Farmársky chlieb

allka - fotkaallka, 27. decembra 2013
Farmársky chlieb
Foto: allka

Je veľa receptov na chlieb, ale tento je jednoduchý,rýchly a veľmi chutný.

10
porcií
45 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
330 ml




Postup

  1. 1

    Zamiešajte zmes s rascou a vodou,pomaly treba pridávať. cesto má byť tuhšie,aby nepretekalo cez prsty.miesime asi 10minút.zakryté cesto by malo kysnúť asi tak 30minút na teplom mieste.ja si trosku zohrejem rúru//tak na 40 stupňov// a dám cesto dnu.je dobré dať cesto do niečoho,čo pri kysnutí urobí tvar,ja ho dávam do prúteneho košíčka vystlaného utierkou.

  2. 2

    Po vykysnutí dám na plech papier na pečenie,položím na neho cesto,ešte dotvarujem ,zakryjem a este 15 minút nechám kysnúť.

  3. 3

    Zarobím si vlažnú vodu zo soľou/soli nie veľa,aby nebol chlieb priveľmi slaný/,potriem cesto,popichám vidličkou a dám do rúry vyhriatej na 210 stupňov/mám elektrickú/.po 10minútach pečenia znížim teplotu na 180 stupňov a znova potriem slanou vodou.chlieb sa pečie približne 60 minút.pred úplným dopečením este raz potriem slanou vodou.

  4. 4

    Keď je chlebík upečený,vyberiem ho do košíčka a nechám vychladnúť.

Diskusia k receptu

vanilka111
chlieb sa Ti pekne vydaril, ale nabudúce skús zamiešať zmes čistých múk, bez použitia hotových zmesí,ktoré sú plné éčok a možno aj chrobákov, čo sa tvária ako semienka .. postup máš dobrý,zvládneš to :-)
mirop
to ma byt sranda???? nebudeme tu davat recept na polievku od Vitany? postup si snad na sacku kazdy precita...
mirop
aha... po precitani dalich receptov Allka som pochopil... polotovary, polotovary, bambino a podobne
stacy77777
@Allka - aj keď @mirop reaguje trocha prehnane, musím tak trocha s ním súhlasiť...:-(. Len jediný krát som kúpila zmes na chlieb v Lidli a skončila v koši. Naozaj by sme nemali podporovať takýto predaj, nie je nad chlebík upečený doma, ale z klasických múk, veľmi dobré a kvalitné recepty na pečivá tu uvádza @iva63 , skús si pozrieť jej recepty, uvidíš,že ťa nesklamú. Tieto zmesi sú naozaj plné všeliakých konzervantov a čo ja viem, čoho ešte všetkého. Určite ti nechcem kaziť radosť z tvojej práce a upečeného chlebíka, to nikomu nepadne dobre, každý, kto sem pridá dajaký recept, dáva ho v dobrej viere,že je dobrý. Takže ťa vôbec nechcem uraziť, naopak, rada ťa podporím v tvojich ďalších výtvoroch, nedaj sa znechutiť a skúšaj ďalej. Držím palce a prajem všetko dobré v Novom roku.
tatranocka
Keď si namiešaš sama múku,budeš to mať bez glukono-delta-laktonu,hydrogenuhličitanu sodného a kyseliny askorbovej.To zvládneš,nie?
amelie
nedávno som videla v tv, ako nejaký Angličan (asi gordon ramsey) robil farmársky chlieb. nestihla som si poznačiť internetovú adresu, keď zadám "farmers broad", vyhodí mi to kopu adries, kde si ho môžem kúpiť. vie niekto, ako sa k tomu chlebíku dostanem? ďakujem:-)
pekarik
To by sme museli byť kritickí aj ku všetkým pek. výrobkom,ktoré kupujeme denne z obchodnej siete,dnes ani kus pečiva,ba ani chleba sa nevyrobí bez vylepšujúch prípravkov ,nedehonestoval by som ani zmesi na výrobu chleba,tie podliehajú prísnym hygienickým normam,skôlr by som bol kritický k výrobcom cereálnych výrobkov ,sú drahé a obsah cerealií je minimálny,vyrobcovia deklarujú tmavý chlieb,tmavé pečivo a v skutočnosti je zafarbené,je pravdou,že urobiť klasický domáci chlebík je pôžitok a aj radosť.
marienka44
@Allka , aj ja som ho piekla , chlieb v sáčku presne tento typ sa predáva v Kauflande. Ja som ho vylepšila jedným uvareným a postrúhaným zemiakom, trochou olivového oleja, rascu som zabudla a nie je prítomná v zmesi. v jeden deń som piekla dva chleby z 1000g zmesi.
Jeden som piekla v pekárničke /z 500 g zmesi/ a druhý po vykysnutí v rúre predohriatej na 40 st.som sformovala na doske a piekla som ho v hlinenom pekáči aj s vekom a vystlanom pečiacim papierom. Oba boli dobré, ale v pekáči je lepši. Niekedy pridávam aj mnou pomleté ovsenné vločky, pohánku ap.
pekarik
Ešte vyhodnejšie je použiť iba časť zmesi napr.2O%na kvas,preto,že obsahuje sušený kvas a dodaním droždia a soli s doplnením pšeničnej múhy urobiť domáci chlieb




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia