Foto: evusik
Nadpis hovorí za všetko, niet čo dodať :-)
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Tohto roku sme možno aj po 15-tich rokoch znovu nasadili zemiaky. Teraz si užívame a nevieme sa nabažiť fantastických čerstvo nakopaných zemiakov pripravených na rôzne spôsoby. Toto je jeden z mnohých receptov, ktorý robila naša mama a ktorý patrí k obľúbeným jedlám môjho otca.
-
2
Čerstvo nakopné zemiaky sa neokrajujú ale oškrabkávajú čo je piplavá robota. Ja to robím takto: zemiaky umyjem a prichystám si drôtenku na riad z umelej hmoty
-
3
drôtenku na jednom konci otvorím a rozbalím
-
4
dnu ako do ponožky strčím zemiak a už stačí len pošúchať a šupka je preč. Očistené zemiaky potom už len dočistím nožom.
-
5
Zemiaky máme obielené, teraz si dáme do hrnca rozpustiť masť
-
6
pridáme nakrájané zemiaky, osolíme a bez pridania vody pod pokrievkou udusíme do mäkka
-
7
Na panvici, na masti udusíme nakrájanú cibuľu
-
8
a pridáme za veľkú lyžicu červenej mletej papriky.
-
9
pridáme udusené zemiaky
-
10
a dobre zamiešame, ak treba dosolíme a okoreníme. Zemiaky ešte mierne popučíme.
-
11
Podávame s kyslou smotanou, zakysankou, zákvasom alebo čo má kto rád.
-
12
U nás doma sa takéto zemiaky jedli so sadnutým mliekom, tu sa mu zas hovorí kýška a je to fakt dobrotka :-)
A ak sa do takýchto zemiakov urobila smotanová zátrepka, bol s toho zemiakový paprikáš, aj takto sa kedysi upravovali a varili zemiaky, ten " krumpliguláš" tuším pochádzal ( recept) od Maďarov, a bol dobrý.
Výborný spôsob čistenia zemiakov, vidíš @evusik , kneď by bol vhodný do rubriky "Dobré rady"
hrnci.Mast nemam ,nahradzam ju maslom a olivovym olejom.Je to pochutka nie len pre vegetarianov;-))
Ale či už s kyslým mliekom, slaninkou, klobáskou alebo uhorkovým šalátom je to výborné a ako vidím pochutnávame si na takomto obyčajnom jedle viacerí :-)
Za druhé - za ten nápad čistenia nových zemiakov.
ďakujem všetkým za milé komentáre, potešilo ma, že som vám pripomenula "starý" recept a tak trochu aj detstvo... ja si vždy spomeniem na mamu ako nám utierala fúzy od kyslého mlieka :-)
mäso bolo tak 2x v týždni.
Oceňujem ten nápad s čistením nových zemiačikov., ozaj by to patrilo do tej rubriky DOBRé NáPADY , RESP RADY DO DOMáCNOSTI RESP. DO KUCHYNE