Dubákový kubo

pusta - fotkapusta, 22. februára 2011
Dubákový kubo
Foto: pusta

Na Vianoce robievame tento tradičný a chutný pokrm, avšak aj inokedy, teda aj koncom leta a začiatkom jesene, ked sú k dispozícii aj čerstvé Zobraziť celý popisNa Vianoce robievame tento tradičný a chutný pokrm, avšak aj inokedy, teda aj koncom leta a začiatkom jesene, ked sú k dispozícii aj čerstvé dubáky. Dnes už tento pokrm nie je sezonne vôbec obmedzený, najmä pri rôznych spôsoboch konzervácie dubákov. Môžeme použiť dubáky sušené, mrazené, konzervované v masti...ale nie sú vhodné na prípravu tohoto jedla dubáky v octe.

4
porcie
60 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

300 g, čerstvé, alebo
1 veľká hrsť  sušené
200  g
1 ks, stredná
2-3 strúčiky
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
3 PL
p.p




Postup

  1. 1

    Sušené dubáky namočíme do vlažnej vody na 30 minút. Ak máme čerstvé dubáky, nakrájame ich na plátky, cibuľu pokrájame na kocky. Jačmenné krúpy niekoľokrát opláchneme vlažnou vodou a scedíme. Krúpy dáme do pekáča, zalejeme ich vlažnou vodou asi 2,5 cm nad povrch, pridáme 2 PL bravčovej masti a vložíme ich do trúby vyhriatej na 180 stupňov na 45-60minút a dusíme do zmäknutia. Počas dusenia ich 2x premiešame vidličkou.

  2. 2

    Na zvyšnej masti na panvici orestujeme cibuľu a dubáky do zmäknutia, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a premiešame s krúpami, ktoré sme ochutili prelisovaným cesnakom, soľou a majoránkou.

  3. 3

    Zapečieme v trúbe do červena, asi 15 mnút. Podávame horúce a servírujeme s nakladanou kyslou uhorkou.

Diskusia k receptu

marianne69
...poznam a je to strasne dobre a zdrave,len treba mat rad krupy a na to som v celej rodine sama:-)...ale robim pre seba...
pusta
u nás sme si krúpy obľúbili práve pri tomto jedle, a varíme odvtedy aj dalšie jedlá s krúpami...
bzuky
Nemám čo dodať ako vždy dokonalé
sissi29
Dala by sa masť nahradiť olejom alebo lepšie by bolo maslo?
abend
Poznám tento recept, často používam kačaciu masť, jedlo je potom ešte chutnejšie, olej by som neodporúčala, chuť masti či už bravčovej alebo kačacej ničím nenahradíte. Krúpy varím v hrnci na sporáku, myslím, že sa tým ušetrí značná časť energie, či už elektrina alebo plyn, predsa len vyhrievať rúru na 180st. 45 - 60min. je neekonomické.
pusta
sissi, maslo nie je vhodné vôbec, ale ked sa ti veľmi žiada, tak maslo v kombinácii s olejom, to preto, aby sa samotné maslo nepripaľovalo. olej samotný môže byť, avšak to pravé orechové je v tomto práve použitie bravčovej masti.
pusta
abend, niekedy tiež varím krúpy na sporáku, ale nie pri tomto jedle. jednoducho technologiu prípravy určitých jedál nie je možné oklamať ani pri neekonomickej spotrebe energie, predovšetkým , ak ide o nepriame dusenie, ako je to práve pri dubákovom kubovi, kde sa veľmi nemiešajú krúpy a nemajú sa pripáliť. áno, dá sa to, ale chuťovo to už nie je ono.
pusta
marienka, poznám tri veľkosti jačmenných krúpov, presné číslovanie ti teraz nepoviem, azda v predajni to vedia, ale na dubákového kuba používam stredne veľké krúpy. od veľkosti krúpov je aj závislé ich použitie.
pusta
marienka, nemusíš mať práve dubáky. kubo sa robí najmä z iných húb, najčastejšie je to zmes lesných húb, ale našich. v žiadnom prípade to nie sú huby šľachtené, ako nap. šampiony...
cica2
to musí byť výborná mňamka!
veronika353
Mám podobný recept uložený pod názvem "Krkonošský hubový Kubo",ale ten je jen ze sušených hub.Už se dávno na něj chystám,kroupy mám moc ráda.
marika21
Krúpky sú, ale horšie je to s dubákmi. Môže to byť vynikajúce. Tá vôňa, pri príprave. Recept založím, možno raz budů. Chuť by bola. *****
pusta
@marika2 , je to jednoduché, chutné a voňavé jedlo.
dakujem za pochvalu,uloženie do kk a 5*




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia