Dvojfarebná vianočka z domácej pekárne (fotorecept)

Autor receptu: ywett

Recept som našla na nete a kedže som nechala už dlho pekárničku oddychovať, tak som dneska vyskúšala a zajtra bude raňajšia siesta ;-) Teda ak mi ju už dnes nezjedia :))

60 minút
príprava
10-15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Nachystáme si suroviny
  2. Všetky suroviny dáme do nádoby v pekárničke, ako prvé do nádoby sa vždy musia dať tekutiny, teda čo sú v tekutom stave (mlieko, maslo, vajce, citronová šťava....) Potom prídu na rad sypké suroviny (múka)...tak pridáme do nádoby polohrubú a hladkú múku a do jedného rohu nasypeme soľ, do druhého rohu cukor, do ďalšieho vanielkový a citronovú kôru. Potom uprostred nádoby dáme droždie, ktoré jemne zahrnieme múkou. Ak používame čerstvé droždie (ja zvyknem dávať niekedy aj sušené) je dobré dávať cukor priamo k droždiu. A soľ by nemala prísť do priameho kontaktu s droždím!!!
  3. Zapnem program cesto (bez kysnutia) nechať cesto dobre premiešať a ak sa lepí na boky nádoby, pridať ešte troška hladkej múky, podľa potreby. Cesto by sa nemalo lepiť na boky nádoby.
  4. Pekáreň vypneme, cesto vyberieme a rozdelíme na dva diely a do jedného pridáme granko a aby sa mi dobre vmiešalo, pridala som citrónovú šťavu. Namiesto citronovej šťavy sa môže pridať aj rum (kvôli malej som volila radšej citronovú šťavu)
  5. A rozdelíme na 8 dielov
  6. Spravíme z každého diela pramene, ktoré striedavo potom pletieme a začíname od stredu.
  7. Približne takto (dneska sa mi dáko nedarilo podľa mojích predstáv, vidno že som nechala pekárničku dlhšie oddychovať)
  8. A to isté spravíme s ďalšími dielmi, takže nám vyjdú dve vianočky upletené zo 4 prameňov. Vyberieme háky z nádoby a dáme obidve mini vianočky na seba, do pekárničky.
  9. Na 3 minúty zapneme program pečenie a potom vypneme pekárničku a necháme 50 minút vianočku v pekárničke kysnúť.
  10. Po vykysnutí natrieme žĺtkom rozmiešaným s mliekom a zapneme celý program pečenie a necháme piecť
  11. Po skončení programu (pečenie) vyskúšam špajdlou či je cesto upečené
  12. Vyberiem z nádoby a nechám na mriežke vychladnúť
  13. Dobrú chuť! .....a dala by sa aj v rúre upiecť ako som ďalšiu vianočku vyskúšala aj tu: http://varecha.pravda.sk/recepty/vianocka-fotorecept/13249-pouzi.html