Domáci zemiakovo - rascový chlieb

vretienko - bez fotkyvretienko, 26. januára 2013
Domáci zemiakovo - rascový chlieb
Foto: vretienko

Pôvodný recept doniesom tak pred dvomi rokmi domov syn od kamaráta kuchára...no za ten čas ako ho ja sama pripravujem prešiel mnohými obmenami.

20 - 30 minút minút
príprava
30 až 40 minút minút
na 200- 220 °C

Suroviny

750 g
250 g
2 ks surové menšie
2-3 čajové lyžičky
2-3 čajové lyžičky
30 g čerstvé
asi 650 ml teplá
podľa chuti




Postup

  1. 1

    V 2 dcl vlažnej vody rozmiešajte droždie, pridajte štipku cukru a štipku múky. Do väčšej misy nalejte 2 dcl vody, v nej rozmiešajte rascu a soľ. Pridajte zemiaky (slnečnicu, tekvicové jadierka, bylinky) múku, vykysnutý kvások a zvyšnú vodu. Vymieste stredne tuhé vláčne cesto. Teraz ma napadá...žienky milé veď viete, že mužská ruka dokáže zázraky, tak ak máte nejakého mládenca po ruke určite mu dajte cesto vymiesiť. Ak si trošku predhrejete rúru a tam necháte odpočívať cesto, určite vám vykysne. Po vykysnutí poriadne premieste cesto, vytvarujte chlieb, alebo 6 bosniakov. Všetko spracujte na doske pomúčenej polohrubou múkou, chlieb bude mať chrumkavejšiu kôrku. Uložte na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte ešte 20 minút kysnúť.

  2. 2

    Pečte v predhriatej rúre na 220°C 25 až 30 minút a ešte asi 10 minút dopekajte pri 180 – 200°C. Čas pečenia bosniakov sa skracuje približne o 10 - 15 minút. Časy pečenia sú len informatívne, za prihorený, či nedopečený chlieb neberiem zodpovednosť, tak prvý krát radšej striehnite... Asi v polovici pečenia a samozrejme hneď po upečení chlieb viac krát ponatierajte vodou ( do vody môžeme pridať, vegetu, žĺtok, pretlačený cesnak, korenie, bylinky, atď...).

  3. 3

    Chlieb necháme voľne vychladnúť neprikrytý, najlepšie na rošte, alebo mriežke, aby sa nezaparil zo spodku. Upozornenie! Nekradneme vytŕčajúce zemiačiky z chleba, nekrájame ho horúci, lebo bude celý zmliaganý!! Ja viem, tá vôňa je neodolateľná, ale treba vydržať dievčence a hlavne chlapci, vydržať... Dobrú chuť

Diskusia k receptu

helca103
tie surové zemiaky čo máš v rozpise surovín treba asi pokrájať na malé kocky / podľa fotky/ či sa mýlim ? Upresni to prosím. Inak to vyzerá veľmi dobre a chutne. Vidím,že si tu nová tak vitaj medzi nami :-)
klaura
ďalší chlebík do mojej zbierky ... ale tento vyzerá naozaj skvostne ... :) určite ho vyskúšam ... a na tie zemiačiky som zvedavá ... :)))
jahodovelizatko
Vyzerá fantasticky!! Hneď by som si dala taký krajec s obyčajným klasickým masielkom a k tomu dobrý zelený čajík :)
mracik9
Ja do chlebíka pridávam na hrubšie strúhanú surovú mrkvu,keď sa mi nechce variť zemiak,ale toto určite skúsim,vyzerá veľmi jedlo.
ywett
domáce sú najlepšie, krásne pečivo! :-)....a hlavne sa mi páči bod 3 :-))))) neviem či by som poslúchla :-P
vretienko
Milé komentáre, ďakujem. Tak som teda v recepte upresnila aké zemiaky pridávam do cesta....jednoznačne surové a pokrájané na malé kocky.
marijanka712
super chlebík ozaj vypadá chrumkavo tie zemiačiky na kocky ma prekvapili ale môže to byť dobré ....ináč podobný robím aj ja len s pretlačenými uvarenými zemiakmi , ale zmena je život....
havino
zaujímavé, no inak krásne chlebíky, ešte som nepočula so surovými zemiakmi, uložím si pre inšpiráciu
janger
Uz sa len zahryznut, tak to vyzera dobre. Zaujimave, s tymi surovymi zamiakmi.
sonulienka
@vretienko vyzerajú krásne.Aj ja som včera piekla chlebík ja ešte pridávam aj 1 ČL octu.
Prosila som redakciu a pridanie obrázku.
Ďakujem.

afataga
este mam otazocku: nemas skusenost ako dlho piect z polovicnej davky?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia