Şekerpare

Autor receptu: cesminaz

"Şekerpare" je dalšie veeeeľmi sladké turecké pokušenie ;-DD podobné baklave,len s tým rozdielom,že baklavu musíte hrýsť :-)) kým "Şekerpare" sa vám vdaka svojmu krupicovému cestu rozplynie na jazyku...

18-20
porcií
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. 1hrnček=200ml.Najprv si pripravíme sirup...do hrnca dáme 3poháre vody a 3poháre cukru,pridáme 2 PL citronovej šťavy a dáme hore variť.Varíme asi 5-10minut a odložíme bokom,aby sirup vychladol.A teraz cesto..do misky dáme 1 vajce,práš.cukor,zmäknuté maslo,van.cukor,krupicu,PDP a dobre s rukou premiešame medzi prstami.Po premiešaní prisypávame po 1 hrnceku stále múku a premiešame.
  2. Dostaneme polomäkké nelepivé cesto,ako na keksíky.
  3. Teraz si odštipkávame z cesta kúsky velké ako pinpongová loptička.Ten pravý tvar na "Şekerpare" je okrúhli s jamkou a orieškom v strede...Urobite gulku,spučíte a prstom spravíte jamku.
  4. Ja som robila aj druhý tvar,ktorý som naplnila mletými orechami ;-) kedže manželovi so synom nestačí len posypané orechami...Z gulky som vyšúlala valček,pozdľž spravila donho priehlbinku a položila donej orechovú plnku,ktorú som tiež najprv vytvarovala do dľžky.Potom okraje znova pekne uzavriete.
  5. Budete mať taký hrubší valček,alebo ako buchtička.S uzavretou stranou nadol to teraz položíme na suchý plech vedla seba.
  6. Zvyčajne ich je 20ks,ale teraz mi vyšlo 18..záleží aj na velkosti guliek :-) robila som pol-pol.Natrela vajcom a do okrúhlich ešte dala do jamky lieskový oriešok.Nakoniec ich dáme piecť do predhriatej rúry na 180°C na cca.20min.Vlastne nemusíte ani hodiny pozerat,ony musia byť pekné hnedkasté z vrchu aj zospodu.Ked ich chcete mať upečené do červenkava,namažte ich len žľtkom.
  7. Hned po vybratí z rúry,ešťe na horúce nalejeme letný sirup,ktorý sme si už dopredu pripravili.Pekne popolievame naberačkou.Môžte kludne najprv len polovicou sirupu zaliat a o pol hodinku-hodinku,ako bude pit-nalejte zvyšok.Ono to určite popije všetok sirup,takže sa nezlaknite,že je ho privela :-)) a tak či tak,má ostať v pekáči trocha sirupu,aby zospodu udržiaval náš desertík vždy vláčny ;-) ako v prvý deň
  8. Ked sme dobre pozalievali sirupom,vrch môžme posypať orechami,alebo tie krúžky kokosom ;-) posypané kokosom sú výborné.Alebo pre zmenu si ich môžte namiesto orechov naplnit kokosovou masou...kto ako má rád ;-D Zakryjeme alobalom a odložíme bokom.Po takých 3 hodinách už budú napité sirupom,vláčne a budú sa rozplývať v ústach..takže ich môžte už konečne ochutnať!!! No čím dlhšie stoja,tým sú lepšie ;-)) Príjemné maškrtenie ;-)