Dulový džús

Autor receptu: logal

Pred cca 30 rokmi som si kúpil fantastický maďarský dulový džús. Odvtedy ho márne hľadám. Preto si ho vyrábam sám. Posadil som si dulu Vranskú. Myslím, že je najvoňavejšia a má najväčšie plody. Pochádza od Vranského jazera v Chorvátsku. Je na fotografii. Dula je názov prevzatý možno z taliančiny (dolce mela = jemné, či fajnové jablko). Maďari mu hovoria Birs alma. Znamená to pokutové jablko. Neviem, prečo. Z toho je u nás udomácnený názov hlavne na východnom Slovensku: bižalma.

120 minút
na 100 °C

Suroviny

Postup

  1. Dule u mňa dozrievajú v byte, aby som ich mal pod kontrolou. Keď intenzívne prevoňajú byt, sú zrelé a možno ich použiť. Zásadne ich nešúpeme, len rozkrojíme na cca 2 cm hrubé krížalky, aj s jaderníkmi a kôstkami, pretože tam je najviac pektínov. Dáme do hrnca, zalejeme vodou a dáme variť. Varíme, kým úplne nezmäknú, ale hlavne dbáme na to, aby sa do vody vyvarilo čím viac pektínov, aby roztok bol mierne slizovitý. Pektíny sú veľmi prospešné pre našu tráviacu sústavu.
  2. Masu necháme vychladnúť v hrnci. Vylúhovanie takto pokračuje. Po vychladnutí zlejeme vývar cez jemné sito. Vyvarené krížaly alebo vyhodíme do kompostu, alebo skrmíme, zvieratá to majú radi. Napr. môžeme vyniesť do lesa...Keď máme radi hustejší džús, časť krížaliek rozmixujeme a po prepasírovaní jemným sitkom vložíme do výluhu. Tak bude v ňom aj niečo vlákniny. Džús ochutíme cukrom a nakoniec kyselinou citrónovou. Množstvá sú len orientačné, urobíte si podľa svojej chuti.
  3. Po odležaní hotového džúsu ho môžeme konzumovať, alebo si ho aj dáme do fliaš a sterilizujeme. Je to skutočná lahôdka. Na jeho chuť, ak sa vám vydaril, nezabudnete. Toto je pre mňa najchutnejšie využitie dulí. Samozrejme, že džús môžeme ochucovať prídavkom citrónovej kôry, klinčekov, či škorice.