Extra šuhajdy

usacek - fotkausacek, 26. októbra 2009
Extra šuhajdy
Foto: usacek

Vianoce si neviem predstaviť nielen bez stromčeka, ale najmä bez koláčikov. Konkrétne bez dvoch základných - vanilkových rožkov a šuhajd. Šuhajdy nesmú chýbať nikdy, pôvodný recept od starej mamy som dotiahla k dokonalosti použitím mliečnej čokolády,

20 + 30 minút
príprava

Suroviny

400 g
100 g
170 g
1 dcl
1 balíček
100 g
2 čL
2 čL
100 g
55 KS

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme plnku. Cukor, vanilkový cukor a mlieko povaríme asi 5 minút (po zovretí) a odstavíme. Do trochu vychladnutého primiešame kakao, maslo a miešame do úplného vychladnutia. Potom pridáme postrúhané orechy a rum (môže byť aj rumová aróma).

  2. 2

    Rozložíme si približne 50 - 60 papierových košíčkov.

  3. 3

    Ideálne vo vodnom kúpeli roztopíme mliečne čokolády (nalámané na kúsky) a stužený tuk. (Ak bude neskôr náhodou málo čokolády, majte po ruke ešte aspoň jednu.. Prípadne kakaový prášok, tuk a cukor, ako poslednú záchranu ;)

  4. 4

    Do každého košíčka dajte po čajovej lyžičke roztopenej čokolády. Až po jej úplnom stuhnutí na ňu dajte po kávovej lyžičke orechovej plnky. Snažte sa trafiť čo najviac do stredu. No a napokon dáme na vrch košíčkov ďalšiu čajovú lyžičku čokolády. Keď stuhne, šuhajdy sú hotové!

  5. 5

    A ešte jeden tip - ak si pripravíte viac orechovej plnky, máte takmer hotový ďalší koláčik - stačí len v obchode kúpiť veľké keksové pláty, potrieť ich zmesou (koľko poschodí chcete), poriadne ich potom zaťažiť knihami a po noci čakania je hotový aj výborný domáci orechový keksík ;) Ak je náhodou orechová plnka na rozotieranie prituhá, zrieďte ju trochou Salka alebo mlieka.

Diskusia k receptu

5 komentárov k receptu
To je pravda a niekedy, keď žila ešte moja mama, tak nesmeli chýbať medvedie labky. Šuhajdy zbožňujem, celkove čokoládu a výrobkov z nej
no ja vam sem hodim 100 rocny recept od mojej prababky

ale cokolada nesmie byt na kla ale normalna horka,cim kvalitnejsia tym lepsia,

na 40 kosickov 20 dkg cokolady
25dkg tuku

plnka
o,5dcl zrnkovej kavy....date pol deci vody a nasypete kavu,urobit silny extrakt
potom asi deci mlieka plus 20 dkg pr cukru dat dokpy zvarit a do toho 15 dkg orechov,ak chcete plnku hustejsiu menej mlieka,no myslim ze dobra pekarka taketo veci ovlada ..a nakoniec trocha rumu

na spodok kosicka naliat trocha cokolady a dat kosicky nachvilu stuhnut,potom dat plnku a zaliat druhou vrstvou cokolady

su super

Pridaj komentár k receptu: