Dulový džús

logal - fotkalogal, 1. novembra 2015
Dulový džús
Foto: logal

Pred cca 30 rokmi som si kúpil fantastický maďarský dulový džús. Odvtedy ho márne hľadám. Preto si ho vyrábam Zobraziť celý popis Pred cca 30 rokmi som si kúpil fantastický maďarský dulový džús. Odvtedy ho márne hľadám. Preto si ho vyrábam sám. Posadil som si dulu Vranskú. Myslím, že je najvoňavejšia a má najväčšie plody. Pochádza od Vranského jazera v Chorvátsku. Je na fotografii. Dula je názov prevzatý možno z taliančiny (dolce mela = jemné, či fajnové jablko). Maďari mu hovoria Birs alma. Znamená to pokutové jablko. Neviem, prečo. Z toho je u nás udomácnený názov hlavne na východnom Slovensku: bižalma.

120 minút
na 100 °C

Suroviny

1 kg
2 - 3 l
0,2 kg
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Dule u mňa dozrievajú v byte, aby som ich mal pod kontrolou. Keď intenzívne prevoňajú byt, sú zrelé a možno ich použiť. Zásadne ich nešúpeme, len rozkrojíme na cca 2 cm hrubé krížalky, aj s jaderníkmi a kôstkami, pretože tam je najviac pektínov. Dáme do hrnca, zalejeme vodou a dáme variť. Varíme, kým úplne nezmäknú, ale hlavne dbáme na to, aby sa do vody vyvarilo čím viac pektínov, aby roztok bol mierne slizovitý. Pektíny sú veľmi prospešné pre našu tráviacu sústavu.

  2. 2

    Masu necháme vychladnúť v hrnci. Vylúhovanie takto pokračuje. Po vychladnutí zlejeme vývar cez jemné sito. Vyvarené krížaly alebo vyhodíme do kompostu, alebo skrmíme, zvieratá to majú radi. Napr. môžeme vyniesť do lesa...Keď máme radi hustejší džús, časť krížaliek rozmixujeme a po prepasírovaní jemným sitkom vložíme do výluhu. Tak bude v ňom aj niečo vlákniny. Džús ochutíme cukrom a nakoniec kyselinou citrónovou. Množstvá sú len orientačné, urobíte si podľa svojej chuti.

  3. 3

    Po odležaní hotového džúsu ho môžeme konzumovať, alebo si ho aj dáme do fliaš a sterilizujeme. Je to skutočná lahôdka. Na jeho chuť, ak sa vám vydaril, nezabudnete. Toto je pre mňa najchutnejšie využitie dulí. Samozrejme, že džús môžeme ochucovať prídavkom citrónovej kôry, klinčekov, či škorice.

Diskusia k receptu

frezia68
Hneď som dala 5* a ukladám.Tieto jablká nie sú veľmi využívané,ale asi aj málo pestované.Ak ešte nájdem na trhu,určite vyskúšam.V mojich receptoch mám dulový syr a to je tiež fajnotka a vítaj na Vareche :-).Také veľké dule ani nepoznám,peknú si vypestoval.
1x logal
izabella929
@logal , dula je veľmi zaujímavé ovocie..veľmi rada ho využívam v mojej kuchyni...robila som z nej veľa výborných receptov..džus môže byť chuťovo veľmi lákavý...chválim tvoju prácu.-)
1x logal
katka78
Pre mňa síce teraz neaktuálny recept, ale aj tak ukladám, možno v budúcnosti budem bývať v mini domčeku s midi záhradou a bude v nej rásť dula, potom si taký džús urobím. Nikdy nevieš, kedy sa recept zíde. Pekne si ho podal. Vitaj na vareche a nech sa ti tu darí :-)
1x logal
kukulienka71
krásne podaný recept, aj na zvieratká v lesemyslíš, to je sympatické. Taký dobrý pocit mám po prečítaní, džús rada vyskúšam, babka vždy ukladala duly na skriňu, aby prevoňali dom...
1x logal
hrusticka76
..super nápad,ktorý hneď zajtra zrealizujem :) ..vďaka za tip :)..minulý týždeň som robila aj dulovú detskú výživu,tiež mňamka :)..5*
1x logal
hrusticka76
..tak hotovo..ja som to trošku inak: dulovú kašu som rozmixovala,prepasírovala,rozdelila do sáčikov,dala do mrazničky..v zime len vytiahnem,dám do krčaha,dolejem vodou,dochutím cukrom a k nedeľnému obedu jak vyšité :)..takéto mrazené ovocné džúsové "koncentráty" si robievam aj višní,marhúľ,malín alebo jahôd..z dule len teraz prvýkrát a je to super :)..
1x logal
logal
hruštička 76 = šikulka :-). Môj jednoduchý návod možno takto vylepšovať až do nepríčetna :-). Dula je min. tak zdravá, ako jabĺčka. Asi žiadne ovocie nemá toľko pektínov, ako práve ona. Pektíny sú pohladením pre naše črevá.
Dule si zatiaľ užívam tak, že ich mám v spálni a dýchame nebeskú vôňu :-).
Ďakujem vám všetkím za priazeň. Možno ešte niečo ponúknem. Bude to bomba - rodinný recept, s ktorým som sa nikde nestretol.
oma444
Je velka skoda,ze duzinu vyhadzujete.Ja ju odvazim a pridam tolko cukru kolko vazio rozvarena duzina a varim dalej skoro hodinu.Pridam citronovu stavu a masu vylejem na plytky plech v tenkej vrstve a susim pri nizkej teplote v rure pokial hmota neprestane lepit ale je tvarna.Ked sa vysusi,da sa krajat ,rolovat,co len chcete.Je to chutne a urcite aj zdrave.A hlavne ,vsetko vyuzijete a nic nevyhodite.
ivkagal
Dulovy džus,tiež skusim urobit.Mam zavarenych už 50flias kompotu,u nas teraz ide ten najviac:))
kukulienka71
už viem, že ďalší stromček v našej záhrade bude dula:-) hádam sa nám aj urodí pár plodov, lebo tento džús má nielen fantastickú farbu ale aj chuť. Mne pasuje aj prirodzený, neskôr som ho ochutila cukrom a kyselinou citrónovou, jednu fľašku som aj sterilizovala. Ďakujem pekne za návod. @oma444 , to zvykla aj moja babka, volá sa to birsalmasajt, ale oni to sušili pri izbovej teplote aj týždeň. Výborné do šalátov s kozím syrom.





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia