Foto: allka
Je veľa receptov na chlieb, ale tento je jednoduchý,rýchly a veľmi chutný.
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Zamiešajte zmes s rascou a vodou,pomaly treba pridávať. cesto má byť tuhšie,aby nepretekalo cez prsty.miesime asi 10minút.zakryté cesto by malo kysnúť asi tak 30minút na teplom mieste.ja si trosku zohrejem rúru//tak na 40 stupňov// a dám cesto dnu.je dobré dať cesto do niečoho,čo pri kysnutí urobí tvar,ja ho dávam do prúteneho košíčka vystlaného utierkou.
- 2
Po vykysnutí dám na plech papier na pečenie,položím na neho cesto,ešte dotvarujem ,zakryjem a este 15 minút nechám kysnúť.
- 3
Zarobím si vlažnú vodu zo soľou/soli nie veľa,aby nebol chlieb priveľmi slaný/,potriem cesto,popichám vidličkou a dám do rúry vyhriatej na 210 stupňov/mám elektrickú/.po 10minútach pečenia znížim teplotu na 180 stupňov a znova potriem slanou vodou.chlieb sa pečie približne 60 minút.pred úplným dopečením este raz potriem slanou vodou.
- 4
Keď je chlebík upečený,vyberiem ho do košíčka a nechám vychladnúť.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Jeden som piekla v pekárničke /z 500 g zmesi/ a druhý po vykysnutí v rúre predohriatej na 40 st.som sformovala na doske a piekla som ho v hlinenom pekáči aj s vekom a vystlanom pečiacim papierom. Oba boli dobré, ale v pekáči je lepši. Niekedy pridávam aj mnou pomleté ovsenné vločky, pohánku ap.