Extra šuhajdy

Autor receptu: usacek

Vianoce si neviem predstaviť nielen bez stromčeka, ale najmä bez koláčikov. Konkrétne bez dvoch základných - vanilkových rožkov a šuhajd. Šuhajdy nesmú chýbať nikdy, pôvodný recept od starej mamy som dotiahla k dokonalosti použitím mliečnej čokolády,

20 + 30 minút
príprava

Postup

  1. Najprv si pripravíme plnku. Cukor, vanilkový cukor a mlieko povaríme asi 5 minút (po zovretí) a odstavíme. Do trochu vychladnutého primiešame kakao, maslo a miešame do úplného vychladnutia. Potom pridáme postrúhané orechy a rum (môže byť aj rumová aróma).
  2. Rozložíme si približne 50 - 60 papierových košíčkov.
  3. Ideálne vo vodnom kúpeli roztopíme mliečne čokolády (nalámané na kúsky) a stužený tuk. (Ak bude neskôr náhodou málo čokolády, majte po ruke ešte aspoň jednu.. Prípadne kakaový prášok, tuk a cukor, ako poslednú záchranu ;)
  4. Do každého košíčka dajte po čajovej lyžičke roztopenej čokolády. Až po jej úplnom stuhnutí na ňu dajte po kávovej lyžičke orechovej plnky. Snažte sa trafiť čo najviac do stredu. No a napokon dáme na vrch košíčkov ďalšiu čajovú lyžičku čokolády. Keď stuhne, šuhajdy sú hotové!
  5. A ešte jeden tip - ak si pripravíte viac orechovej plnky, máte takmer hotový ďalší koláčik - stačí len v obchode kúpiť veľké keksové pláty, potrieť ich zmesou (koľko poschodí chcete), poriadne ich potom zaťažiť knihami a po noci čakania je hotový aj výborný domáci orechový keksík ;) Ak je náhodou orechová plnka na rozotieranie prituhá, zrieďte ju trochou Salka alebo mlieka.