Dukátové buchtičky bez lepku
Foto: novalim
Kto by ich nemiloval? Ako deti sme ich mali najradšej v školskej jedálni a keď nás chceli maminy veľmi potešiť, boli dukátové buchtičky s Zobraziť celý popisKto by ich nemiloval? Ako deti sme ich mali najradšej v školskej jedálni a keď nás chceli maminy veľmi potešiť, boli dukátové buchtičky s voňavým vanilkovým krémom. My sme vyskúšali recept na bezlepkové dukátové buchtičky a veru sme si dobre zamaškrtili. Ako kedysi zamladi :-).
porcie
príprava
na 175 °C
Postup
-
1
Mierne teplé mlieko zmiešame s cukrom, 1 PL zmesi Promix BETA a rozmrveným droždím. Rozmiešame dohladka a necháme pri izbovej teplote nakysnúť.
- 2
Vo väčšej mise zatiaľ premiešame múku, soľ, 1 PL cukru, pridáme vajce, olej a nakysnutý kvások a vypracujeme cesto. Cesto bude aj po premiesení trochu lepkavé, ale to nevadí. Potrieme ho jemne olejom, vyformujeme do bochníka, vrátime späť do misy. Misu prikryjeme potravinovou fóliou a necháme vykysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.
- 3
Vykysnuté cesto rozdelíme na 8 bochníčkov, ktoré na mierne pomúčenej pracovnej doske vyšúľame na dĺžku plechu, v ktorom ich potom budeme piecť. Jednotlivé “ušúľance” nakukladáme jeden vedľa druhého na plech, pričom ich potrieme olejom, potom pomocou gumenej varechy alebo stierky ich krížom narežeme na malé buchtičky a necháme opäť prikryté potravinovou fóliou podkysnúť. Pri podkysávaní sa cesto krásne zdvihne.
- 4
Pečieme na 175 stupňoch asi 20 - 25 minút do zlatohneda. Pred dopečením (asi 5 minút pred koncom) ich môžeme potrieť mliekom, dostanú tak krajšiu farbu.
- 5
Hotové buchtičky polejeme vanilkovým krémom (najlepšie chutí klasika, vanilkový puding alebo Zlatý Klas).
- 6
Buchtičky, ktoré nespotrebujeme, môžeme zamraziť, alebo použiť na druhý deň ako základ do žemľovky.
Tiež dukátové buchtičky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu