Zemiaky môjho otca fotorecept

evusik - fotkaevusik, 20. júla 2011
Zemiaky môjho otca (fotorecept)
Foto: evusik

Nadpis hovorí za všetko, niet čo dodať :-)

10 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    Tohto roku sme možno aj po 15-tich rokoch znovu nasadili zemiaky. Teraz si užívame a nevieme sa nabažiť fantastických čerstvo nakopaných zemiakov pripravených na rôzne spôsoby. Toto je jeden z mnohých receptov, ktorý robila naša mama a ktorý patrí k obľúbeným jedlám môjho otca.

    Zemiaky môjho otca (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Čerstvo nakopné zemiaky sa neokrajujú ale oškrabkávajú čo je piplavá robota. Ja to robím takto: zemiaky umyjem a prichystám si drôtenku na riad z umelej hmoty

    Zemiaky môjho otca (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    drôtenku na jednom konci otvorím a rozbalím

    Zemiaky môjho otca (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    dnu ako do ponožky strčím zemiak a už stačí len pošúchať a šupka je preč. Očistené zemiaky potom už len dočistím nožom.

    Zemiaky môjho otca (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zemiaky máme obielené, teraz si dáme do hrnca rozpustiť masť

    Zemiaky môjho otca (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    pridáme nakrájané zemiaky, osolíme a bez pridania vody pod pokrievkou udusíme do mäkka

    Zemiaky môjho otca (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na panvici, na masti udusíme nakrájanú cibuľu

    Zemiaky môjho otca (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    a pridáme za veľkú lyžicu červenej mletej papriky.

    Zemiaky môjho otca (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    pridáme udusené zemiaky

    Zemiaky môjho otca (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    a dobre zamiešame, ak treba dosolíme a okoreníme. Zemiaky ešte mierne popučíme.

    Zemiaky môjho otca (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Podávame s kyslou smotanou, zakysankou, zákvasom alebo čo má kto rád.

    Zemiaky môjho otca (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    U nás doma sa takéto zemiaky jedli so sadnutým mliekom, tu sa mu zas hovorí kýška a je to fakt dobrotka :-)

    Zemiaky môjho otca (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

3sandra3
tiež mám rada zemiačiky na takýto spôsob, aj môj otec ich mal rád... a super spôsob bielenia zemiakov,,, takto ich budem aj ja čistiť, to oškrabkávanie je nadlho
ketty3811
mňam,mňam zemiačiky.Ja by som si k tomu dala iba obyčajné mlieko.:-)
mivava
aj ja ich robievam..u nás sa podávajú s uhorkovým šalátom...
kimlo
No aleže ako zvyknú vravievať turanci, že: MNAM..
vopice11
tieto zemiaky aj môj otec obluboval, nopotraboval ani mäso k tomu, a to škrabkanie zemiakov bola mamina robota, mala veľku trpezlivosť pri tom:)))
tatty
Tak toto je naše najčastejšie jedlo v lete na chalupe..manžel prinesie zo záhradky čerstvo nakopané zemiaky, uhorky a cibuľu, očistí a ja presne tak isto, ako je v recepte, uvarím. Žiadne mäso, len zemiaky a uhorkový šalát. Ideme sa za tým utĺcť :-)
jody
Môj Starý ocko by si do nich ešte pýtal slaninku. :-)
evanaaa
Tak tento spôsob dusenia ( nie varenia) zemiakov na cibuľke s mletou paprikou je u mňa základ na granatír, len ich trochu popučiť a hodiť na ne fliačky, je to lepšie, ako keď sa všetko varí zvlášť a až potom spojí, ale to už je debata k receptu o pár stránok ďalej.
A ak sa do takýchto zemiakov urobila smotanová zátrepka, bol s toho zemiakový paprikáš, aj takto sa kedysi upravovali a varili zemiaky, ten " krumpliguláš" tuším pochádzal ( recept) od Maďarov, a bol dobrý.
huck
Evušik, tak s tymto receptom si trafila presne do stredu! Taketo zemiačiky robievala naša mama ako letnu veceru , tiež s kyslym mliekom. Kedže som ako dieta bola velmi zly jedač , zazrakom,tieto zemiečky som jedla bez velkeho ponukania s velkou chutou.. Často som rozmyšlala o tom, ako boli urobene... Vedela som , že ich priprava bola velmi jednoducha... Ale, ako žiadat od niekoho recept, ako jedlo opisat ked zemialy sa daju pripravit na tisic sposobov? Ako napisat čo vlastne chcem?.... Evušik ty si riešila moju dilemu. Dakujeeeem krasne. Vdaka!
ancicka
Výborné jedlo ,ktoré sme mali veľmi radi.Popri tých rôzných nových receptoch zabúdame na jednoduché a výborne"papanice".OK.
babi
Ja keď neviem čo variť a spýtam sa mojho manžela čo by si dal, tak vždy povie "krumplipaprikáš",- takto sa u nás hovorí takýmto zemiakom.
Výborný spôsob čistenia zemiakov, vidíš @evusik , kneď by bol vhodný do rubriky "Dobré rady"
babav
Robievam casto ,ale dusim ich na cibulke s paprikou ,v tom istom
hrnci.Mast nemam ,nahradzam ju maslom a olivovym olejom.Je to pochutka nie len pre vegetarianov;-))
ewitka
Výborný recept. Toto bolo letné jedlo môjho detstva. Mávali sme to často na večeru s uhorkovým šalátom. Ďakujem za pripomenutie.
akeber
mi sme to volali čučpajz .....a dávame do toho ešte klobásku......jednoduché a rýchle, dík za pripomenutie :))
evusik
my chodíme na blízke družstvo kupovať mlieko a občas keď zostane ho nechám, ako sa u nás hovorilo, sadnúť. Na vrchu je na prst smotany a mlieko sa dá krájať nožom. To je potom tá pravá pochúťka.
Ale či už s kyslým mliekom, slaninkou, klobáskou alebo uhorkovým šalátom je to výborné a ako vidím pochutnávame si na takomto obyčajnom jedle viacerí :-)
zdezda
:-)v dobrom ti závidím doma vypestované zemiaky, aj surové by som ich jedla :-), je to fakt mňamka tieto zemiačky, ja robievam aj len na masle osmahnuté a s petržlenovou vňaťkou, hojne, posypané
valeri
tiež si pamätám, že ako dieťa som nepoznala lepšiu večeru ako takéto zemiaky so "sadnutým" mliekom. Zemiačky mám v záhrade, tuším si ich aj urobím, je fajn si pripomenúť takéto jednoduché, zdravé a chutné recepty
bozulka
@evusik , ďakujem 2x,za pripomenutie receptu,mali sme ich radi s volským okom a uhorkovým šalátom,niekedy klasickým a niekedy s kyslou smotankou a čierným korením...mňamky!!!
Za druhé - za ten nápad čistenia nových zemiakov.
ocek
výborné,my sme ich nakrájali na drobmo a pridali rascu
evusik
@lucylee ďakujem, ten hrnček je originál a mám ho od môjho šikovného synovca keramikára :-)
ďakujem všetkým za milé komentáre, potešilo ma, že som vám pripomenula "starý" recept a tak trochu aj detstvo... ja si vždy spomeniem na mamu ako nám utierala fúzy od kyslého mlieka :-)
zvoncek
,,,,@evusik , pripajám sa k ostatným za pripomenutie jednoduchých jedál našich predkov, radi všetci spomíname, veď za našej mladosti
mäso bolo tak 2x v týždni.
Oceňujem ten nápad s čistením nových zemiačikov., ozaj by to patrilo do tej rubriky DOBRé NáPADY , RESP RADY DO DOMáCNOSTI RESP. DO KUCHYNE
medovnicek
tak takéto zemiačiky robievala moja mamka, pripomenula si mi moje detstvo a ten nápad s tým čistením zemiakov nemá chybu




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia