Pečená zelenina
Pečená zelenina

Escalivada po katalánsky fotorecept

kucharka - fotkakucharka, 30. júla 2017
Escalivada po katalánsky (fotorecept)
Foto: kucharka

Chutné a jednoduché. Ak budete v Katalánsku na dovolenke a ak budete v reštaurácii beznádejne pozerať do jedálneho lístka, skúste si objednať Tostada de Zobraziť celý popisChutné a jednoduché. Ak budete v Katalánsku na dovolenke a ak budete v reštaurácii beznádejne pozerať do jedálneho lístka, skúste si objednať Tostada de escalivada. Určite neoľutujete. Je to toast s pečenou zeleninou. A pre tých, čo sa tento rok nedostanú do Katalánska, tu je recept ako sa dá urobiť aj doma...

10 minút
príprava
60-70 minút
na 180 °C

Suroviny





Postup

  1. 1

    Baklažány a papriky umyjeme a osušíme. Rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. (Každá rodina má svoju verziu, môže sa použiť aj cibuľa alebo pór.)

    Escalivada po katalánsky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pečieme na 180 stupňov, asi tak hodinu. Necháme vychladnúť.

    Escalivada po katalánsky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zeleninu opatrne ošúpeme, zbavíme prihorenej šupy a jadier a natrháme na kúsky.

    Escalivada po katalánsky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Dáme do misky. Dobre premiešame s olivovým olejom a posolíme podľa chuti. Zeleninu treba dobre schladiť, najlepšie je ju dať na noc do chladničky.

    Escalivada po katalánsky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Escalivada sa veľmi hodí ku grilovanej rybe alebo mäsu. Alebo, ako som už spomínala, na toast so syrom a ančovičkami, tuniakom alebo olivami. Výborná večera v týchto horúcich dňoch. Dobrú chuť.

    Escalivada po katalánsky (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

stanci11
mala som v Barce a bolo to geniálne, ďakujem za recept, toto sa stane stálou záležitosťou u mňa ;)
1x haji
kucharka
@Mijaita , ďakujem. Môžem sa opýtať s čím si to tam jedla?
Určite toto jedlo, s obmenami, je populárne všade kde rastie baklažán a paprika.
V Taliansku som jedla samotné papriky, v Grécku samotný baklažán a v Turecku to bolo rozmixované.
Pekný večer.
mijaita
@Kucharka plný pult byl ruzneho peciva, placek, baget. Ano, dělá se všude možně po světě, v různých obměnách, s cibulí, s rajčaty a pod. Mně to chutná jen tak, jednoduché. Uz mám hotovo, chladi se, zitra ti pridam obrázek. Ale přidala jsem stroužek nožem utřeného česneku a polila citronovým olejem.
alina598
Ďalší super recept, v prevedení šikovnej gazdinky, milujem tieto recepty, ďakujem :-)
1x dosa
morenajea
odskúšané: je to výborné, nezohnala som baklažán tak som namiesto neho dala cukinu. Jedli sme to ako prílohu k mäsu. 100%


mijaita
@kucharka krásně vychlazené, slunečnicový plátek chleba, delikatesa. Protože nejí, ryby a mám to ráda samotné, jak jsem psala, dochutila jsem stroužkem česneku, pokapala limetkou a zalila citronovým olejem. Pojedla jsem k pozdní snídani. Dík za připomenutí a těším se na další tvoje recepty.


tiginko
aj ja som sa nechala veľmi rada inšpirovať, len som to pri nakladaní do pohára prekladala cesnakom, nasekanými čili papričkami, oreganom a bazalkou. Dnešná ochutnávka dopadla na výbornú, ďakujem za recept, určite sa bude využívať často


tiginko
inak mne sa pri pečení paprík a baklažánu najviac osvedčilo položiť ich na mriežku a na teplovzduchu pri 200°C ich piecť cca 45-50 min. Upečú sa pekne rovnomerne zo všetkých strán. Plech podkladám kvôli kvapkaniu šťavy


kucharka
@Mijaita , no paráda, som rada, že si si pochutila! Aj ja niekedy dávam cesnak, a tiež to niekedy sem tam pokvapkám bazilikovým octom... na budúce skúsim citrónom, podľa teba.
Ďakujem.

@Alina598 , ďakujem, som rada. Pekný večer.

@Morenajea , super. S cukinou som to ešte nejedla, ale vyzerá to tiež veľmi dobre.

@Tiginko , tak toto už je na nový recept :-)))) , vyzerá to výborne.
Ja som to tiež raz piekla na mriežke, len som ju potom musela "šmirgľovať", bola celá zakvackaná...

Dievčence, tiež vám ďakujem za krásne fotky!
kucharka
@mijaita , pardón ... chcela som povedať balzamikovým octom... :-))) ... autocorrector zaúčinkoval ...
haji
Letní recepty mám moc ráda, tvůj vypadá velice dobře. Jak je vidět, jde udělat i variace na tvé téma, to mám ráda. Krásná fota a určo prudce jedlá dobrota. Díky za receptík!
zinnajdha
uložené. idem nazbierať bakli - bakli. Papriky mám len zelené, asi to nevadí.
alena45
vyskúšala som aj ja, už mám šalát pripravený v chladničke pre zajtrajšiu návštevu. Baklažán by ešte potreboval pár minút oproti paprike, ale nabudúce si to zapamätám. Tiež som pridala aj cesnak, ktorý máme tak radi a k baklažánu sa mi vyslovene pýta. Ďakujem za recept.
marianne
neskutočné dobroty tu robíte..to sa nedá nevyskúšať..
luss44
tak toto je dobrota! Robila som ju na oslavu, k tomu grilované kuracie špízy a hrianky, všetci si pochvaľovali. Pridala som dva strúčiky cesnaku, no budem si to veru robiť aj bez mäsa, len tak na hriankach, mňam. Veľká vďaka za rcp, teraz v lete je to super.


marianne
Ocitla som sa tento rok v Almerii, mala som to vedieť, určite aj tam robia túto dobrotu. Ak sa mi poštastí ešte niekedy, tak už mám poznačené Escalivada musí byť.:-)
kucharka
Tak na budúce! S nejakými malými obmenami ju majú určite po celej krajine.
Pekný deň.
luss44
na včerajšiu grilovačku som opäť urobila túto dobrotu, plus som pridala chilli papričku z vlastnej úrody a aj pikantnejšia verzia je výborná. Mne to najviac chutí na teplej hrianke, aj bez mäsa.
katka78
Parádička! Mali sme pár týždňov dozadu, výborné bolo. Vďaka za recept, rada si zopakujem. Maj sa pekne @Kucharka


1x haji
janger
Ako dobre, ze tu je rubrika "co dnes varite" (vdaka ti, @haji !).

Vsimla som si tam tvoju escalivadu, @kucharka , prisla na chut, tak som spravila. Chladi sa uz v chladnicke. Upiekla som aj par strucikov cesnaku. Paprika bola aj jedna zlta.
Dakujem za recept a inspiraciu :-).



1x haji
kucharka
@janger (11.7.2021 16:17)
Nemáš začo ďakovať, ja som rada...
U nás je escalivada v lete skoro stále. Príloha k mäsu, k rybe, na grilovačke, medzi bagetu... so syrom... ufff, možností je neúrekom.
Ja toho narobím “kýbel” a potom to máme v chladničke v taperi aj niekoľko dní.
Pekný deň prajem.
2x janger a haji
mijaita
Vzdyt ja uz to delala!! A jiste ne jednou :-) Jenze to mam v rc pod jinym nazvem. Ale dobre jsi mi to pripomnela, dik!!! Usmev, prosim :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia