Domáci tatarák

brano24 - fotkabrano24, 13. apríla 2013
Domáci tatarák
Foto: brano24

Máte radi tatársky biftek ? Idem robiť marinované hovädzie steaky z falošnej sviečkovej (postup tu zavesím), tak tie ,,nesúmerné kúsky" mäska čo mi ostanú Zobraziť celý popisMáte radi tatársky biftek ? Idem robiť marinované hovädzie steaky z falošnej sviečkovej (postup tu zavesím), tak tie ,,nesúmerné kúsky" mäska čo mi ostanú spracujem (pre IBA seba)trocha ,,ináč" :-). Moje totiž tatarák nechcú. Ani nevedia o čo prichádzajú.

3
porcie
30 minút
príprava
10 minút
na 160 °C

Suroviny

300 g
1-2 ks
1 PL
2 PL
2 PL
1 ks
1 ČL
 šťipka
1/2 ČL
1 ČL
1 ČL
1 ČL




Postup

  1. 1

    Mäsko dáme stuhnúť na 45 min do mraziaka a ostrým nožom ho naškriabeme. Ak nemáme skúsenosti so škriabaním mäska, alebo nemáme dosť času, alebo sa nám nechce :-) (ako mne) tak mäsko jednoducho pomelieme.

    Domáci tatarák - obrázok 1
  2. 2

    Cibuľu pokrájame na čo najmenšie kocečky a pridáme k pomletému mäsu. Pridáme žĺtok - dva, podľa veľkosti, osolíme a pridáme všetky zvyšné ingrediencie. Pridáme ešte čajovú lyžičku Extra panenského oleja a dobre vymiešame. Môžeme pridať trošku petržlenovej vňate...Nakoľko začala konečne Jar, a ja som včera našiel čerstvý ,,medvedí cesnak" tak som použil ten, ale len lístok-dva, lebo je fest silný, mladý čerstvý.

  3. 3

    Na bravčovej masti si opečieme hrianky. Riadne ich potrieme cesnakom a ešte VIAC tatarákom.....Dobrú chuť .

  4. 4

    POZNÁMKA ! Chcel som pridať viac fotiek, ale server je nejaký slabučký. Nezobral ich.

Diskusia k receptu

sovka62
Ak môžem poradiť, nabudúce skús vynechať horčicu. Mäso nezošedne, ostane pekné ružové a chuť bude tiež lepšia.
kimlo
Tatrák milujem! Dávaš tam presne to isté čo aj ja.
angast
len ho narob poriadne , prídeme na návštevu. Ďalšia perfektná
dobrota od teba. Super !!!
brano24
Vidím, že o ozajstných gurmánov tu núdza nieje :-) ....Tak dnes som naštartoval chuťové poháriky s tatarákom aj mojim ,,babám" a PRVÝ krát ho zjedla, manželka aj dcéra :-) a dokonca po DVE hrianky :-) sovka62 ak ho zješ ihneď ako ho urobíš, mäsko nestihne ošednúť. Horčica do tataráku patrí. Ak ho chceš skladovať tak najviac zo dňa na deň, ale nenamiešaný, len mäsko bez ingrediencií. Tatar biftek sa má namiešať a zjesť.
letisia
Presne ako robím ja. @sovka horčica tam patrí. Pri takej dobrote nevadí ani zmena farby. @brano24 gratulujem k "polepšeniu" tvojich báb :-)
afataga
asi ti uz nezostalo vsak? mam v chladnicke svieckovicu, musis si urobit sama :-(
brano24
Ďakujem @letisia :-) ....teraz ho mám urobený 4 hodiny aj s horčicou a je stále krásny ružovučký......Moc jej tam dávať netreba, stačia DVE zarovnané polievkové lyžice, ....na dochutenie tam byť má. Záleží aj na mäse. nemali by sme mu dovoliť, aby sa moc zohrialo. Ideálne je, keď má aj pri konzumácii DO 15°C.

brano24
@afataga , veď je to jednoduché a rýchle a stojí to za to. Ono robil som ho z 300g mäsa a je to sýty pokrm. 4 hrianky so slušnou vrstvou tatráku a mňa to dokáže zasýtiť na celý deň.
lelinka
preco s falosnej svieckovej?ved ta sa pouziva do svieckovej na smotane a podobne.
mesiar50
Dnes som ho robil.Tie koreniny sú ideálne i keď
worcesterskú a tabasco som neaplikoval,ale na tom vlastne nezáleží.Každý znás máme tie chuťové bunky ináč nastavené.Nabudúce vyskúšam podla teba.Inšpirácia dobrá a aj tatarák určite.
brano24
@lelinka.....na tatarák bežne používajú hovädzie zadné.....tí (my) lepší falošnú sviečkovú a tí naj (hmm) pravú sviečkovú.....(čo je nepreukázateľné a zbytočné).....@mesiar50 worchester a tobasco je ingrediencia na dochutenie, ktorá tam patrí . Je to jednoducho súčasť. Tobasko nahradíš feferónkou, ale skrytú chuť worchestra ťažko. Ale dá sa aj inak. Hladnému tam isto chýbať nebude....:-)
evkalibka
tatarák som sama ešte nepripravovala, tak si ma navnadil tvojim receptom že ho určite skúsim, ale mám trošku rešpektet pred kvalitou mäsa v obchodoch
cesminaz
v zivote som este nejedla surove mäso,ale myslim ze raz to vyskusam...dost ma to laka,ukladam ;-)
2010
@brano24 , ty si presne odpovedal preco na slovensku skrabu tatarak-nepouziva sa kvalitna surovina -filet mignon - ako v povodnom francuzskom recepte- steak a l Americaine- ale slovenska nahrada ktoru treba odblanit.
kimlo
Ja som v čase núdze robil tatarák aj z bravčového karé čo mala segra odložené na rezne.... a žijem.. :-)
angast
a aký fešáčisko z teba vyrástol aj bez sviečkovice mignon
budkar
Pozorujem, ze je tu tendencia preferovat francuzsku verziu "tartaru". Ja som mal moznost kostovat parvy tatarak z hovadziny z jaka v Prednej Azii. Zial nebol uplne originalny rozfasirovany v sedle jazdeckeho kona pocas pasenia alebo vybojneho tazenia, ale pripraveny (naskrabany) v domacej kuchyni, hoci bez vorchesterskej omacky a kecupu. Skuste original, neobanujete!
mesiar50
@brano24
Poznám worchester aj tobasco,ale snimi sa nekamarátim.Kamarát kuchár v Nitre mi to miešal z týchto surovýn resp.korenín.Hovedzia sviečková/žltok/
kečup/cibula/rasca mletá/korenie č.mleté/sol/Samozrejme bolo to pred 30r.
manya
v tom období ako mesiar50 som robievala tatarák aj ja,bez rasce a s horčicou,zo sviečkovice.Teraz je môjmu žalúdku surové mäso veľkou záťažou.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia