Džemy ovocné
Autor receptu: dvorka
Niet nad domáce zaváraniny. Tie z obchodu sú plné konzervačných a ochucujúcich látok a cukru viac, ako je samotného ovocia. Ja si robím zaváraniny bez konzervantov a s minimálnym prídavkom cukru. Po otvorení nevydržia niekoľko mesiacov, no z malých fľaštičiek zmiznú skôr, ako si pomyslia že by mohli začať plesnivieť
Postup
- Večer keď som prišla zo záhrady som si umyla a odstopkovala jahody, dala do misy a zasypala asi 100 g cukru. Dala som do chladničky.
Aj čerešne som si umyla, odstopkovala, podelila pekné na zaváranie a jedenie a popukané a mierne nahnité (tie som poodrezovala) a odkôstkovala. Dala som ich do misy a zasypala cukrom asi 200 g.
- Na druhý deň ráno jahody pustili šťavu a tak som ich začala variť na nanižšom plameni najskôr pod pokličkou kým sa začali variť, potom som varila už odkryté. Špajlou drevenou som odmerala výšku masy a za občasného miešania varila.
- Ten istý postup aj pre čerešne.
- A takto to vyzeralo po niekoľkých hodinách varenia, zatiaľ som si uvarila nedeľný obed a pripravila pár fľašiek. Jahody sa rozvarili aj samé, ochutnala som ich a pridala ešte trocha cukru. Ja sladím podľa chuti, tak aj cukor uvedený v recepte je vlastne všetok čo som použila na oba džemy.
Čerešne som ešte popučila pučidlom na zemiaky, objavila som pár kôstok ktoré som vybrala a potom som masu rozmixovala. Ochutnala a dodala cukor podľa mojej chuti. Môj jazyk mi vraví aby som cítila ovocie, nie cukor.
A varila som a miešala opatrne a pomaly aby masa nestriekala dovtedy, kým mi palička ukázala, že mám presnú polovicu masy ako na začiatku.
- Jahodový džem som ešte za horúca preliala do jednej trojdecovej fľašky, čerešňový do dvoch a potom som zbytok jahodového vliala do čerešňového, premiešala, prevarila a za horúca vliala do poslednej väčšej fľašky. Otočila všetky hore dnom a nechala kým neurobili postupne puk puk puk.