Farebné veľkonočné donuty fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 23. februára 2017
Farebné veľkonočné donuty (fotorecept)
Foto: tatranka

Na donuty mám veľa receptov. No tento z nich je najlepší a preto som sa rozhodla vám ho ponúknuť. Na prípravu nepotrebujete ani donutovú Zobraziť celý popisNa donuty mám veľa receptov. No tento z nich je najlepší a preto som sa rozhodla vám ho ponúknuť. Na prípravu nepotrebujete ani donutovú formu. Tieto donutky sa pečú a sú aj pomerne rýchlo hotové. Stôl svojou farebnosťou prizdobia a veru k pestrým veľkonočným dobrotám sa vám určite budú hodiť.

35 minút
príprava
15 minút
na 150 °C

Suroviny

200 g
150 g
60 g
20 g (pol kocky)
 štipka
1 ks
100 ml (+5 PL na kvások)
Cukrová poleva s rumom:
300 g
60 g roztopené
6 PL (rum)
4 PL teplá
Čokoládová poleva:
100 g
1 PL
30 g
2 PL
 farebné




Postup

  1. 1

    Múku s cukrom preosejeme, pridáme medzi prsty soli. Do hrnčeka dáme 5 PL mlieka + rozdrobené droždie + trocha múky + trocha cukru a spracujeme. Keď malý kvások narastie, pridáme ho k múke. Pridáme vajíčko a zohrate mlieko (100 ml). Spracujeme cesto. Necháme ho asi hodinu nakysnúť. Svoj objem zväčší len asi o jednu tretinu. Cesto je pomerne hutné. To nech vás netrápi. Vykysnuté cesto prenesieme na val a vyváľkame asi na pol centimetrovú hrúbku. Uložíme na pečiacu fóliu alebo mastný papier. Do cesta vykrajujeme dva kruhy. Jeden väčší a v ňom menší.

    Farebné veľkonočné donuty (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Rúru si predhrejeme na 150 °C. Do vyhriatej trúby vložíme donutky na 12-15 minút. Ak nám mierne začínajú chytať farbu a pekne narástli, sú upečené. Pečiem aj vykrojené vnútrajšie kolieska. Z odkrojkov cesta už donuty nespracúvavam.

    Farebné veľkonočné donuty (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Tú sú všetky koláčiky, ktoré mi z cesta vyšli. Tie nechám na mriežke vychladiť.

    Farebné veľkonočné donuty (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na vychladnuté donuty si pripravím cukrovú polevu s rumom. Tú robím prvú. Aj cukrové donuty sa mi páčia viac ako čokoládové. Všetky ingrediencie na polevu si dôkladne rukou - vareškou, vymiešam. Trvá to asi 10 minút. Nešľahám! Ak by som šľahala, narobili by sa mi vzduchové bublinky a poleva by nebola pekná, hladká a kompaktná. Do takto spracovanej polevy ponáram studené donuty do polovičky ich výšky. Ukladám na mriežku s podloženým plechom, aby mala kde zbytková poleva odkvapnúť. Poleva zasýcha rýchle, takže treba donutky rýchlo pekne farebne prizdobiť. Po zasušení polevy ich už neprizdobíte.

    Farebné veľkonočné donuty (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    To isté platí aj pre čokoládovú polevu. Čokoládu s maslom a mliekom treba nad parou alebo v mikrovlnke nahriať a dobre vymiešať. Tiež do čokolády namáčame donuty do polovice výšky. No tu platí na zdobenie iná zásada! Čokoláda sa na koláčiku musí mierne schladiť, aby sme mohli zdobiť. Ak by sme zdobili do teplej čokolády, ozdôbky by popúšťali farbu a ponorili by sa do polevy.

    Farebné veľkonočné donuty (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Týmto istým spôsobom som nazdobila aj malé kolieska. Takto vznikla celkom pekná mozaika koláčikov.

    Farebné veľkonočné donuty (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ak sa rozhodnete pre donutky želám vám radosť pri práci z pekných, chutných a milých koláčikov.

    Farebné veľkonočné donuty (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

tatranka
@Menhartkollar (23.2.2017 18:49)

Určite ich budeš mať dobré a aj pekné.Ak sa dá prosim pripoj mi z napečených Donútok fotografiu.Ďakujem.
siisa
Milá @Tatranka , máš ich nádherné a pofotené majstrovsky ! Určite ich upečiem , skúsim s kváskom....uvidím, či sa podaria :)
2x haji a siisa
evanaaa
@Tatranka...ach , Martuška, ty sa vieš so všetkým tak krásne pohrať, takže to nielen chutí ale aj očiam lahodí, závidím ti tú chuť do "robenia". Na sladké by som hneď utekala, lebo sama nerobím.....
mitzy
@Tatranka (23.2.2017 19:36) žasnem nad tvojou šikovnosťou :) Krásne. Chcela som si do budúcna kúpiť formu na donuty a vidím, že peňaženku aj miesto v skrinke si môžem ušetriť vďaka tvojmu šikovnému receptu. KK a samozrejme 5* už teraz!

tatranka
@Evanaaa (23.2.2017 21:24)

Evička,vieš bolo to v deň keď mali manžela operovať.Potrebovala som sa veľmi niečim zapodievať,tak som sa rozhodla robiť všetky možné činnosti,aby som sa nemusela zapodievať pre mňa veľmi ťažkou myšlienkou.Vieš že mi naozaj a určite nie len mne pomáha.A kým vládzem,chuť do práce je stále.
tatranka
@Mitzy (24.2.2017 09:12)

Aj mne sa páči,že netreba mať ďalší pekáč.Naozaj za tú dobu čo som gazdinkou-vydatá sa už tých veci potrebných ale aj nepotrebných ozaj nazberalo neúrekom.Už som aj niečo zlikvidovala,ale ja som ako zmok.Veľmi ťažko sa lúčim s vecami,ktoré ešte môžu poslúžiť.
Ďakujem za komentárik.
zizizi
Tie vypadaju famooozne...az mi zacalo v bruchu vyhravat..hned by som si dala,musim skusit..uz aj ukladam
havino
ozaj dobrý nápad, kto nemá formu na donuty, si sa vyhrala aj s dokončením, ozdobením, želám veľa zdravíčka manželovi, skoré uzdravenie
adellito
Krása :) a čo by len krásne ale určite aj chutné, vyskúšam :)
tatranka
@Adellito (22.3.2017 17:32)

Veru vyskúšaj.Ak dodržíš receptúru,určite budeš spokojná.Ozvi sa potom.
tatranka
@Tatranka (22.3.2017 19:31)

Chystala som dnes baby -malé donutky na Veľkú noc.Mám rada malé koláčiky.Nazdobila som ich a myslím,že naozaj budú pekne zdobiť stôl a lákať kúpačov.Zatiaľ putovali do mrazu,aby kysnuté cesto nezostárlo.Po voľnom rozmrazení budú chutné,ako čerstvo upečené.


grejsy
Len jedna otázka : Do týchto donutov nejde ani maslo ani olej v surovinách ?
adellito
Donutky sú suchšie a také tvrdšie :/ ...čakala som od toho viac, no ale tým, že tam nie sú tuky tak som to mohla predvídať....


tatranka
Ak by tam boli tuky,tak by si už potrebovala na ne formu,lebo by sa rozlievali.Takto sú trochu hutnejšie a chrumkavejšie.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia