Dukátové buchtičky
Dukátové buchtičky bez lepku
Autor receptu: novalim
Kto by ich nemiloval? Ako deti sme ich mali najradšej v školskej jedálni a keď nás
chceli maminy veľmi potešiť, boli dukátové buchtičky s
voňavým vanilkovým krémom. My sme vyskúšali recept na bezlepkové dukátové
buchtičky a veru sme si dobre zamaškrtili. Ako kedysi
zamladi :-).
4 porcie |
20 minút príprava |
25 minút na 175 °C |
Postup
- Mierne teplé mlieko zmiešame s cukrom, 1 PL zmesi Promix BETA a rozmrveným droždím. Rozmiešame dohladka a necháme pri izbovej teplote nakysnúť.
- Vo väčšej mise zatiaľ premiešame múku, soľ, 1 PL cukru, pridáme vajce, olej a nakysnutý kvások a vypracujeme cesto. Cesto bude aj po premiesení trochu lepkavé, ale to nevadí. Potrieme ho jemne olejom, vyformujeme do bochníka, vrátime späť do misy. Misu prikryjeme potravinovou fóliou a necháme vykysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.
- Vykysnuté cesto rozdelíme na 8 bochníčkov, ktoré na mierne pomúčenej pracovnej doske vyšúľame na dĺžku plechu, v ktorom ich potom budeme piecť. Jednotlivé “ušúľance” nakukladáme jeden vedľa druhého na plech, pričom ich potrieme olejom, potom pomocou gumenej varechy alebo stierky ich krížom narežeme na malé buchtičky a necháme opäť prikryté potravinovou fóliou podkysnúť. Pri podkysávaní sa cesto krásne zdvihne.
- Pečieme na 175 stupňoch asi 20 - 25 minút do zlatohneda. Pred dopečením (asi 5 minút pred koncom) ich môžeme potrieť mliekom, dostanú tak krajšiu farbu.
- Hotové buchtičky polejeme vanilkovým krémom (najlepšie chutí klasika, vanilkový puding alebo Zlatý Klas).
- Buchtičky, ktoré nespotrebujeme, môžeme zamraziť, alebo použiť na druhý deň ako základ do žemľovky.