Foto: medovnicek
Recept na tieto vynikajúce pagáčiky som objavila na slovenskom MMB.
Suroviny
1.cesto: | |
750 g |
|
42 g |
|
3 dcl |
|
1 KL |
|
1 vrchovatá KL |
|
50 g (dala som bravčovú masť) |
|
|
|
500 g |
|
500 g |
|
200 g |
|
1 vrchovatá KL |
|
1/2 KL |
|
4 ks uvarené v šupke a prepasírované |
|
Postup
-
1
Do misy dáme múku, urobíme jamku, pridáme cukor, rozdrobíme droždie, prilejeme vlažné mlieko a necháme vzísť kvások. Potom pridáme ostatné suroviny, ktoré patria do 1. cesta. Dobre vypracujeme a necháme kysnúť cca 45 minút na teplom mieste. Medzitým pripravíme 2. cesto - zmiešaním všetkých surovín. Vykysnuté prvé cesto vyvaľkáme a natrieme naň druhé cesto. Prejdeme po nich valčekom a poskladáme do obálky. Necháme 20 minút postáť a potom znovu cesto rozvaľkáme a poskladáme. Toto zopakujeme ešte dva krát vždy po 20 minútach. Nakoniec cesto rozvaľkáme, vykrojíme pagáčiky, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme ešte chvíľku kysnúť. Potom potrieme vajíčkom a môžeme posypať sezamom alebo hrubozrnnou soľou. Piekla som na 180 C. Po upečení som ich potrela bravčovou masťou.
Diskusia k receptu