Foto: cesminaz
"Şekerpare" je dalšie veeeeľmi sladké turecké pokušenie ;-DD podobné baklave,len s tým rozdielom,že baklavu musíte hrýsť :-)) kým "Şekerpare" sa vám vdaka svojmu krupicovému Zobraziť celý popis"Şekerpare" je dalšie veeeeľmi sladké turecké pokušenie ;-DD podobné baklave,len s tým rozdielom,že baklavu musíte hrýsť :-)) kým "Şekerpare" sa vám vdaka svojmu krupicovému cestu rozplynie na jazyku...
porcií
na 180 °C
Suroviny
3,5 hrnček |
|
3/4 hrnček |
|
250 g |
|
1 ks do cesta |
|
1/2 hrnček |
|
1 ČL |
|
1-2 ks |
|
Cukrovy sirup: | |
3 hrnček |
|
3 hrnček |
|
2 PL z čerstvého citróna |
|
Na posypanie a ozdobu: | |
|
|
|
|
Plnka: | |
|
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Postup
-
1
1hrnček=200ml.Najprv si pripravíme sirup...do hrnca dáme 3poháre vody a 3poháre cukru,pridáme 2 PL citronovej šťavy a dáme hore variť.Varíme asi 5-10minut a odložíme bokom,aby sirup vychladol.A teraz cesto..do misky dáme 1 vajce,práš.cukor,zmäknuté maslo,van.cukor,krupicu,PDP a dobre s rukou premiešame medzi prstami.Po premiešaní prisypávame po 1 hrnceku stále múku a premiešame.
-
2
Dostaneme polomäkké nelepivé cesto,ako na keksíky.
-
3
Teraz si odštipkávame z cesta kúsky velké ako pinpongová loptička.Ten pravý tvar na "Şekerpare" je okrúhli s jamkou a orieškom v strede...Urobite gulku,spučíte a prstom spravíte jamku.
-
4
Ja som robila aj druhý tvar,ktorý som naplnila mletými orechami ;-) kedže manželovi so synom nestačí len posypané orechami...Z gulky som vyšúlala valček,pozdľž spravila donho priehlbinku a položila donej orechovú plnku,ktorú som tiež najprv vytvarovala do dľžky.Potom okraje znova pekne uzavriete.
-
5
Budete mať taký hrubší valček,alebo ako buchtička.S uzavretou stranou nadol to teraz položíme na suchý plech vedla seba.
-
6
Zvyčajne ich je 20ks,ale teraz mi vyšlo 18..záleží aj na velkosti guliek :-) robila som pol-pol.Natrela vajcom a do okrúhlich ešte dala do jamky lieskový oriešok.Nakoniec ich dáme piecť do predhriatej rúry na 180°C na cca.20min.Vlastne nemusíte ani hodiny pozerat,ony musia byť pekné hnedkasté z vrchu aj zospodu.Ked ich chcete mať upečené do červenkava,namažte ich len žľtkom.
-
7
Hned po vybratí z rúry,ešťe na horúce nalejeme letný sirup,ktorý sme si už dopredu pripravili.Pekne popolievame naberačkou.Môžte kludne najprv len polovicou sirupu zaliat a o pol hodinku-hodinku,ako bude pit-nalejte zvyšok.Ono to určite popije všetok sirup,takže sa nezlaknite,že je ho privela :-)) a tak či tak,má ostať v pekáči trocha sirupu,aby zospodu udržiaval náš desertík vždy vláčny ;-) ako v prvý deň
-
8
Ked sme dobre pozalievali sirupom,vrch môžme posypať orechami,alebo tie krúžky kokosom ;-) posypané kokosom sú výborné.Alebo pre zmenu si ich môžte namiesto orechov naplnit kokosovou masou...kto ako má rád ;-D Zakryjeme alobalom a odložíme bokom.Po takých 3 hodinách už budú napité sirupom,vláčne a budú sa rozplývať v ústach..takže ich môžte už konečne ochutnať!!! No čím dlhšie stoja,tým sú lepšie ;-)) Príjemné maškrtenie ;-)
ale vyskusam ich, tomuto sa odolat neda :-)))
a keby som to nezaliala sirupom..zostalo by to len také suché..mohlo by byť..?? sladké musím obmedzovať´= zvýšený cukor - ide to ťažko..
želám dobrý deň...:-)