Dvojfarebná vianočka z domácej pekárne fotorecept
Foto: ywett
Recept som našla na nete a kedže som nechala už dlho pekárničku oddychovať, tak som dneska vyskúšala a zajtra bude raňajšia siesta ;-) Teda Zobraziť celý popisRecept som našla na nete a kedže som nechala už dlho pekárničku oddychovať, tak som dneska vyskúšala a zajtra bude raňajšia siesta ;-) Teda ak mi ju už dnes nezjedia :))
príprava
tepelná úprava
Suroviny
210ml vlažného |
|
50ml rozpusteného |
|
1 |
|
1 polievková lyžica |
|
1 polievkovú lyžicu |
|
štipka |
|
450g |
|
60g |
|
25g čerstvé |
|
troška |
|
100g |
|
3 polievkové lyžice |
|
na potretie vianočky: | |
1 |
|
1 polievková lyžica |
|
Postup
-
1
Nachystáme si suroviny
-
2
Všetky suroviny dáme do nádoby v pekárničke, ako prvé do nádoby sa vždy musia dať tekutiny, teda čo sú v tekutom stave (mlieko, maslo, vajce, citronová šťava....) Potom prídu na rad sypké suroviny (múka)...tak pridáme do nádoby polohrubú a hladkú múku a do jedného rohu nasypeme soľ, do druhého rohu cukor, do ďalšieho vanielkový a citronovú kôru. Potom uprostred nádoby dáme droždie, ktoré jemne zahrnieme múkou. Ak používame čerstvé droždie (ja zvyknem dávať niekedy aj sušené) je dobré dávať cukor priamo k droždiu. A soľ by nemala prísť do priameho kontaktu s droždím!!!
-
3
Zapnem program cesto (bez kysnutia) nechať cesto dobre premiešať a ak sa lepí na boky nádoby, pridať ešte troška hladkej múky, podľa potreby. Cesto by sa nemalo lepiť na boky nádoby.
-
4
Pekáreň vypneme, cesto vyberieme a rozdelíme na dva diely a do jedného pridáme granko a aby sa mi dobre vmiešalo, pridala som citrónovú šťavu. Namiesto citronovej šťavy sa môže pridať aj rum (kvôli malej som volila radšej citronovú šťavu)
-
5
A rozdelíme na 8 dielov
-
6
Spravíme z každého diela pramene, ktoré striedavo potom pletieme a začíname od stredu.
-
7
Približne takto (dneska sa mi dáko nedarilo podľa mojích predstáv, vidno že som nechala pekárničku dlhšie oddychovať)
-
8
A to isté spravíme s ďalšími dielmi, takže nám vyjdú dve vianočky upletené zo 4 prameňov. Vyberieme háky z nádoby a dáme obidve mini vianočky na seba, do pekárničky.
-
9
Na 3 minúty zapneme program pečenie a potom vypneme pekárničku a necháme 50 minút vianočku v pekárničke kysnúť.
- 10
Po vykysnutí natrieme žĺtkom rozmiešaným s mliekom a zapneme celý program pečenie a necháme piecť
- 11
Po skončení programu (pečenie) vyskúšam špajdlou či je cesto upečené
- 12
Vyberiem z nádoby a nechám na mriežke vychladnúť
- 13
Dobrú chuť! .....a dala by sa aj v rúre upiecť ako som ďalšiu vianočku vyskúšala aj tu: http://varecha.pravda.sk/recepty/vianocka-fotorecept/13249-pouzi.html
- 10
Je veľmi fajnová,môžem len odporučiť.
Ale to by sa hadam dalo aj v chlebovej forme. Dakujem za inspiraciu:-)