Dusené huby
Dusené huby

Dusenie dubákov do mrazničky fotorecept

sonulienka - fotkasonulienka, 4. októbra 2017

No možno si teraz myslíte, že som nenormálna keď to sem dávam a že každý vie udusiť dubáky. Ale ja to sem dávam preto, Zobraziť celý popisNo možno si teraz myslíte, že som nenormálna keď to sem dávam a že každý vie udusiť dubáky. Ale ja to sem dávam preto, lebo Vám chcem ukázať ako ich ja dávam do mrazničky, aby boli pracne uložené.

60 minút
tepelná úprava

Suroviny

 trocha




Postup

  1. 1

    Do hrnca si dáme trochu oleja a nakrájané dubáky podlejeme vodou a mierne osolíme. Ja nesolím veľa, keď ich ideme pripravovať si ich môžete dochutiť ešte soľou a čím chcete podľa vlastnej chuti.

    Dusenie dubákov do mrazničky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Začínajú vrieť - podlievam viac vody a dusím ich do vtedy, kým sa voda nevyparí.

    Dusenie dubákov do mrazničky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď ich máme udusené, necháme ich dobre vychladnúť a dávame ich do vreciek do mrazničky. Foto vreciek.

    Dusenie dubákov do mrazničky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    No a takto si ich dávame do vreciek - nie veľa, ak treba radšej otvoríme dve vrecká. Takéto huby môžete spotrebovať ako chcete či už dusené s vajíčkom alebo do gulášu alebo keď dusíte mäso alebo nimi môžete plniť rolády. Tu sú naplnené vrecká a ešte ich dáme po dve do vreciek, ktoré sa dajú zipsovať. Sú to tiež vrecká do mrazničky. Nikdy huby nedávam do mrazničky do obyčajných mikroténových sáčkov.

    Dusenie dubákov do mrazničky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A takto ich uložíme na doštičku na seba a dáme do mrazničky.

    Dusenie dubákov do mrazničky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    No a tu je už vrecko zamrazené. Takto Vám nezaberie v mrazničke veľa miesta lebo ich môžete dať na seba sú to tenké pláty.

    Dusenie dubákov do mrazničky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Viem, že to nie je neviem aký recept ale chcela som sa podeliť preto, lebo viem, že veľa aj našich známych dáva huby do obyčajných sáčkov a robí z nich všelijaké neforemné gule, ktoré zaberajú veľa miesta v mrazničke. Mne takto uložené veľa miesta nezaberú, lebo ich poukladám na seba. Tento rok rastie veľa dubákov a manželovi to nedá, musí chodiť tak ich aj sušíme. Napríklad včera bola plná sušička a 9 plných sieťok na sušenie. Ak nazbiera bedle, tie vyprážam a nôžky usušíme a pomelieme na prášok je to tiež vynikajúce korenie do čohokoľvek.

    Dusenie dubákov do mrazničky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    No a tu je hrdý hubár. Má naozaj veľkú radosť, lebo za posledné asi tri roky vôbec nerástli.

    Dusenie dubákov do mrazničky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Takto si môžete pripraviť aké koľvek huby aké nazbierate.

Diskusia k receptu

sonulienka
Ďakujem, najväčšiu zásluhu má na tom manžel, že ich nazbiera. Ale potom sme už zohratý team. Keď ich očistíme on ich krája na WS krájači je to oveľa šikovnejšie a sú rovnaké hrubé pláty ako nožom a ja ich dávam do sušičky a vystieram na sieťky.
No a ostatné tak ako vidíš dusíme a dávame do mrazničky.
jujoska
@sonulienka ak ti mozem poradit, je uplne zbytocne davat ich na olej alebo solit. Staci ich nakrajane podliat len minimom vody aby sa neprichytili na zaciatku, spociatku prikryt a potom ich uz len odokryte nechat za obcasneho miesania odparit.
jujoska
inak nadherna uroda dubakov, pocula som ze tam u vas teraz rastu ako dive :-D
sonulienka
@Jujoska ďakujem áno máš pravdu ja som tak robievala ale manžel chcel aby som trochu pridala olej hoci ten hrniec je taký čo nepotrebuje vôbec nič no a soľ, že lepšie konzervuje tak preto trochu prisolím. Viac rokov som tak robila ako píšeš ale neviem čo to teraz manžela napadlo. A on práve nie je zástancom mastných jedál ale tu ten olej ani nie je cítiť alebo vidieť.
A áno huby tu teraz rastú veľmi manžel bol už tri krát a vždy doniesol toľkoto. Vlastne štyri ale vtedy doniesol len asi 10 dubákov. Ale asi tri roky tu vôbec nerástli alebo len veľmi málo.
haji
Bože, brala bych to hned - ať už na holo, tak s olejom či masťou - aj, aj, aj! @Sonulienka - manžela osvítilo, tak to mělo být!! Krásná práce, nádherná úroda a smekám před sběračem - je šikovný!! a ty také, všechnu tu radost zpracovat! Krásné podzimní dny přeji, oba vás zdravím!!
sonulienka
Tak idem za radom. - @Afataga srdečne ďakujem ak ešte pôjde možno skúsim podľa Teba aj tak urobiť.
@Haji srdečná vďaka aj Tebe - škoda, že nie si bližšie dala by som Ti.
@Buchtabuchta - tak to vôbec som si ani nepomyslela, že by som to pridala naschvál!!!!! Aby ste mi závideli to mi teda ani na rozum neprišlo a mrzí ma ak to tak berieš.
tatranka
Sonička,no krásna práca.No ja si až tak poctivo nespracúvam huby na mrazenie ako ty.Ja ich nakrájam na menšie kusy a varím v osolenej vode,asi 7 minút.Samozrejme,musia vrieť.Potom precedím cez sito a prepláchnem a umyjem ich od peny,ktorá na nich ostala.Nechám odkapať a už len nasáčkujem do mikroténových vrecák.Takto s nimi pracujem strašne veľa rokov.Po rozmrazení,s nimi pracujem podľa potreby.Dusím,varím,smažím,meliem do nátierok.
torticka
To je nadhera. Take krasne dubaciky. Robim dobre, ked ich iba ocistim, nakrajam a dam do mraznicky?
kimlo
@Torticka (4.10.2017 18:07)

Nerobíš žiadnu chybu, tiež dávam mraziť surové nakrájané huby.
sonulienka

No ako vidím každý inak spracuvávame huby. Tak ako je každý naučený a má to už odskúšané. Teší ma, že sa rozprúdila debata a tak sa aspoň poučíme každý ako robí a vyskúšame aj inak spracúvať huby.
braxi
Mrazím ako Kimlo surové, hlavičky sucháčov uložím na tácku tak, aby sa nedotýkali a zmrazím. Potom ich dám do sáčku a späť do mrazničky, a odoberám si koľko potrebujem. Mám 7 šuflíkovu mrazničku, tak sa to dá aj takto...
bubaya
Pripajam sa k Buchtabuchte, my, co sa do lesa nedostaneme, my len ticho zavidime. Ale zas sme bohatsi o niekolko tipov, ako mrazit, ked budeme mat co mrazit. Nemam tu makcene, tak pisem ako tatar.
mylan1
A kam ten tvoj manzel na tie dubaky chodi..???




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia