Farebné veľkonočné donuty (fotorecept)

Autor receptu: tatranka

Na donuty mám veľa receptov. No tento z nich je najlepší a preto som sa rozhodla vám ho ponúknuť. Na prípravu nepotrebujete ani donutovú formu. Tieto donutky sa pečú a sú aj pomerne rýchlo hotové. Stôl svojou farebnosťou prizdobia a veru k pestrým veľkonočným dobrotám sa vám určite budú hodiť.

35 minút
príprava
15 minút
na 150 °C

Suroviny

Postup

  1. Múku s cukrom preosejeme, pridáme medzi prsty soli. Do hrnčeka dáme 5 PL mlieka + rozdrobené droždie + trocha múky + trocha cukru a spracujeme. Keď malý kvások narastie, pridáme ho k múke. Pridáme vajíčko a zohrate mlieko (100 ml). Spracujeme cesto. Necháme ho asi hodinu nakysnúť. Svoj objem zväčší len asi o jednu tretinu. Cesto je pomerne hutné. To nech vás netrápi. Vykysnuté cesto prenesieme na val a vyváľkame asi na pol centimetrovú hrúbku. Uložíme na pečiacu fóliu alebo mastný papier. Do cesta vykrajujeme dva kruhy. Jeden väčší a v ňom menší.
  2. Rúru si predhrejeme na 150 °C. Do vyhriatej trúby vložíme donutky na 12-15 minút. Ak nám mierne začínajú chytať farbu a pekne narástli, sú upečené. Pečiem aj vykrojené vnútrajšie kolieska. Z odkrojkov cesta už donuty nespracúvavam.
  3. Tú sú všetky koláčiky, ktoré mi z cesta vyšli. Tie nechám na mriežke vychladiť.
  4. Na vychladnuté donuty si pripravím cukrovú polevu s rumom. Tú robím prvú. Aj cukrové donuty sa mi páčia viac ako čokoládové. Všetky ingrediencie na polevu si dôkladne rukou - vareškou, vymiešam. Trvá to asi 10 minút. Nešľahám! Ak by som šľahala, narobili by sa mi vzduchové bublinky a poleva by nebola pekná, hladká a kompaktná. Do takto spracovanej polevy ponáram studené donuty do polovičky ich výšky. Ukladám na mriežku s podloženým plechom, aby mala kde zbytková poleva odkvapnúť. Poleva zasýcha rýchle, takže treba donutky rýchlo pekne farebne prizdobiť. Po zasušení polevy ich už neprizdobíte.
  5. To isté platí aj pre čokoládovú polevu. Čokoládu s maslom a mliekom treba nad parou alebo v mikrovlnke nahriať a dobre vymiešať. Tiež do čokolády namáčame donuty do polovice výšky. No tu platí na zdobenie iná zásada! Čokoláda sa na koláčiku musí mierne schladiť, aby sme mohli zdobiť. Ak by sme zdobili do teplej čokolády, ozdôbky by popúšťali farbu a ponorili by sa do polevy.
  6. Týmto istým spôsobom som nazdobila aj malé kolieska. Takto vznikla celkom pekná mozaika koláčikov.
  7. Ak sa rozhodnete pre donutky želám vám radosť pri práci z pekných, chutných a milých koláčikov.