Foto: vretienko
Pôvodný recept doniesom tak pred dvomi rokmi domov syn od kamaráta kuchára...no za ten čas ako ho ja sama pripravujem prešiel mnohými obmenami.
príprava
na 200- 220 °C
Suroviny
750 g |
|
250 g |
|
2 ks surové menšie |
|
2-3 čajové lyžičky |
|
2-3 čajové lyžičky |
|
30 g čerstvé |
|
asi 650 ml teplá |
|
|
|
|
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
V 2 dcl vlažnej vody rozmiešajte droždie, pridajte štipku cukru a štipku múky. Do väčšej misy nalejte 2 dcl vody, v nej rozmiešajte rascu a soľ. Pridajte zemiaky (slnečnicu, tekvicové jadierka, bylinky) múku, vykysnutý kvások a zvyšnú vodu. Vymieste stredne tuhé vláčne cesto. Teraz ma napadá...žienky milé veď viete, že mužská ruka dokáže zázraky, tak ak máte nejakého mládenca po ruke určite mu dajte cesto vymiesiť. Ak si trošku predhrejete rúru a tam necháte odpočívať cesto, určite vám vykysne. Po vykysnutí poriadne premieste cesto, vytvarujte chlieb, alebo 6 bosniakov. Všetko spracujte na doske pomúčenej polohrubou múkou, chlieb bude mať chrumkavejšiu kôrku. Uložte na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte ešte 20 minút kysnúť.
- 2
Pečte v predhriatej rúre na 220°C 25 až 30 minút a ešte asi 10 minút dopekajte pri 180 – 200°C. Čas pečenia bosniakov sa skracuje približne o 10 - 15 minút. Časy pečenia sú len informatívne, za prihorený, či nedopečený chlieb neberiem zodpovednosť, tak prvý krát radšej striehnite... Asi v polovici pečenia a samozrejme hneď po upečení chlieb viac krát ponatierajte vodou ( do vody môžeme pridať, vegetu, žĺtok, pretlačený cesnak, korenie, bylinky, atď...).
- 3
Chlieb necháme voľne vychladnúť neprikrytý, najlepšie na rošte, alebo mriežke, aby sa nezaparil zo spodku. Upozornenie! Nekradneme vytŕčajúce zemiačiky z chleba, nekrájame ho horúci, lebo bude celý zmliaganý!! Ja viem, tá vôňa je neodolateľná, ale treba vydržať dievčence a hlavne chlapci, vydržať... Dobrú chuť
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Prosila som redakciu a pridanie obrázku.
Ďakujem.