Dva varianty lineckého a čo s bielkami

Autor receptu: dr

Nejaké koláčiky sú už v krabici na balkóne a zostali mi aj vaječné bielky z pečenia, tak som improvizovala.

Suroviny

Postup

  1. Linecké zlepované kolečká:
    Múku a cukor preosejeme, pridáme na kúsky pokrájané zmäknuté maslo a žĺtky. Rukami spracujeme na nelepivé cesto, ktoré rozdelíme na dve až tri časti, aby sa nám lepšie s ním pracovalo a odložíme do chladničky na 30 minút. Po tomto čase cesto rozvaľkáme na hrúbku 3 až 5 mm, povykrajujeme kolečká, ktoré ukladáme na plech (použijeme papier na pečenie). Pečieme pri 175 stupňoch 10 - 12 minút - treba dať pozor, aby zostali pekné bledé. Nikdy nezamieňajte maslo za iný tuk. Vychladnuté zlepujeme s kyselkavým džemom - ríbezľový, čučoriedkový.
  2. Linecké mlynčekové pečivo:
    Múku a cukor preosejeme, pridáme pudingy "Zlatý klas", zmäknuté pokrájané maslo a žĺtky. Spracujeme na nelepivé jemné cesto a uložíme do chladničky na 30 minút. Na mäsový mlynček si dáme nádstavec na tvorenie pečiva, po troške odoberáme z cesta, melieme a tvoríme tyčinky (dĺžka je ako kto chce cca 5-6 cm), ktoré uložíme na plech (použijeme znova papier na pečenie). Pečieme pri teplote 175 stupňov 10 minút, aby zostali bledé. Pečivo z tohoto cesta je krehké, treba nechať vychladnúť a uležať do druhého dňa, potom tyčinky zlepíme kyselkavým džemom, znova necháme v chlade uležať zo 2 - 3 hodiny. Nakoniec tyčinky namáčame na obidvoch koncoch do rozpustenej čokolády a necháme dobre stuhnúť v chlade.
  3. Koláčik zo zvyšných bielkov:
    Tento koláčik som robila z bielkov, ktoré mi zostali po pečení lineckého pečiva, tzv. "od oka". Vyšľahala som so štipkou soli bielka do tuha, pridala som preosiaty práškový cukor, rozpustené troška vychladnuté maslo, rum a nakoniec múku zmiešanú s kakaom a práškom do pečiva. Všetko som stále šľahala mixérom. Do tortovej formy som dala papier na pečenie, naň som dala cesto a piekla som ho pri 175 stupňoch 45 minút. Po upečení som koláčik nechala chvíľku "oddýchnuť", preložila som ho na tácku a potrela ešte teplý ríbezľových džemom. Nechala som ho celkom vychladnúť a na džem som dala čokoládovú polevu.
  4. Čokoládová poleva na koláčik z bielkov aj na máčanie tyčiniek:
    Polevu pripravujem vo vodnom kúpeli. Do hrnčeka dám zovrieť vodu a do nej vložím druhý hrnček, do ktorého dám lyžicu masla a nalámanú na kúsky čokoládu. Keď sa čokoláda s maslom roztopí a spojí, opatrne po trošičke pridávam horúcu vodu a miešam, až kým nedosiahnem potrebnú hustotu (na máčanie tyčiniek nesmie byť poleva riedka).