Pečená zelenina

Escalivada po katalánsky (fotorecept)

Autor receptu: kucharka

Chutné a jednoduché. Ak budete v Katalánsku na dovolenke a ak budete v reštaurácii beznádejne pozerať do jedálneho lístka, skúste si objednať Tostada de escalivada. Určite neoľutujete. Je to toast s pečenou zeleninou. A pre tých, čo sa tento rok nedostanú do Katalánska, tu je recept ako sa dá urobiť aj doma...

10 minút
príprava
60-70 minút
na 180 °C

Postup

  1. Baklažány a papriky umyjeme a osušíme. Rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. (Každá rodina má svoju verziu, môže sa použiť aj cibuľa alebo pór.)
  2. Pečieme na 180 stupňov, asi tak hodinu. Necháme vychladnúť.
  3. Zeleninu opatrne ošúpeme, zbavíme prihorenej šupy a jadier a natrháme na kúsky.
  4. Dáme do misky. Dobre premiešame s olivovým olejom a posolíme podľa chuti. Zeleninu treba dobre schladiť, najlepšie je ju dať na noc do chladničky.
  5. Escalivada sa veľmi hodí ku grilovanej rybe alebo mäsu. Alebo, ako som už spomínala, na toast so syrom a ančovičkami, tuniakom alebo olivami. Výborná večera v týchto horúcich dňoch. Dobrú chuť.