Foto: sracz
… fašírky, medajlónky, klopsy a čevabčiči, ale aj bitky, či zrazy, … a Pán ho vie, aké ďalšie pomenovania, zloženia a tvary má ešte Zobraziť celý popis… fašírky, medajlónky, klopsy a čevabčiči, ale aj bitky, či zrazy, … a Pán ho vie, aké ďalšie pomenovania, zloženia a tvary má ešte táto všeobecne obľúbená pochúťka z mletého mäsa. Variabilitu, do závratných číselných „dimenzií“, rozširuje aj množstvo zaručene najlepších rodinných receptov od Tatier k Dunaju. Priznávam, ani ja nie som výnimka a pridávam jeden zo svojich. Kombináciu druhov mäsa si môžete voliť podľa vlastných chutí. Šťavnatosť však zaručuje bravčové, preto by malo ∑ dominovať!
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
3-4 ks staršie (alebo žemle) |
|
600-800 ml vlažné |
|
1 000-1 200 g |
|
250-333 g |
|
250-333 g |
|
2-3 ks celé |
|
3-4 pretlačené strúčky |
|
1 PL |
|
1 ČL |
|
2÷3 PL pokrájané |
|
podľa potreby Na obaľovanie |
|
podľa chuti postrúhaná |
|
Na vyprážanie: | |
5-6 PL domáca |
|
5-6 PL |
|
Postup
-
1
asi na 15÷20 mm kúsky pokrájané biele pečivo, čím staršie tým lepšie (ja mám v komore vysušené kolieska rohlíkov či žemlí, niekedy aj pár týždňové), zalejem mliekom a nechám ich „napiť sa“; do pomocnej misy uložím mleté bravčové, hovädzie a teľacie mäso (spravidla teľacinu nahradzujem prsiami z morky, alebo králičinou); pridám dve_tri (podľa veľkosti) celé vajíčka, niekedy bielka so štipkou soli vyšľahám na tuhý „sneh“, soľ a čMČK, pretlačený cesnak (moja mamka i babka aj menšiu postrúhanú cibuľu) a na „broky“ pokrájané vetvičky petržlenovej vňate (zvyšok z fazuľkového prívarku), komu sa to nepozdáva, vynechá; napokonom som pridal aj „vystískané“ pečivo a všetko jemne premiešal
-
2
fašírkovú masu mäsa som rozprestrel v ponocnej tácni na 25÷30 mm vrstvu a pomocou pohára s Ø 80, som povykrajovaj 12 rovnako veľkých diskov (aj na tanieroch mám rád úhľadnosť); ako s obľubou vravieval aj náš bývalý náčelník chemickej služby (my sme ho premenovali na „Š(ch)emík_a“): „mám rád muže jednotné tváře a proto - PLYN“! … po tomto povele sme si museli „nasadiť“ protiplynové masky!
-
3
po ruke som mal iba „Panko“, tak som ho s valčekom na cesto rozdrvil, preosial a vykrojené disky v tejto strúhanke „z núdze“ obalil
-
4
vo veľkej panvici som rozpálil ½ & ½ bravčovú doma vyškvarenú bravčovú masť (vynikajúci postup tu prezentuje @kimlo „Chilli cowboy zo Záhoria“) a rastlinný „Canola“ olej, ohrev znížil na 5. Stupeň, fašírky obojstranne vypražil (asi po 6´÷7´) a
-
5
nechal ich odkvapkať na kuchyňskom papierovom obrúsku (dva ks „padli za vlasť“ pri ochutnávaní a dolaďovaní soľou a čMČK; na niečo sa predsa musím vyhovoriť)
-
6
a podával, ako som už dokladoval v predchádzajúcom rcp, s prívarkom z fazuľkových strukov s lístkami petržlenovej vňate. Môže byť, vrelo odporúčam: aj teplé, či studené, s horčicou, strúhaným chrenom, alebo mix, len tak s chlebom, alebo pečivom. Kto má rád domáci „hamburger“, môže si ho pripraviť aj z tejto fašírky: rozkrojiť teplú žemľu, obe ½_čky natrieť tatárskou omáčkou, list ľadového šalátu, fašírka, plátok syra, disk_koliesko červenej cibule, list ľadového šalátu a dobrú chuť!
Aj ja by som si dala za porciu s dobrym ciernym slovenskym chlebikom.5*
* * * * *
Niekto si tu robí veľkú zábavu, keď hneď po zverejnení dá 1*, je to tu už dávnejšie a často aj u mňa, vie to znechutiť, ale treba sa povzniesť, je to len úbohosť tých, čo nič lepšie urobiť nevedia;-)
spravil si mi veľkú chuť, vyskúšam!
5*
Aj majoránku je potom možné pridať a faširky majú potom trocha iný šmrnc...