Džemy ovocné

dvorka - fotkadvorka, 18. júna 2012
Džemy ovocné
Foto: dvorka

Niet nad domáce zaváraniny. Tie z obchodu sú plné konzervačných a ochucujúcich látok a cukru viac, ako je samotného ovocia. Ja si robím zaváraniny Zobraziť celý popisNiet nad domáce zaváraniny. Tie z obchodu sú plné konzervačných a ochucujúcich látok a cukru viac, ako je samotného ovocia. Ja si robím zaváraniny bez konzervantov a s minimálnym prídavkom cukru. Po otvorení nevydržia niekoľko mesiacov, no z malých fľaštičiek zmiznú skôr, ako si pomyslia že by mohli začať plesnivieť

Suroviny

1 kg
2 kg odkôstkované
0,5 kg




Postup

  1. 1

    Večer keď som prišla zo záhrady som si umyla a odstopkovala jahody, dala do misy a zasypala asi 100 g cukru. Dala som do chladničky. Aj čerešne som si umyla, odstopkovala, podelila pekné na zaváranie a jedenie a popukané a mierne nahnité (tie som poodrezovala) a odkôstkovala. Dala som ich do misy a zasypala cukrom asi 200 g.

    Džemy ovocné - obrázok 1
  2. 2

    Na druhý deň ráno jahody pustili šťavu a tak som ich začala variť na nanižšom plameni najskôr pod pokličkou kým sa začali variť, potom som varila už odkryté. Špajlou drevenou som odmerala výšku masy a za občasného miešania varila.

    Džemy ovocné - obrázok 2
  3. 3

    Ten istý postup aj pre čerešne.

    Džemy ovocné - obrázok 3
  4. 4

    A takto to vyzeralo po niekoľkých hodinách varenia, zatiaľ som si uvarila nedeľný obed a pripravila pár fľašiek. Jahody sa rozvarili aj samé, ochutnala som ich a pridala ešte trocha cukru. Ja sladím podľa chuti, tak aj cukor uvedený v recepte je vlastne všetok čo som použila na oba džemy. Čerešne som ešte popučila pučidlom na zemiaky, objavila som pár kôstok ktoré som vybrala a potom som masu rozmixovala. Ochutnala a dodala cukor podľa mojej chuti. Môj jazyk mi vraví aby som cítila ovocie, nie cukor. A varila som a miešala opatrne a pomaly aby masa nestriekala dovtedy, kým mi palička ukázala, že mám presnú polovicu masy ako na začiatku.

    Džemy ovocné - obrázok 4
  5. 5

    Jahodový džem som ešte za horúca preliala do jednej trojdecovej fľašky, čerešňový do dvoch a potom som zbytok jahodového vliala do čerešňového, premiešala, prevarila a za horúca vliala do poslednej väčšej fľašky. Otočila všetky hore dnom a nechala kým neurobili postupne puk puk puk.

    Džemy ovocné - obrázok 5

Diskusia k receptu

cica2
veru domáce sú najlepšie, páči sa mi tvoj recept :-)
trdlomakove
Nesuhlasim. Nie je dzem ako dzem. Samozrejme mozete si kupit velmi nekvalitne "dzemy" za 1 EUR ale aj za 5 EUR. A prave tie drahe su bez konz. latok, bez farbiv, a samozrejme bez cukru! Je to len vec penazi...
medulienka122
ja som po niekoľkých rokoch zase prešla na zaváranie so sacharínom, váha mi to "prikázala." V minul. pomohlo, uvidíme teraz! Aký názor máte na výrobu džemu v dom. pekárničke? Ešte som tak nerobila...
radulienka
Ja si myslím, že ak už niekto použije sacharín, môže ho zameniť aj za stéviu a nemá v tom ani chémiu, ani kalórie, ale to si musí každý sám rozhodnúť. Ja mám rada ešte pár rozsekaných orechov a niekedy ešte pridávam nastrúhaný ďumbier, ak sa to do toho hodí.
irenaw
@medulienka122 pekárnička je podľa mňa stavaná na džem pripravený so želírovačom. takých receptov je už kopec, ľahko nájdeš. iba ovocie a cukor by v pekárni dlho trvali, kým by zhustli, je to malá plocha na odparovanie. a je to aj malé množstvo, ale pre malú domácnosť stačí. @radulienka myslím si to tiež, ale stévia je u nás stále veľká neznáma. cez víkend som spravila aj pár pohárikov marhuľového s čerstvým zázvorom a je vynikajúci, kyslekavo-pikantný :-)
orchidea
tiež som varila čerešňový džem, len s tým rozdielom, že ja najskôr varím všetko naraz kým sa ovocie rozvarí alebo zmäkne a potom varím po troške kým zhustne a tak ako ty sladím podľa chuti a sladkosti ovocia, nikdy sa nedržím množstvom cukru v recepte...
medulienka122
radulienka , ako sa dá dostať k stévii? myslíš tú v črepníku a stále si kúsok odštipnúť? alebo sú už aj v prášku ap.? dobrá rada nad zlato, ďakujem!
jaroslava31
Pozrite si skutočne džemy vyrobené na Slovensku. Potravinový kodex nedovolí používať chemické konzervačné látky. A keď už musím byť adresná, vo výrobe si dnes nikto nedovolí používať nahnilé ovocie a orezávať ho, lebo všetci vieme, že hniloba a pleseň má svoje spóry, ktoré sa nachádzajú v celom napadnutom ovocí a sú karcinogénne.
Je však chybou legislatívy, že džem vyrobený musí mať stanovený podiel cukru a to už nie chyba výrobcu, pretože práve aj tento ukazovateľ je pravidelne kontrolovaný štátnymi organmi. S výrobkami dovezenými už to nie je celkom tak, ale to vidíme v poslednej dobe v správach pravidelne.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia