na 180 °C
Suroviny
| Cesto: | |
| 500 g |
|
| 200 g |
|
| 2 ks |
|
| 200 g |
|
| 2 PL |
|
| 2 ČL |
|
| 2 ČL |
|
| Orechová zmes: | |
| 350 g (vlašské, lieskové) |
|
| 80 g |
|
| 120 g |
|
| 3 PL |
|
| Krém: | |
| 300 ml |
|
| 1,5 PL |
|
| 1,5 PL |
|
| 100 g |
|
| 250 g |
|
| 100 ml |
|
Postup
-
1
Ako prvé si urobíme krém. Mlieko, Solamyl, múku a cukor privedieme do varu a miešame do zhustnutia. Kašu necháme vychladnúť.
- 2
Na doske si vypracujeme cesto a rozdelíme na 2 časti, ktoré si vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika. Vyvaľkané cesto si dáme na obrátený plech vystlaný papierom na pečenie.
- 3
Pripravíme si orechovú zmes. Nadrobno nasekané orechy spolu s maslom, cukrom a medom dáme na panvicu a necháme všetko speniť dozlatista. POZOR!!! aby vám to nezhorklo. Ja to nechávam tak 4 minútky.
- 4
Ešte horúcu zmes rozotrieme na jeden surový plát a dáme piecť na 180 °C 12-15 minút. Potom upečieme aj druhý plát dozlatista. Necháme oba pláty vychladnúť.
- 5
Kaša nám medzitým vychladla a môžeme urobiť krém. Vymiešame si maslo a pomalý pridávame kašu a nakoniec pridáme rum (nedávam celých 100 ml). Keď nám pláty vychladli, spodný pokvapkáme zvyšným rumom a potrieme krémom. Prikryjeme druhým plátom s orechovou zmesou a dáme odležať na chladné miesto do druhého dňa. Potom nakrájame na rezy.
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2









varecha.pravda.sk/recepty/-orechovy-kolac/32837-recept.ht...
Cestá si vyvaľkám na papieri na pečenie presne podľa veľkosti plechu, takže mi neostávajú nerovné okraje a po prvom vyskúšaní som zmenila aj recept na krém, nepoužívam puding. Kašu na plnku varím z pol litra mlieka a 70 g hrubej múky a rovno do nej pridám aj cukor. Potom už len vymiešam s maslom. Taká plnka nám chutí viac, ak chceš, vyskúšaj.