Pečená zelenina
Escalivada po katalánsky (fotorecept)
Autor receptu: kucharka
Chutné a jednoduché.
Ak budete v Katalánsku na dovolenke a ak budete v reštaurácii beznádejne pozerať do jedálneho
lístka, skúste si
objednať Tostada de escalivada. Určite neoľutujete. Je to toast s pečenou zeleninou.
A pre tých, čo sa tento rok nedostanú do Katalánska, tu je recept ako sa dá urobiť aj doma...
10 minút príprava |
60-70 minút na 180 °C |
Postup
- Baklažány a papriky umyjeme a osušíme. Rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
(Každá rodina má svoju verziu, môže sa použiť aj cibuľa alebo pór.)
- Pečieme na 180 stupňov, asi tak hodinu. Necháme vychladnúť.
- Zeleninu opatrne ošúpeme, zbavíme prihorenej šupy a jadier a natrháme na kúsky.
- Dáme do misky. Dobre premiešame s olivovým olejom a posolíme podľa chuti.
Zeleninu treba dobre schladiť, najlepšie je ju dať na noc do chladničky.
- Escalivada sa veľmi hodí ku grilovanej rybe alebo mäsu. Alebo, ako som už spomínala, na toast so syrom a ančovičkami, tuniakom alebo olivami.
Výborná večera v týchto horúcich dňoch. Dobrú chuť.