Domáci tekvicový celozrný chlieb

bejgi - fotkabejgi, 8. februára 2012
Domáci tekvicový celozrný chlieb
Foto: bejgi

Zistila som, že domáci chlieb, je naozajstný chlieb...chutí lepšie, vydrží dlhšie, nevyhadzuje sa pre plieseň a moju mamku z neho nepáli záha :)))

20
porcií
120 minút
príprava
50 minút
na 200-180 °C

Suroviny

500 g
300 g
1/2 ks čerstvé (kocka)
1 PL
1 PL
1 PL
3 PL /aj na posypanie/
1 PL /olivový olej /
1 PL (očistené)
1 PL
1/2 l

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravím si kvások. Do misky dám menšie množstvo vlažnej vody rozdrobím do nej droždie s cukrom a nechám vykysnúť. Do väčšej misy dám múku, rascu, soľ, tekvicové jadrá, slnečnicové jadrá, olej, ocot a zbytok vody.

    Domáci tekvicový celozrný chlieb - obrázok 1
  2. 2

    Po vykysnutí kvásku zalejem a vypracujem cesto, aby sa doň dostalo čo najviac vzduchu a z lepkavého sa stalo elastické cca 1/2 hodiny. Po vypracovaní cesta uložíme na teplé miesto, ja používam rýchlokysku a nechám odpočívať asi 1/2 dodiny.

    Domáci tekvicový celozrný chlieb - obrázok 2
  3. 3

    Vykysnuté cesto prerežem na polovicu a vytvarujem z nich 2 bochníky, potriem slanou vodou a posypem tekvicovými semiačkami. Rúru predhrejem na 200 stupňov C na 10 min. a 40 min. na 180 stupňov C chlieb dopečiem. Na spodok rúry dám plech s vodou, aby sa chlieb piekol v pare. Počas pečenia ešte raz rozprašovačom zvlhčím slanou vodou, aby som získala chrumkavú kôrku. škoda len že nemám na pečenie chleba piecku, bol by ešte chutnejší .

    Domáci tekvicový celozrný chlieb - obrázok 3
  4. 4

    Upečený cihlebík nechám vychladnúť a musím ustrážiť pre ulakomenie sa rodinných príslušníkov:))) Dobrú chuť !

    Domáci tekvicový celozrný chlieb - obrázok 4

Diskusia k receptu

36 komentárov k receptu
ďakujem naozaj sa vydaril, jeden už padol :))) @lucylee , múku Farmhouse Bread kúpiš v Lidl a špaldovú celozrnnú kupujem v Cotbuse v KE, ale aj vo Freshi, ten je už skoro všade :)
piecku myslíš pekáreň,či pec....v pekárničke nie je chlebík takto vypečený-zhora nie sú špirály ako v rúre....pekávam aj v pekárničke,ale viacej ju používame na spracovanie kysnutého cesta ....vyberáme skôr pečenie v el.rúre....máš ho lákavý :)
ďakujem @marcy , myslela som pec hlinenú, takú ako kedysi používali, teraz sa v nej pečie niekde pizza. už si nepamätám, ale je tu jeden varecháč čo má takú pec na záhrade a pečie chlieb pre známych :)
To je krásny chlebík.Už ho mám uložený.Vyskúšala som tu už viaceré chlebíky aj pečivo a vo väčšine ma recepty nesklamali.Budem mať trochu problém s múkou.Neviem kde kúpim Farmhouze Bread.Ešte som sa s týmto názvom nestretla.No budem hľadať,preto že sa mi recept páči.
okamzite ukladam a vyskusam, dakujem, ulahodila si mi, krasne chlebiky, tiez tu muku nepoznam tak kuknem v tom obchode co ho nemam rada, ale premozem sa :-)
@afataga ,len vyskúšaj, naozaj je výborný a jadierka si v podstate do cesta môžeš dať aké ty obľubuješ chcem ešte vyskúšať ražný a sedliacky :) ani ja som nemusela, no zistila som od kedy viac pečiem a varím, že je tam oveľa viac a výhodných potravín :)))
Chlebík je ozaj krásny, iba doň zahryznúť. Aj ja robím domáci v pekárničke, kupujem celozrnnú ale neviem čo to je špalda?
Uložím si recept, len musím zmenšiť množstvo múky, lebo do
pekárničky sa mi zmestí max. 750 g.
ďakujem Vám veľmi pekne, vďaka vareche, teda Vám všetkým čo tu dávate recepty a ma inšpirujete, sa v našej kuchyni oveľa viac a lepšie varí, zistila som, že recepty z časopisov nevyjdú tak ako som si predstavovala a ako vyzerajú na obrázku, určite máte aj vy také skúsenosti. Overený recept je podľa mňa naozajstný recept na dobu nekonečna.... @an3da , stačí ti urobiť z polovičnej dávky alebo 350g a 150g.
13493_1327775437 - profilový obrázok
kea
no dnes som presla par obchodov ale taku muku som nenasla tak uvidim zajtra chcem upiest ten tvoj chlebik lebo naozaj je lakavy tak uvidim aky sa mi podari .

Pridaj komentár k receptu: