Foto: pusta
Na Vianoce robievame tento tradičný a chutný pokrm, avšak aj inokedy, teda aj koncom leta a začiatkom jesene, ked sú k dispozícii aj čerstvé Zobraziť celý popisNa Vianoce robievame tento tradičný a chutný pokrm, avšak aj inokedy, teda aj koncom leta a začiatkom jesene, ked sú k dispozícii aj čerstvé dubáky. Dnes už tento pokrm nie je sezonne vôbec obmedzený, najmä pri rôznych spôsoboch konzervácie dubákov. Môžeme použiť dubáky sušené, mrazené, konzervované v masti...ale nie sú vhodné na prípravu tohoto jedla dubáky v octe.
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
300 g, čerstvé, alebo |
|
1 veľká hrsť sušené |
|
200 g |
|
1 ks, stredná |
|
2-3 strúčiky |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
3 PL |
|
p.p |
|
Postup
-
1
Sušené dubáky namočíme do vlažnej vody na 30 minút. Ak máme čerstvé dubáky, nakrájame ich na plátky, cibuľu pokrájame na kocky. Jačmenné krúpy niekoľokrát opláchneme vlažnou vodou a scedíme. Krúpy dáme do pekáča, zalejeme ich vlažnou vodou asi 2,5 cm nad povrch, pridáme 2 PL bravčovej masti a vložíme ich do trúby vyhriatej na 180 stupňov na 45-60minút a dusíme do zmäknutia. Počas dusenia ich 2x premiešame vidličkou.
- 2
Na zvyšnej masti na panvici orestujeme cibuľu a dubáky do zmäknutia, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a premiešame s krúpami, ktoré sme ochutili prelisovaným cesnakom, soľou a majoránkou.
- 3
Zapečieme v trúbe do červena, asi 15 mnút. Podávame horúce a servírujeme s nakladanou kyslou uhorkou.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
@cica2
prepáč mi, dakujem.
dakujem za pochvalu,uloženie do kk a 5*