Fašírky trojmäsové – môj univerzál fotorecept

sracz - fotkasracz, 10. novembra 2015
Fašírky trojmäsové – môj univerzál (fotorecept)
Foto: sracz

… fašírky, medajlónky, klopsy a čevabčiči, ale aj bitky, či zrazy, … a Pán ho vie, aké ďalšie pomenovania, zloženia a tvary má ešte Zobraziť celý popis… fašírky, medajlónky, klopsy a čevabčiči, ale aj bitky, či zrazy, … a Pán ho vie, aké ďalšie pomenovania, zloženia a tvary má ešte táto všeobecne obľúbená pochúťka z mletého mäsa. Variabilitu, do závratných číselných „dimenzií“, rozširuje aj množstvo zaručene najlepších rodinných receptov od Tatier k Dunaju. Priznávam, ani ja nie som výnimka a pridávam jeden zo svojich. Kombináciu druhov mäsa si môžete voliť podľa vlastných chutí. Šťavnatosť však zaručuje bravčové, preto by malo ∑ dominovať!

4÷6
porcie
12÷15 minút
príprava
12÷15 minút
tepelná úprava

Suroviny

3-4 ks staršie (alebo žemle)
600-800 ml vlažné
1 000-1 200 g
250-333 g
250-333 g
2-3 ks celé
3-4 pretlačené strúčky
1 PL
1 ČL
2÷3 PL pokrájané
podľa potreby  Na obaľovanie
podľa chuti postrúhaná
Na vyprážanie:
5-6 PL domáca
5-6 PL




Postup

  1. 1

    asi na 15÷20 mm kúsky pokrájané biele pečivo, čím staršie tým lepšie (ja mám v komore vysušené kolieska rohlíkov či žemlí, niekedy aj pár týždňové), zalejem mliekom a nechám ich „napiť sa“; do pomocnej misy uložím mleté bravčové, hovädzie a teľacie mäso (spravidla teľacinu nahradzujem prsiami z morky, alebo králičinou); pridám dve_tri (podľa veľkosti) celé vajíčka, niekedy bielka so štipkou soli vyšľahám na tuhý „sneh“, soľ a čMČK, pretlačený cesnak (moja mamka i babka aj menšiu postrúhanú cibuľu) a na „broky“ pokrájané vetvičky petržlenovej vňate (zvyšok z fazuľkového prívarku), komu sa to nepozdáva, vynechá; napokonom som pridal aj „vystískané“ pečivo a všetko jemne premiešal

    Fašírky trojmäsové – môj univerzál (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    fašírkovú masu mäsa som rozprestrel v ponocnej tácni na 25÷30 mm vrstvu a pomocou pohára s Ø 80, som povykrajovaj 12 rovnako veľkých diskov (aj na tanieroch mám rád úhľadnosť); ako s obľubou vravieval aj náš bývalý náčelník chemickej služby (my sme ho premenovali na „Š(ch)emík_a“): „mám rád muže jednotné tváře a proto - PLYN“! … po tomto povele sme si museli „nasadiť“ protiplynové masky!

    Fašírky trojmäsové – môj univerzál (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    po ruke som mal iba „Panko“, tak som ho s valčekom na cesto rozdrvil, preosial a vykrojené disky v tejto strúhanke „z núdze“ obalil

    Fašírky trojmäsové – môj univerzál (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    vo veľkej panvici som rozpálil ½ & ½ bravčovú doma vyškvarenú bravčovú masť (vynikajúci postup tu prezentuje @kimlo „Chilli cowboy zo Záhoria“) a rastlinný „Canola“ olej, ohrev znížil na 5. Stupeň, fašírky obojstranne vypražil (asi po 6´÷7´) a

    Fašírky trojmäsové – môj univerzál (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    nechal ich odkvapkať na kuchyňskom papierovom obrúsku (dva ks „padli za vlasť“ pri ochutnávaní a dolaďovaní soľou a čMČK; na niečo sa predsa musím vyhovoriť)

    Fašírky trojmäsové – môj univerzál (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a podával, ako som už dokladoval v predchádzajúcom rcp, s prívarkom z fazuľkových strukov s lístkami petržlenovej vňate. Môže byť, vrelo odporúčam: aj teplé, či studené, s horčicou, strúhaným chrenom, alebo mix, len tak s chlebom, alebo pečivom. Kto má rád domáci „hamburger“, môže si ho pripraviť aj z tejto fašírky: rozkrojiť teplú žemľu, obe ½_čky natrieť tatárskou omáčkou, list ľadového šalátu, fašírka, plátok syra, disk_koliesko červenej cibule, list ľadového šalátu a dobrú chuť!

    Fašírky trojmäsové – môj univerzál (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

sracz
Veľmi pekne ďakujem dvom prvým superexpressným abonentom jednohviezdičkárom! Teším sa z Vašeho odborného "frish" pohľadu a profesionálnej vizuálnej chuti!!!
1x frezia
2010
A mne robis chute, ja by som si hned dal aj ked u nas je uz rano, este by som si som zobral so sebou na lunch. Cheers 5*
jozka2
Sracz,nerob si z tych hviezdiciek nic,pusta odisla a komusi ich musia davat.Radsej ,aby to hviezdickovanie redakcia zrusila a bol by pokoj.
Aj ja by som si dala za porciu s dobrym ciernym slovenskym chlebikom.5*
mesiar50
Priateľu,tvoje fašírky by som rád ochutnal.Vyzerajú lákavo a chutne.
* * * * *
farbuska
robím takmer rovnako, sú výborné a šťavnaté. majú len jednu chybu: veľmi rýchlo zmiznú.
patroveckypitrs
Ohromné fašírky akoby ich jedna mater mala, krásne utešene . 5* Dostal som ohromnú chuť na ne. Zajtra varím s kôprovou.
frezia68
Hviezdičky nie sú dôležité,aj pri mojom poslednom recepte sa ihneď objavili dvaja jednohviezdičkoví.Ak im to robí radosť....? Fašírky sú obľúbené na rôzne spôsoby,ja v poslednej dobe miešam s mäsom rôznu zeleninu,ale k tým Tvojim by som hneď prisadla k stolu :-)
kukulienka71
fašírky sú najchutnejšie z kombinácie viacerých mias, tiež ich robím podobne, len tú teľacinu ťažko zohnať. Páči sa mi vykrajovanie formičkou, sú rovnako veľké potom.
Niekto si tu robí veľkú zábavu, keď hneď po zverejnení dá 1*, je to tu už dávnejšie a často aj u mňa, vie to znechutiť, ale treba sa povzniesť, je to len úbohosť tých, čo nič lepšie urobiť nevedia;-)
babkamt
fašírka v kombinácii s lúskovou je podľa mojej chuti.Tak ako píše @frezia68 predo mnou, tiež občas do nej prepašujem aj kúsok zeleniny. Tieto tvoje z troch druhov mäsa museli byť výborné. Vyzerajú akoby ich jedna mater mala:-) A z tých jedno hviezdičkárov si ťažkú hlavu nerob. Veď predsa poznáme tvoje kuchárske kvality.
manya
@sracz dobre si navaril, ja mám naplánované na zajtra, nechám sa inšpirovať týmto receptom;
veronikkka
perfektné, to musí chutiť fantasticky :-)
spravil si mi veľkú chuť, vyskúšam!
5*
denyany
Fašírky sme mali v sobotu so zemiakovou kašou, ale hneď by som si dala aj z týchto. Klasika je klasika, s tým prívarkom klasika na druhú!
lair
Výborný recept. Ja zvyknem cibuľu pokrájať a trocha podusiť na oleji a potom tam pridám mletú červenú papriku ( skúšali ste už údená verziu papriky?)
Aj majoránku je potom možné pridať a faširky majú potom trocha iný šmrnc...
janger
@sracz , uz som po tychto tvojich fasirkach pokukavala v tvojom fazulkovom privarku, vyzeraju pritazlivo :-). A ake ich mas uhladne. Tu v Holandsku sa robia gulky z mleteho masa, ja ich mam vzdy kazdu inu ;-). Ty si das zalezat, ty ich dokonca vykrajujes. Paradny recept. Ja ti davam 5hviezd. A ako si ty sam minule spomenul, tych jednohviezdickarov mozes dlabat :-))).
viera1
Recept výborný,jediné čo by som vytkla,je uvedené množstvo porcií...je ich minimálne 10,takže aby začiatočníci neboli prekvapení ☺,že si narobili fašírky na tri dni :).Recept za 5*




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia