Escalivada po katalánsky fotorecept
Foto: kucharka
Chutné a jednoduché. Ak budete v Katalánsku na dovolenke a ak budete v reštaurácii beznádejne pozerať do jedálneho lístka, skúste si objednať Tostada de Zobraziť celý popisChutné a jednoduché. Ak budete v Katalánsku na dovolenke a ak budete v reštaurácii beznádejne pozerať do jedálneho lístka, skúste si objednať Tostada de escalivada. Určite neoľutujete. Je to toast s pečenou zeleninou. A pre tých, čo sa tento rok nedostanú do Katalánska, tu je recept ako sa dá urobiť aj doma...
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Baklažány a papriky umyjeme a osušíme. Rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. (Každá rodina má svoju verziu, môže sa použiť aj cibuľa alebo pór.)
-
2
Pečieme na 180 stupňov, asi tak hodinu. Necháme vychladnúť.
-
3
Zeleninu opatrne ošúpeme, zbavíme prihorenej šupy a jadier a natrháme na kúsky.
-
4
Dáme do misky. Dobre premiešame s olivovým olejom a posolíme podľa chuti. Zeleninu treba dobre schladiť, najlepšie je ju dať na noc do chladničky.
-
5
Escalivada sa veľmi hodí ku grilovanej rybe alebo mäsu. Alebo, ako som už spomínala, na toast so syrom a ančovičkami, tuniakom alebo olivami. Výborná večera v týchto horúcich dňoch. Dobrú chuť.
Určite toto jedlo, s obmenami, je populárne všade kde rastie baklažán a paprika.
V Taliansku som jedla samotné papriky, v Grécku samotný baklažán a v Turecku to bolo rozmixované.
Pekný večer.
Pekný večer.
Ďakujem.
@Alina598 , ďakujem, som rada. Pekný večer.
@Morenajea , super. S cukinou som to ešte nejedla, ale vyzerá to tiež veľmi dobre.
@Tiginko , tak toto už je na nový recept :-)))) , vyzerá to výborne.
Ja som to tiež raz piekla na mriežke, len som ju potom musela "šmirgľovať", bola celá zakvackaná...
Dievčence, tiež vám ďakujem za krásne fotky!
My sme dnes mali Escalivadu s rezňom ( a zemiakmi ).
Pekný deň.
Pekný deň.
Dobrú noc.
Vsimla som si tam tvoju escalivadu, @kucharka , prisla na chut, tak som spravila. Chladi sa uz v chladnicke. Upiekla som aj par strucikov cesnaku. Paprika bola aj jedna zlta.
Dakujem za recept a inspiraciu :-).
Nemáš začo ďakovať, ja som rada...
U nás je escalivada v lete skoro stále. Príloha k mäsu, k rybe, na grilovačke, medzi bagetu... so syrom... ufff, možností je neúrekom.
Ja toho narobím “kýbel” a potom to máme v chladničke v taperi aj niekoľko dní.
Pekný deň prajem.
Mas pravdu.
Aj dnes sme mali. Vdacna priloha k jedlu je to.