Foto: mariaklara
Úroda bola tento rok taká dobrá, že kečup sme robili už druhý krát. Pomáhal mi aj manžel, pretože mňa práve bolela ruka.
príprava
tepelná úprava
Suroviny
3 kg |
|
3 ks veľká |
|
1 celá hlavička |
|
2 - 3 ks |
|
3 - 4 ks |
|
2 - 3 ks ( dľa veľkosti ) |
|
potom pridáme: | |
6 KL |
|
350 g |
|
150 ml |
|
na špic |
|
1 PL |
|
Postup
-
1
Musím sa priznať, že úvod som nestihla odfotiť. Paradajky zalejeme vriacou vodou a zbavíme šupky. Takto " vyzlečené " paradajky si ešte pokrájame na menšie kúsky a postavíme ich variť.
-
2
Do paradajok pridáme očistené jablká, cibuľu, cesnak. Do vajíčka na čaj dáme bobkový list a korenie.
-
3
Toto spolu varíme 2 hodiny.
-
4
Jablká sa nám celkom rozvaria. Vajíčko s korením vyberieme a ponorným mixérom rozmixujeme. Potom prepasírujeme, aby sme pretlak zbavili paradajkových zrniečok.
-
5
Do takto pripraveného pretlaku pridáme: ocot, soľ, cukor, mleté korenie a mletú papriku.
-
6
Takto to ešte varíme do zhustnutia asi 30 - 45 min.
-
7
Potom nalievame do pohárikov alebo fliaš, hneď zatvoríme a odkladáme do tzv. " suchého dunctu ".( Do vaničky dám hrubšiu deku a hneď prikrýva druhou. Takto to nechám 2 - 3 dni v garáži pomaličky vychladnúť. ) Počas roka máme dobrý domáci kečup. Veď aspoň vieme, čo sme do neho dali.
Domáci je len domáci...:-)
Domáci je len domáci...:-)