Dusené zemiaky z maminho receptára

larem - fotkalarem, 14. januára 2013

Recept na dusené zemiaky som si od mamy vypýtal až po tom, ako som napísal príbeh o zemiakoch do knihy o "komunizme". Je to Zobraziť celý popisRecept na dusené zemiaky som si od mamy vypýtal až po tom, ako som napísal príbeh o zemiakoch do knihy o "komunizme". Je to jednoduché, ale velmi chutné jedlo, nenáročné na prípravu. Viem, že existuje množstovo variantov, predkladám vám náš nitriansky:

15 - 20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg (nesmú byť múčne)
1 väčšia
1 mierne kopcovitá čajová lyžička
1
1




Postup

  1. 1

    Na oleji speníme nakrájanú cibuľku, pridáme mletú červenú papriku, na kolieska pokrájané očistené zemiaky, posolíme, porascovíme, podlejeme vodou.

  2. 2

    Pre lepšiu chuť môžeme do hrnca so zemiakmi pridať po jednej pokrájanej paprike a rajčine. Dusíme na miernom plameni. Sem-tam premiešame, aby sa zemiaky nepripálili.

  3. 3

    Dusené zemiaky podávame s vkusne poskladanými plátkami šunky, volským okom alebo kyslou smotanou.

Diskusia k receptu

radost
@larem som tu znova...: pridám môjho muža slová:
..."bud jak bud-by zemiačky mali pre mňa božskú chuť-ešte načim klobásôčku nakrájať tam po kúsôčku..."
tieto božské hľuzy zeme temer denne s chuťou jeme..:-)
frezia68
Obľúbené aj dnes.Tiež občas na cibuľu pridám nakrájanú klobásu a pochutnávame si doma :-)
evanaaa
Krumpliguláš, a ak sa dala smotanová zátrepka, zemiakový paprikáš. Ja podobne postupujem pri varení granatíru, zemiačky si ale nakrájam na malinké kúsky a dusím na cibuľke a paprike, kým nie sú mäkké a zjedla by som ich aj tak, sú dobré. Čiže jeden základ na tri recepty. Budem musieť spraviť.
havino
dusené zemiačky,dobrota, robievam ako ty, ja primiešam do hotových aj petržlenovú vňaťku, lenže robievam ich len z nových zemiakov, priznám,že už z uskladnených som neskúšala, povedali mi, že z nových zemiakov, tak z nových,vraj tie majú viac vody,tej vody dávam ozaj minimum, jedla som ich dávno u susedov dôchodcov, vedeli čo je dobré a oni to robili na sporáku a miešali, ja som ich neskôr dala do kuchty a chutili rovnako,naozaj výborná príloha,alebo samotné so zakysankou
levandula
u nas sme im hovorili cervene zemiaky, mama ich varila tak casto, az sa mi totalne prejedli, nejedla som ich aspon 30 rokov, po takej dlhej dobe urcite vzskusam, urcite mi navodia priijemne spomienky.stale ma
udivuje, ako si clovek pamata chute a vone. moze prejst strasne vela rokov, ale ked zacitite nahodou parfem cloveka, ktory vas prvykrat pobozkal,hned vas to vrati do minulosti a pri tom si na toho chlapca x rokov nespomaniete ani len vo sne. (este ze sa dobre vonavky vyrabaju dodnes, na co by sme potom spominali( . Alebo ked zacitim vonu kvitnucich agatov, momentalne sa vidim u babicky na dvore, kde taky rastol. tie krasne strapce bielych aromatickych kvetov sme jedli ako cukrilky, boli sladucke ako med, su jedle . To iste plati aj o chutiach, tak nech nam pamat sluzi
modrykamen
Naša starká to volala "krumple praženie", pre vôňu s cibuľkou opražila na kocky nakrájanú údenú slaninku. Jedávali sme to s chlebíkom a kvasenou kapustou, či čalamádou. Zaujímavé, takéto starosvetské jedlo veľmi chutí aj mojím vnukom.
spetkasoli
pripomenul si mi moje detstvo a pomienku na mojho milovaného ocka. Toto bolo jeho najobľúbenejšie jedlo, ktoré nám deťom velmi rád varil hlavne k večeri, keď bola maminka v práci na druhej zmene. Bolo to a je veľmi jednoduché, dobré a zdravé jedlo a k tomu kyslé mliečko, joj mňam...asi dnes bude zase k večeri, díky za tip:)
matata1
mňam, paprikáš krumple, aj zajtra ich budem mať na obed a kyslým mliečkom.
larem
Lúbi sa mi táto diskusia a tie názvy, to si musím niekde zapísať:
krumpliguláš, zemiakový paprikáš, červené zemiaky, krumple praženie, paprikáš krumple...
A tie spôsoby všelijaké,: s klobáskou, na spaninke, s kapustou, s kyslým mliekom, no paráda :-)
helca103
u nás to bol zemiakový paprikáš, niekedy len tak opražené zemiaky na cibulke,inokedy s klobásov či paradajkami....ale tak či tak je to dobrota.
zitar
Dodnes mám rada "krumplipaprikáš" a naučila som ho jesť aj môjho muža a deti / dávno, pradávno/. Pochutíme si na ňom najradšej s uhorkovým šalátom.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia