Foto: irenaw
Recept na kapustu ku ktorému potrebujete kačacinu alebo husacinu :-)
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Večer pred prípravou kačacinu alebo husacinu nasolíme, orascujeme a odložíme do chladu. Tentokrát som použila kačacie stehná.
- 2
Ráno pokrájame na mesiačiky cibuľu. Ošúpeme jablko, zbavíme jadrovníka a tiež pokrájame na mesiačiky. Cesnak posekáme. Na spodok jenskej misy dáme cibuľu, cesnak a jablká. Mierne posolíme, dáme 1 čl cukru. Podlejeme 1 dl vody. Na túto "podstielku" uložíme kačacie stehná. Zatvoríme. Vložíme do studenej rúry. Zapneme na 200°C a 2 hodiny si kačku nevšímame.
- 3
Kvasenú aj bielu kapustu si pokrájame. Necháme si aj šťavu z kvasenej kapusty.
- 4
Po 2 hodinách odstránime vrchnák z jenskej misy. Vrátime do rúry na 30 minút dopiecť do červena. Vrchnák zabalíme do 2-3 utierok :-)
- 5
Do širokej rajnice dáme 2 PL cukru a spravíme karamel. Zalejeme 1 dl vody a necháme rozvariť. Vsypeme obidve kapusty a odokryté opekáme asi 20 minút. (Možno niekto bude chcieť pridať minúty, my máme radi takúto.) Občas premiešame. Trošku osolíme, zatiaľ naozaj len trošku. Odstavíme.
- 6
Prešlo cca 30 minút, odkedy sme odokryli kačku. Vyberieme misu z rúry. Porcie kačky preložíme do vyhriateho vrchnáka, ktorý sme mali schovaný v utierkach. Vypečený tuk pozbierame do samostatnej nádoby. Trošku tuku necháme. Podusenú kapustu vložíme do jenskej misy a premiešame s tým všetkým naspodu, čo nasiaklo kačacou šťavou a tukom a pekne sa vypieklo. Ochutnáme, či netreba prisoliť a podobne. Niektorí pri stole možno zistia, že im netreba kačku ani knedľu, stačí kapusta :O).
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu