Dusené huby

Dusenie dubákov do mrazničky (fotorecept)

Autor receptu: sonulienka

No možno si teraz myslíte, že som nenormálna keď to sem dávam a že každý vie udusiť dubáky. Ale ja to sem dávam preto, lebo Vám chcem ukázať ako ich ja dávam do mrazničky, aby boli pracne uložené.

60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Do hrnca si dáme trochu oleja a nakrájané dubáky podlejeme vodou a mierne osolíme. Ja nesolím veľa, keď ich ideme pripravovať si ich môžete dochutiť ešte soľou a čím chcete podľa vlastnej chuti.
  2. Začínajú vrieť - podlievam viac vody a dusím ich do vtedy, kým sa voda nevyparí.
  3. Keď ich máme udusené, necháme ich dobre vychladnúť a dávame ich do vreciek do mrazničky. Foto vreciek.
  4. No a takto si ich dávame do vreciek - nie veľa, ak treba radšej otvoríme dve vrecká. Takéto huby môžete spotrebovať ako chcete či už dusené s vajíčkom alebo do gulášu alebo keď dusíte mäso alebo nimi môžete plniť rolády. Tu sú naplnené vrecká a ešte ich dáme po dve do vreciek, ktoré sa dajú zipsovať. Sú to tiež vrecká do mrazničky. Nikdy huby nedávam do mrazničky do obyčajných mikroténových sáčkov.
  5. A takto ich uložíme na doštičku na seba a dáme do mrazničky.
  6. No a tu je už vrecko zamrazené. Takto Vám nezaberie v mrazničke veľa miesta lebo ich môžete dať na seba sú to tenké pláty.
  7. Viem, že to nie je neviem aký recept ale chcela som sa podeliť preto, lebo viem, že veľa aj našich známych dáva huby do obyčajných sáčkov a robí z nich všelijaké neforemné gule, ktoré zaberajú veľa miesta v mrazničke. Mne takto uložené veľa miesta nezaberú, lebo ich poukladám na seba. Tento rok rastie veľa dubákov a manželovi to nedá, musí chodiť tak ich aj sušíme. Napríklad včera bola plná sušička a 9 plných sieťok na sušenie. Ak nazbiera bedle, tie vyprážam a nôžky usušíme a pomelieme na prášok je to tiež vynikajúce korenie do čohokoľvek.
  8. No a tu je hrdý hubár. Má naozaj veľkú radosť, lebo za posledné asi tri roky vôbec nerástli.
  9. Takto si môžete pripraviť aké koľvek huby aké nazbierate.