Dusená kapusta po našom

irenaw - fotkairenaw, 25. marca 2012
Dusená kapusta po našom
Foto: irenaw

Recept na kapustu ku ktorému potrebujete kačacinu alebo husacinu :-)

6-8
porcií
30 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
500 g
2 ks
2 ks
2 strúčiky
2 PL
okrem toho potrebujeme:
alebo:




Postup

  1. 1

    Večer pred prípravou kačacinu alebo husacinu nasolíme, orascujeme a odložíme do chladu. Tentokrát som použila kačacie stehná.

  2. 2

    Ráno pokrájame na mesiačiky cibuľu. Ošúpeme jablko, zbavíme jadrovníka a tiež pokrájame na mesiačiky. Cesnak posekáme. Na spodok jenskej misy dáme cibuľu, cesnak a jablká. Mierne posolíme, dáme 1 čl cukru. Podlejeme 1 dl vody. Na túto "podstielku" uložíme kačacie stehná. Zatvoríme. Vložíme do studenej rúry. Zapneme na 200°C a 2 hodiny si kačku nevšímame.

  3. 3

    Kvasenú aj bielu kapustu si pokrájame. Necháme si aj šťavu z kvasenej kapusty.

  4. 4

    Po 2 hodinách odstránime vrchnák z jenskej misy. Vrátime do rúry na 30 minút dopiecť do červena. Vrchnák zabalíme do 2-3 utierok :-)

  5. 5

    Do širokej rajnice dáme 2 PL cukru a spravíme karamel. Zalejeme 1 dl vody a necháme rozvariť. Vsypeme obidve kapusty a odokryté opekáme asi 20 minút. (Možno niekto bude chcieť pridať minúty, my máme radi takúto.) Občas premiešame. Trošku osolíme, zatiaľ naozaj len trošku. Odstavíme.

  6. 6

    Prešlo cca 30 minút, odkedy sme odokryli kačku. Vyberieme misu z rúry. Porcie kačky preložíme do vyhriateho vrchnáka, ktorý sme mali schovaný v utierkach. Vypečený tuk pozbierame do samostatnej nádoby. Trošku tuku necháme. Podusenú kapustu vložíme do jenskej misy a premiešame s tým všetkým naspodu, čo nasiaklo kačacou šťavou a tukom a pekne sa vypieklo. Ochutnáme, či netreba prisoliť a podobne. Niektorí pri stole možno zistia, že im netreba kačku ani knedľu, stačí kapusta :O).

Diskusia k receptu

violetacamorova
Ja, keď robím červenú dusenú kapustu k varenému údenému mäsu, tak ju pri dusení podlievam vodou, z vareného mäsa, tiež je mňam.
jerica
@irenawm fajn, pre mňa niečo nové , učite spravím , páči sa mi postup aj suroviny:-)
evilauri
Ta kapusticka musi byt vyborna, to uz vonia a chuti rovno cez recept, ukladam a tesim sa na nu uz teraz!
babkamt
Vyskúšam podľa teba. Kačku mám doma.Ukladám do kk.
marianne69
super kapusticka,tiez robievam po na pol kyslej a sladkej,to ma naucili Poliaci,je to vyborne...
puntodadino
Toho roku som skusil zakvasit cervennu kapustu.Aj napriek negativnym skusenostiam na roznych forach/hlavne nemeckych/ sa to da!Treba iba dodat vodu,pretoze cerv.kapusta jej ma menej ako biela.Spravil som to jednoducho- v januari som postruhal cervenu kapustu,zasolil,utlacil.No a pridal kapustovu vodu z bielej kvasenej.Spica!Skuste.
joel
To musi byť super, milujem pečenú kačičku a kapustičku k nej a v poslednej dobe som si zvykol aj na zemiakové knedle.
afataga
tak to vyzera vyborne len sa mi to vidi akesi zlozite, ale v praxi mozno nie je, vyskusam
karolka
Myslím, že tomu sa hovorí kapusta s veľkým K a platia posledné dve slová z receptu
irenaw
ďakujem vám všetkým za milé komentáre :-)
ethanel
Jaaj dobra domaca kacka ... tu v UK nenormaaalne ale nenormaaalne draha ,, myslim domaca ale aj tak nie je ako mala svokrina mama ,, sladky domov :)
zdezda
Jéjda, na kačičku sa chystáme na oslavy Soničky a Miroslava :-) Supiš recept !
bambulka51
mám doma husičku,v najbližšie dni sa pustím do tvojho receptu-zatiaľ ukladám a ďakujem....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia