Foto: tatranka
Na donuty mám veľa receptov. No tento z nich je najlepší a preto som sa rozhodla vám ho ponúknuť. Na prípravu nepotrebujete ani donutovú Zobraziť celý popisNa donuty mám veľa receptov. No tento z nich je najlepší a preto som sa rozhodla vám ho ponúknuť. Na prípravu nepotrebujete ani donutovú formu. Tieto donutky sa pečú a sú aj pomerne rýchlo hotové. Stôl svojou farebnosťou prizdobia a veru k pestrým veľkonočným dobrotám sa vám určite budú hodiť.
príprava
na 150 °C
Suroviny
200 g |
|
150 g |
|
60 g |
|
20 g (pol kocky) |
|
štipka |
|
1 ks |
|
100 ml (+5 PL na kvások) |
|
Cukrová poleva s rumom: | |
300 g |
|
60 g roztopené |
|
6 PL (rum) |
|
4 PL teplá |
|
Čokoládová poleva: | |
100 g |
|
1 PL |
|
30 g |
|
2 PL |
|
farebné |
|
Postup
-
1
Múku s cukrom preosejeme, pridáme medzi prsty soli. Do hrnčeka dáme 5 PL mlieka + rozdrobené droždie + trocha múky + trocha cukru a spracujeme. Keď malý kvások narastie, pridáme ho k múke. Pridáme vajíčko a zohrate mlieko (100 ml). Spracujeme cesto. Necháme ho asi hodinu nakysnúť. Svoj objem zväčší len asi o jednu tretinu. Cesto je pomerne hutné. To nech vás netrápi. Vykysnuté cesto prenesieme na val a vyváľkame asi na pol centimetrovú hrúbku. Uložíme na pečiacu fóliu alebo mastný papier. Do cesta vykrajujeme dva kruhy. Jeden väčší a v ňom menší.
-
2
Rúru si predhrejeme na 150 °C. Do vyhriatej trúby vložíme donutky na 12-15 minút. Ak nám mierne začínajú chytať farbu a pekne narástli, sú upečené. Pečiem aj vykrojené vnútrajšie kolieska. Z odkrojkov cesta už donuty nespracúvavam.
-
3
Tú sú všetky koláčiky, ktoré mi z cesta vyšli. Tie nechám na mriežke vychladiť.
-
4
Na vychladnuté donuty si pripravím cukrovú polevu s rumom. Tú robím prvú. Aj cukrové donuty sa mi páčia viac ako čokoládové. Všetky ingrediencie na polevu si dôkladne rukou - vareškou, vymiešam. Trvá to asi 10 minút. Nešľahám! Ak by som šľahala, narobili by sa mi vzduchové bublinky a poleva by nebola pekná, hladká a kompaktná. Do takto spracovanej polevy ponáram studené donuty do polovičky ich výšky. Ukladám na mriežku s podloženým plechom, aby mala kde zbytková poleva odkvapnúť. Poleva zasýcha rýchle, takže treba donutky rýchlo pekne farebne prizdobiť. Po zasušení polevy ich už neprizdobíte.
-
5
To isté platí aj pre čokoládovú polevu. Čokoládu s maslom a mliekom treba nad parou alebo v mikrovlnke nahriať a dobre vymiešať. Tiež do čokolády namáčame donuty do polovice výšky. No tu platí na zdobenie iná zásada! Čokoláda sa na koláčiku musí mierne schladiť, aby sme mohli zdobiť. Ak by sme zdobili do teplej čokolády, ozdôbky by popúšťali farbu a ponorili by sa do polevy.
-
6
Týmto istým spôsobom som nazdobila aj malé kolieska. Takto vznikla celkom pekná mozaika koláčikov.
-
7
Ak sa rozhodnete pre donutky želám vám radosť pri práci z pekných, chutných a milých koláčikov.
Určite ich budeš mať dobré a aj pekné.Ak sa dá prosim pripoj mi z napečených Donútok fotografiu.Ďakujem.
...ver mi že aj sú.Skús a presvedčíš sa.
Evička,vieš bolo to v deň keď mali manžela operovať.Potrebovala som sa veľmi niečim zapodievať,tak som sa rozhodla robiť všetky možné činnosti,aby som sa nemusela zapodievať pre mňa veľmi ťažkou myšlienkou.Vieš že mi naozaj a určite nie len mne pomáha.A kým vládzem,chuť do práce je stále.
Aj mne sa páči,že netreba mať ďalší pekáč.Naozaj za tú dobu čo som gazdinkou-vydatá sa už tých veci potrebných ale aj nepotrebných ozaj nazberalo neúrekom.Už som aj niečo zlikvidovala,ale ja som ako zmok.Veľmi ťažko sa lúčim s vecami,ktoré ešte môžu poslúžiť.
Ďakujem za komentárik.
Ďakujem Tánička.
Veru vyskúšaj.Ak dodržíš receptúru,určite budeš spokojná.Ozvi sa potom.
Chystala som dnes baby -malé donutky na Veľkú noc.Mám rada malé koláčiky.Nazdobila som ich a myslím,že naozaj budú pekne zdobiť stôl a lákať kúpačov.Zatiaľ putovali do mrazu,aby kysnuté cesto nezostárlo.Po voľnom rozmrazení budú chutné,ako čerstvo upečené.
Nie nejdu žiadne tuky.