivom, domácim chlebom, alebo so sobraneckým „poplankom“ (posúch zo zbytku chlebového cesta s rascou a hrebeňmi údenej slaniny, pečený v chlebovej peci). !!! Veľmi chutí aj tunajšej „znaturalizovanej US obci“ a ozaj úspešne ju využívam aj ako pozornosť, či „úplatok“ !!!

    Fazuľová polievka, môj variant nežnej podľa Paľka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    tak ako sa Vám „pozdáva“ tento môj variant „Fazuľovej nežnej Paľka Mikulíka, 14 000 km od SVK“? Podľa mňa => Bars fajne, prudko jedlé! Vrelo odporúčam aj do Vašej priazne a pozornosti! … a dajte nám, prosím, na známosť, ako ste uspeli Vy, u nás, doma!

    Fazuľová polievka, môj variant nežnej podľa Paľka (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    … aj tentoraz sa pochválim mojim ligurčekom Tiborkom, ktorý vďaka mojemu superkamarátovi Tiborovi Nagyovi z Turne nad Bodvou, rastie u mňa už 5. rok (priputoval za more v balíku ako koreň, uložený v mokrej vate, zabalený do novín a vložený do vrecúška z PVC; používam ho celoročne (v zime samozrejme nasušený) a aj susedia sa ho naučili pridávať do varenia.

    Fazuľová polievka, môj variant nežnej podľa Paľka (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

jozka2
tato polievka vyzera strasne jedla,hned by som si dalaza tanier a z toho igurceka nechcel by si poslat aj mne do NJ?len maly korienok ja to dopestujem,viem je velmi zdravy ale ja to tu nevidim
1x sracz
izabella929
Tvoja polievka vyzerá veľmi chutne a počula som o receptoch Mikulíka, ale som sa k nim ešte nedostala..perfektne si to spracoval a navaril...))šikovný muž, ktorý nemá v širokom okolí páru-))
1x sracz
marianne
polievka paradna o tom potom,ale mna zaujal ten Tvoj pasovany ligurcek:-)) to vam dovolia? ja som raz niesla anglicke ruze domov z UK a bola som taka vyklepana,ze som si povedala,ze mi to za tie nervy nestoji:-)) ale v zahrade su uuuzasne:-)
1x sracz
denyany
jáj, také sliny hneď z rána si mi spôsobil... veru že cez týždeň navarím fazuľovej polievky aj ja! inšpirujem sa tvojim receptom. a nepridáš rcp na ten sobranecký poplanok? som od Sobraniec, ale také niečo nepoznám.
1x sracz
venusa
V kazdom dome sa fazulovica vari inak. Kto ma rad fazulu pride si na svoje a hlavne ked je domaca a velka tzv. strakacka. (ta kupovana nema ani vonu, ani tu jemnost a chut uz vobec). A musi byt v nej smotana, kazdopadne v mojej kuchyni. Urcite by som si z nej dala, no je uz prekombinovana a surovin prilis. Inak dobre robis, treba zlievat vodu, lebo ta vlastne robi neplechu. Fazulovicu varieval a mal rad aj p. Krivosucky a ten daval saturejku a vedel preco :)
1x sracz
venusa
ps : gurmani, pozitkari a vsetci ti, ktori maju jedlo radi si vzdy rozumeju :))
1x sracz
frezia68
Krásny opis práce,výborná polievka a poriadne sýta.A ku temu,Feričku,už lem burkovčak chlebika a možem isc rubac drevo,ňe?
1x sracz
diva
Fíííííííííííííha nádherne nafotené aj celý postup super spracovaný! :) Keď raz budem veľká (dospelá) navarím manželovi :))) Pri tom ako ma bude chváliť si potmehúdsky spomeniem na vás a budem v duchu ďakovať :)))
1x sracz
eviana
Milý @sracz , veľkú radosť si mi touto polievočkou spravil, priam obrovskú - veru oplatilo sa na ňu čakať :)
Tak trošku pripomína maďarskú (tu na juhu SK veľmi obľúbenú) Jókai bab leves (na ktorej vloženie sa pri jej najbližšom varení tiež chystám), podľa @venusa je prekombinovaná, ale to môže napísať len niekto, kto neochutnal, pretože všetky s láskou zakomponované suroviny spolu ladia do úžasnej harmonickej chuti. Ej veru nedá mi inak, ako celé hviezdnaté nebo Ti odťuknúť v počte maximálnych možných 5* a samozrejme ukladám zatiaľ do bezpečia mojej KK a isto vyskúšam a potom popíšem aký úspech u nás mala, bo my fazuľovicu veľmi radi :)
Ešte raz vďaka za objavenie, resp. podelenie sa s touto gastronomickou Paľkovou poéziou :)
1x sracz
salinka
Párkrát som už skúšala Paľkove recepty, boli výborné a verím, že tvoj tak isto:-)
1x sracz
boxik
Recept hodný vyskúšania , predsa keď dám do fazule dva druhy klobásy a údené koleno všetky ostatné ingrediencie nemôžu nič pokaziť iba vylepšiť, to bola narážka na @venusa.
1x sracz
mariamka
pekna pocta uzasnemu hercovi, cloveku,,, a za seba, vdaka za osvetu slovenskej kuchyne v zamori, pekne tych amikov motivujete :)
1x sracz
hannah22
velmi velmi chválim, fajnota už len pri čítaní prehltam sliny, krásne spracované, raz za čas si podobnú varíme doma, lahoda... za 5*.... :))
1x sracz
radost
oooo..toľko perfektných chutí...vôní...samé dobroty skrýva fazuľová polievočka...kto trpezlivý je-finálnej dobroty sa dočká...
klobáska..koleno...a čo tam urobí ten na tanieri koňak..??zmení výrazne chuť?
poctivá slovenská fazuľa-pozdravená buˇ...:-)
1x sracz
venusa
Uz aj tu prispevky miznu ? :))
Ja som fazulovu nepohanila, urcite je dobra, iste je aj umenie spravne to nakombinovat. No moj nazor je stale rovnaky, je tam prilis vela surovin.
1x sracz
sracz
Ďakujem, milá @jozka2 alias NJ_Devil; s ligurčekom nie je problém, semienka Ti pošlem k začiatkom novembra a koreň na jar; ak dostanem Tvoju adresu! Už dlhšiu dobu sa Ti “ponúkam” na Skype, ale Ty, cicho!

Srdečná vďaka za kompliment, milá @izabella929 od “práporečníka” prehliadkovej jednotky Varecha.sk padne vždy dobre a zahreje na duši! Mám taký dojem, že knihu “Rcp Paľa Mikulíka” v LC/RS dostaneš bez problémov! Ja som tam, svojho času, chodieval nakupovať LP semafór_a, Maláska I knihy Joža Nižňanského a boli toho plné regále!

Milá @marianne ligurček som nepašoval, ale dostal poštou a teraz mi robí radosť halúzkami, lístkami I semienkami na rozdávanie! Na letisku v Chicago mi “zhabali” aj cibuľky konvalinky, napriek tomu, že boli zatavené v PVC vrecúšku! Ale našinec sa dokáže vynájsť! Ta ňe?!? -:)))

Príjemnú dobrú chuť, milá @denyany aj na “Sobranecky poplanek” dôjde, iba teraz mám rozoracovaných veľa rcp! “Vitrim dzifče, ňeobanuješ, Boh ce skuša”!

… nuž čo Ti poradiť, @sportak kamarát ??? Stačí iba navariť a ostatné už príde samo!

Múdro premýšľaš, gramotne hovoríš, milá @venusa aj keď mne sa tiež “prekombinovaná” nezdá! Ty si z mojeho rcp vyber podľa vlastného “jazyčka” a ja ostanem iba pri svojom! Ďakujem, želám Ti pekné dni a vrtkú varešku!

Ďakujem Ti @frezia68 za hodnotenie; o chlebíku píšem aj v rcp; prajem Vám krásne “babie” leto vof PO!

Ďakujem Ti, milá @diva za Tvoje krásne slová a obdiv! Ak Ti, pri všetkej skromnosti, môžem poradiť, nečakaj na časy budúce a navar! A hneď! Tréning robí majstra aj v odbore ŠDPG (Šikovná Domáca Pani Gazdinka) a ja som presvedčený, že to dokážeš hravo! Stačí, že chceš a ostatné už pride samo!

