Foto: medovnicek
Recept na tieto neskutočne dobré medové koláčiky som dostala od svojej bývalej kolegyne, ktorá sa volala Eliška - preto aj ten názov. Bez nich Zobraziť celý popisRecept na tieto neskutočne dobré medové koláčiky som dostala od svojej bývalej kolegyne, ktorá sa volala Eliška - preto aj ten názov. Bez nich sa u nás nezaobídu ani jedny vianočné sviatky.
Suroviny
180 g |
|
2 PL |
|
2 ks |
|
1 PL |
|
1 zarovnaná KL |
|
1 PL |
|
300-400 g |
|
Na plnku: | |
cca 200 g |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
- vhodný je ríbezľový |
|
Na polevu: | |
tmavá a biela |
|
|
Postup
-
1
V mise si dobre vyšľaháme cukor, vajcia, med, olej, koreniny. Potom pridáme múku, v ktorej dobre rozmiešame sódu bikarbónu. Množstvo múky dávame podľa hustoty cesta. Cesto dôkladne vypracujeme a odložíme na chladné miesto - najlepšie na 12 až 24 hodín. Na doske rozvaľkáme pomerne na tenko - tenšie ako sme normálne zvyknuté pri medovníčkoch a vykrajujeme pravideľné tvary keksíkov - vždy jeden tvar do páru. Dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri 180 C. Keksíky ničím nepotierame. Po upečení spájame plnkou: všetky suroviny na plnku len vymiešame. Džem použijeme pikantný - v mojom prípade to bol džem z černíc. Po zlepení keksíkov ich máčame v tmavej čokoláde, ktorú pripravíme obvyklým spôsobom a povrch zdobíme bielou čokoládou. Tieto keksíky, keď upečiete, tak sú pomerne tvrdé, ale akonáhle ich zlepíte plnkou a oblejete čokoládou, tak zmäknú a vydržia dlho, pokiaľ sa nezjedia. Až sa rozplývajú na jazyku.
Elišky, dnes majú meniny :-)
Tvoje sladké sú nádherné, dala si si záležať.
Nepiekla som ich teraz, foto mám myslím z minuloročných Vianoc, pridala som ho, lebo si myslím, že október s novembrom rýchlo utečú a už sa budeme pripravovať na vianočné pečenie. A teraz k vašim otázkam -3sandra3 vôbec nie som profesionálka, som len bohapustá amatérka, ktorá navyše nevie kresliť, preto si musím pomáhať zdobením dvomi polevami a špáradlom, ktoré povytvára tvary aké vidíte,
elisticka - som rada, že sa ti názov páči - Eliška je veľmi pekné meno a autorka receptu bola okrem iného jedna veľmi milá detská lekárka, ktorá mala za susedu pani, ktorá sa určitú dobu živila pečením medovníkov a tento recept získala od nej,
aroooo - ja pomeliem orechy - cca 200 g, pridám cukor podľa chuti a potom pridávam džem - neviem presne koľko, robím to od oka tak, aby bola hustá tak akurát
elekra s černicovým džemom sú najsamlepšie