Elišky - medové zlepované keksíky

medovnicek - fotkamedovnicek, 7. októbra 2011

Recept na tieto neskutočne dobré medové koláčiky som dostala od svojej bývalej kolegyne, ktorá sa volala Eliška - preto aj ten názov. Bez nich Zobraziť celý popisRecept na tieto neskutočne dobré medové koláčiky som dostala od svojej bývalej kolegyne, ktorá sa volala Eliška - preto aj ten názov. Bez nich sa u nás nezaobídu ani jedny vianočné sviatky.

Suroviny

180 g
2 PL
2 ks
1 PL
1 zarovnaná KL
1 PL
300-400 g
Na plnku:
cca 200 g
 podľa chuti
 podľa chuti
  - vhodný je ríbezľový
Na polevu:
 tmavá a biela




Postup

  1. 1

    V mise si dobre vyšľaháme cukor, vajcia, med, olej, koreniny. Potom pridáme múku, v ktorej dobre rozmiešame sódu bikarbónu. Množstvo múky dávame podľa hustoty cesta. Cesto dôkladne vypracujeme a odložíme na chladné miesto - najlepšie na 12 až 24 hodín. Na doske rozvaľkáme pomerne na tenko - tenšie ako sme normálne zvyknuté pri medovníčkoch a vykrajujeme pravideľné tvary keksíkov - vždy jeden tvar do páru. Dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri 180 C. Keksíky ničím nepotierame. Po upečení spájame plnkou: všetky suroviny na plnku len vymiešame. Džem použijeme pikantný - v mojom prípade to bol džem z černíc. Po zlepení keksíkov ich máčame v tmavej čokoláde, ktorú pripravíme obvyklým spôsobom a povrch zdobíme bielou čokoládou. Tieto keksíky, keď upečiete, tak sú pomerne tvrdé, ale akonáhle ich zlepíte plnkou a oblejete čokoládou, tak zmäknú a vydržia dlho, pokiaľ sa nezjedia. Až sa rozplývajú na jazyku.

Diskusia k receptu

danculka
Pekné super,potom že nie je telepatia,aj ja som robila s medom:)))))))
klaura
no krásne sú ... uložím, k Vianociam sa recept určite zíde ... :)
45678
@medovn íčer, to sa Ti zadarilo :-)
Elišky, dnes majú meniny :-)
Tvoje sladké sú nádherné, dala si si záležať.
sovka62
Veľmi sa mi páči zloženie cesta, teda to, že tam nie je žiadny tuk. Ani v plnke nie je, teda to určite nie je tá kombinácia cukru a tuku, čo nám oblepuje boky sadlom. Medovníky robievam dvojaké, tie, ktoré som pridala ako medové koláče s makom a na Vianoce podľa receptu, ktorý sa mi od oka zdá dosť podobný tomuto tvojmu. Prvé sú mäkké a mäkké aj zostanú, druhe sú spočiatku chrumkavé (vtedy im mám najradšej), postupne ale zmäknú.
helca103
pekné perníčky a určite aj chutné. Mne sa veľmi páči aj to , ako si ich vyzdobila a navyše do cesta nejde tuk takže aj šetrenie :-)
cica2
1* nádhera! Dievčatá, ja vás obdivujem ako to tak krásne dokážete ozdobiť:)
hubata
Pekné je aj foto, aj popis zrozumiteľný. No a sú vkusne ozdobené, priam lákajú zakúsnuť do nich. Len som smutná: už zasa idú Vianoce .....
tinca
ukladám, vianoce sú za dverami:) veľmi pekné:)
dajanca
pridávam sa do zástupu chváliacich.... si šikulka... :-)
elisticka
dakujem ze si ich pomenovala Elisky ukladam si ich a budem ich robit na moje meniny:-))
aroooo
sú nádherné, ukladám a určite upečiem, no nie som si istá, tá plnka orechy a cukor sa spoja tým lekvárom a umom, takže toľko ho tam dať, aby sa dalo natrieť?
elekra
Nádhera, ukladám do KK. Na Vianove vyskúšam, veľmi sa mi páčia a hlavne to, že sú plnené orechami a černicový lekvár som si túto jeseň navarila.
medovnicek
Dievčence veľmi pekne ďakujem za milé komentáriky, ktoré ma potešili.
Nepiekla som ich teraz, foto mám myslím z minuloročných Vianoc, pridala som ho, lebo si myslím, že október s novembrom rýchlo utečú a už sa budeme pripravovať na vianočné pečenie. A teraz k vašim otázkam -3sandra3 vôbec nie som profesionálka, som len bohapustá amatérka, ktorá navyše nevie kresliť, preto si musím pomáhať zdobením dvomi polevami a špáradlom, ktoré povytvára tvary aké vidíte,
elisticka - som rada, že sa ti názov páči - Eliška je veľmi pekné meno a autorka receptu bola okrem iného jedna veľmi milá detská lekárka, ktorá mala za susedu pani, ktorá sa určitú dobu živila pečením medovníkov a tento recept získala od nej,
aroooo - ja pomeliem orechy - cca 200 g, pridám cukor podľa chuti a potom pridávam džem - neviem presne koľko, robím to od oka tak, aby bola hustá tak akurát
elekra s černicovým džemom sú najsamlepšie
orchidea
Mne sa tiež tie tvoje krásne medovníčky páčia. Ukladám si recept.
tetuska
sú krásne, len škoda, že si nepridala aj fotky, bolo by to o to zaujímavejšie...
matata1
Jéj, presne takto zdobím vianočné koláčiky aj ja, aj plnku robím takú istú, len cesto je iné. Volajú sa Išelove tortičky. Veľmi sa pri tom vyšantím. Výhodou je to, že človek vôbec nemusí vedieť kresliť, stačí si len tak čmárať, a poťahovať špáradlom, a každý koláčik je originál. Čím viac tvorí, tým má viac nápadov.
emilycus
práve som si zamiesila cesto,,mám už asi 7 druhov,ved vianoce sú čo by dup...ale tak ma zalákali...už sa na nich tešim---dakujem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia