Džemy ovocné

Autor receptu: dvorka

Niet nad domáce zaváraniny. Tie z obchodu sú plné konzervačných a ochucujúcich látok a cukru viac, ako je samotného ovocia. Ja si robím zaváraniny bez konzervantov a s minimálnym prídavkom cukru. Po otvorení nevydržia niekoľko mesiacov, no z malých fľaštičiek zmiznú skôr, ako si pomyslia že by mohli začať plesnivieť

Suroviny

Postup

  1. Večer keď som prišla zo záhrady som si umyla a odstopkovala jahody, dala do misy a zasypala asi 100 g cukru. Dala som do chladničky. Aj čerešne som si umyla, odstopkovala, podelila pekné na zaváranie a jedenie a popukané a mierne nahnité (tie som poodrezovala) a odkôstkovala. Dala som ich do misy a zasypala cukrom asi 200 g.
  2. Na druhý deň ráno jahody pustili šťavu a tak som ich začala variť na nanižšom plameni najskôr pod pokličkou kým sa začali variť, potom som varila už odkryté. Špajlou drevenou som odmerala výšku masy a za občasného miešania varila.
  3. Ten istý postup aj pre čerešne.
  4. A takto to vyzeralo po niekoľkých hodinách varenia, zatiaľ som si uvarila nedeľný obed a pripravila pár fľašiek. Jahody sa rozvarili aj samé, ochutnala som ich a pridala ešte trocha cukru. Ja sladím podľa chuti, tak aj cukor uvedený v recepte je vlastne všetok čo som použila na oba džemy. Čerešne som ešte popučila pučidlom na zemiaky, objavila som pár kôstok ktoré som vybrala a potom som masu rozmixovala. Ochutnala a dodala cukor podľa mojej chuti. Môj jazyk mi vraví aby som cítila ovocie, nie cukor. A varila som a miešala opatrne a pomaly aby masa nestriekala dovtedy, kým mi palička ukázala, že mám presnú polovicu masy ako na začiatku.
  5. Jahodový džem som ešte za horúca preliala do jednej trojdecovej fľašky, čerešňový do dvoch a potom som zbytok jahodového vliala do čerešňového, premiešala, prevarila a za horúca vliala do poslednej väčšej fľašky. Otočila všetky hore dnom a nechala kým neurobili postupne puk puk puk.