Elišky - medové zlepované keksíky

medovnicek - fotkamedovnicek, 7. októbra 2011

Recept na tieto neskutočne dobré medové koláčiky som dostala od svojej bývalej kolegyne, ktorá sa volala Eliška - preto aj ten názov. Bez nich sa u nás nezaobídu ani jedny vianočné sviatky.

Suroviny

180 g
2 PL
2 ks
1 PL
1 zarovnaná KL
1 PL
300-400 g
Na plnku:
cca 200 g
 podľa chuti
 podľa chuti
  - vhodný je ríbezľový
Na polevu:
 tmavá a biela

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    V mise si dobre vyšľaháme cukor, vajcia, med, olej, koreniny. Potom pridáme múku, v ktorej dobre rozmiešame sódu bikarbónu. Množstvo múky dávame podľa hustoty cesta. Cesto dôkladne vypracujeme a odložíme na chladné miesto - najlepšie na 12 až 24 hodín. Na doske rozvaľkáme pomerne na tenko - tenšie ako sme normálne zvyknuté pri medovníčkoch a vykrajujeme pravideľné tvary keksíkov - vždy jeden tvar do páru. Dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri 180 C. Keksíky ničím nepotierame. Po upečení spájame plnkou: všetky suroviny na plnku len vymiešame. Džem použijeme pikantný - v mojom prípade to bol džem z černíc. Po zlepení keksíkov ich máčame v tmavej čokoláde, ktorú pripravíme obvyklým spôsobom a povrch zdobíme bielou čokoládou. Tieto keksíky, keď upečiete, tak sú pomerne tvrdé, ale akonáhle ich zlepíte plnkou a oblejete čokoládou, tak zmäknú a vydržia dlho, pokiaľ sa nezjedia. Až sa rozplývajú na jazyku.

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Pekné super,potom že nie je telepatia,aj ja som robila s medom:)))))))
no krásne sú ... uložím, k Vianociam sa recept určite zíde ... :)