Dukátové buchtičky

Dukátové buchtičky bez lepku

Autor receptu: novalim

Kto by ich nemiloval? Ako deti sme ich mali najradšej v školskej jedálni a keď nás chceli maminy veľmi potešiť, boli dukátové buchtičky s voňavým vanilkovým krémom. My sme vyskúšali recept na bezlepkové dukátové buchtičky a veru sme si dobre zamaškrtili. Ako kedysi zamladi :-).

4
porcie
20 minút
príprava
25 minút
na 175 °C

Postup

  1. Mierne teplé mlieko zmiešame s cukrom, 1 PL zmesi Promix BETA a rozmrveným droždím. Rozmiešame dohladka a necháme pri izbovej teplote nakysnúť.
  2. Vo väčšej mise zatiaľ premiešame múku, soľ, 1 PL cukru, pridáme vajce, olej a nakysnutý kvások a vypracujeme cesto. Cesto bude aj po premiesení trochu lepkavé, ale to nevadí. Potrieme ho jemne olejom, vyformujeme do bochníka, vrátime späť do misy. Misu prikryjeme potravinovou fóliou a necháme vykysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.
  3. Vykysnuté cesto rozdelíme na 8 bochníčkov, ktoré na mierne pomúčenej pracovnej doske vyšúľame na dĺžku plechu, v ktorom ich potom budeme piecť. Jednotlivé “ušúľance” nakukladáme jeden vedľa druhého na plech, pričom ich potrieme olejom, potom pomocou gumenej varechy alebo stierky ich krížom narežeme na malé buchtičky a necháme opäť prikryté potravinovou fóliou podkysnúť. Pri podkysávaní sa cesto krásne zdvihne.
  4. Pečieme na 175 stupňoch asi 20 - 25 minút do zlatohneda. Pred dopečením (asi 5 minút pred koncom) ich môžeme potrieť mliekom, dostanú tak krajšiu farbu.
  5. Hotové buchtičky polejeme vanilkovým krémom (najlepšie chutí klasika, vanilkový puding alebo Zlatý Klas).
  6. Buchtičky, ktoré nespotrebujeme, môžeme zamraziť, alebo použiť na druhý deň ako základ do žemľovky.