Domáci tekvicový celozrný chlieb
Autor receptu: bejgi
Zistila som, že domáci chlieb, je naozajstný chlieb...chutí lepšie, vydrží dlhšie, nevyhadzuje sa pre plieseň a moju mamku z neho nepáli záha :)))
20 porcií |
120 minút príprava |
50 minút na 200-180 °C |
Postup
- Pripravím si kvások. Do misky dám menšie množstvo vlažnej vody rozdrobím do nej droždie s cukrom a nechám vykysnúť. Do väčšej misy dám múku, rascu, soľ, tekvicové jadrá, slnečnicové jadrá, olej, ocot a zbytok vody.
- Po vykysnutí kvásku zalejem a vypracujem cesto, aby sa doň dostalo čo najviac vzduchu a z lepkavého sa stalo elastické cca 1/2 hodiny. Po vypracovaní cesta uložíme na teplé miesto, ja používam rýchlokysku a nechám odpočívať asi 1/2 dodiny.
- Vykysnuté cesto prerežem na polovicu a vytvarujem z nich 2 bochníky, potriem slanou vodou a posypem tekvicovými semiačkami. Rúru predhrejem na 200 stupňov C na 10 min. a 40 min. na 180 stupňov C chlieb dopečiem. Na spodok rúry dám plech s vodou, aby sa chlieb piekol v pare. Počas pečenia ešte raz rozprašovačom zvlhčím slanou vodou, aby som získala chrumkavú kôrku. škoda len že nemám na pečenie chleba piecku, bol by ešte chutnejší .
- Upečený cihlebík nechám vychladnúť a musím ustrážiť pre ulakomenie sa rodinných príslušníkov:))) Dobrú chuť !