Rado sa stalo, milá @eviana z duše rád! Teší ma Tvoja pochvala a aj Tvoje potešenie!!!

Ahoj @salinka milá kamarátka a “spolubojovníčka” s vareškou a ďakujem aj za dôveru!

Dobré rozhodnutie, ako aj predpoklad milá @boxik naozaj ma potešili Tvoje slová!

Nielenže vyzerá hviezdne, milá @erikao ale aj chutí “hvizdičkovo”, ta ňe!?!

Rád a s úctou na neho spomínam aj ja, milá @mariamka ako na priateľa aj herca. V rokoch 1963÷1969 som ho, ako “La Franconi_čiak a Špagát” na doskách vídaval často! Aj keď bol zástanca čistoty slovenského jazyka zo zásady, medzi štyrmi očami sme sa bavili po “vichodňarski”!

Krásne konštatovanie, mile moje @manya a @daguska i @malusa ďakujem Vám a teším sa s Vami na repete u Vás doma!

… inak sa ani nedá a v tom je čaro a pohoda spoluúčasti na našej Varecha.sk, milá @hannah22 no aj Tvoje hodnotenie potešilo!!!
Ak sa u nás zastavíš, rád navarím aj Tebe @anina6 ale “grati budzeš umivac Ti”!!!

… keď “fazuľovicu” chutnú vonnú, hrniec veľký ukrýva, vtedy @sr ácz kamarát, @radost na “zobky” pozýva! Rukou spoločnou “vylágrujú” hrniec fazule s kolenom aj klobásou! Koňačikom zapijú a nôtiť budú za chutnou to zjedenou krásou! Ďakujem aj Tebe, milá @radost koňak používam naozaj len a iba na pamiatku a počesť Paľka Mikulíka, človeka dobrého a kamaráta!
njdevil
Mily @Sracz , ...1.to je sranda, v sobotu som navarila cely vajgel fazulovej, ale dohodila som ku nej aj kyslu kapustu, aby bolo toho viac..preratala som sa...v nedelu rano mi ostal iba VYUMIVANY!!! vajgel na sporaku, po polievke, ani chyru, ani slychu, ( susedov mam pravych vychodnarov z Kosic...)...2. pred par tyzdnami som svoj pocitac vyhodila von oknom...a kedze nikdy nerobim polovicnu pracu, ale vsetko dotiahnem pekne do konca, tak som po nom este par krat presla s mojou Barborkou ,( tak volam moje auto ), aby som moje dielo ukoncila tak, ako sa patri...americky susedia uz vedia, ze tak ako Amerika ma divoky zapad, my mame na Slovensku saleny vychod a ja som mala tu cest sa tam narodit...3. nie som @jozka2 , inac pozdravujem vsetky devilky z new jersey!!!...4. posielam ti moju adresu na TS...5. vcera som si kupila konecne novy tablet, akonahle si ho nastavim, ozvem sa....momentalne som pracovne vytazena vdaka flu clinic, uz ockujeme proti chripke...6. na buduce vyskusam pasul leves s konakom, aj ked teda za seba nerucim...asi mi potecie dole gagrom skor, ako do hrnca :-) ...
1x sracz
radulienka
Veru, veru, i tak še dá, milujem fazuľu a všetko z nej, samozrejme existuje mnoho receptov, ale tento najbližšie vyskúšam, so zelerom som ešte nerobila, môže to byť fajnové, vďaka za Paľkov recept...
1x sracz
ericka
Určite výborná polievočka, fazuľovú domácu poznám a robievam na viac spôsobov,či už na kyslo, alebo so zeleninou, krúpkami, ale táto je veľmi zaujímavá svojim zložením. Určite vyskúšam,pretože receptov od pánov Mikulíka a Mullera pre mňa určite nikdy nie je dosť...
Ďakujem za receptík...
1x sracz
martha
Takúto polievočku, je hriechom neochutnat a tiež nenavariť...ďakujem za perfektný recept :)
1x sracz
dudka1979
Akurat sme dojedli tuto uzasnu polievocku, je dokonala sice sme mali bez konaku ale ja uz inu od teraz nerobim, je to delikatesa a ked to povedal aj moj na jedlo narocny chlap :-), dakujem za krasny recept :-). Davam 5*.
1x sracz




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia